η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΣΠΗ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

Αθήνα 2004

Athens 2004

 

 Η ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ

ΑΘΗΝΑ 2004 - ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΓΑΕ-

Το πρόγραμμα Εθελοντισμού σε 100 ομογενείς νέους του 
Ν. Ημισφαιρίου

Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2003

Στον παλμό της Ολυμπιακής προετοιμασίας κινήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, 15 Ιανουαρίου, 100 ομογενείς νέοι, που επισκέφθηκαν την έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων για να ενημερωθούν για το πρόγραμμα Εθελοντισμού της ΑΘΗΝΑ 2004.

«Έχετε μοναδική ευκαιρία μέσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες να ζήσετε τις ρίζες σας και την πολιτιστική σας κληρονομιά » επεσήμανε η Διευθύντρια Απόδημου Ελληνισμού, κα Δήμητρα Ήγκαν, αναφερόμενη στο πρόγραμμα Εθελοντισμού της ΑΘΗΝΑ 2004 στην εκδήλωση ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στο νέο Συνεδριακό χώρο της ΑΘΗΝΑ 2004. Αναφερόμενη στις αξίες που προβάλλει η Οργανωτική Επιτροπή, επεσήμανε ότι ο Ολυμπιακός Εθελοντισμός δεν έχει μόνο συμβολική σημασία ως το Ολυμπιακό ιδεώδες ανιδιοτελούς προσφοράς, αλλά δίνει και τη δυνατότητα στα παιδιά των αποδήμων να γνωρίσουν τη χώρα από όπου ξεκίνησαν οι δικοί τους και κατέληξε χαρακτηριστικά : «Ελπίζουμε ότι θα σας φέρουμε πιο κοντά στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων που επιστρέφουν στην Ελλάδα »

Η κ. Ήγκαν επεσήμανε τη σημασία της σωστής πληροφόρησης της ομογένειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αναφέρθηκε στην εντατική εκστρατεία ενημέρωσης στην Ομογένεια το 2002, όπου στελέχη της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 έκαναν παρουσιάσεις για τους Ολυμπιακούς και Παρολυμπιακούς Αγώνες στον Ελληνισμό της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, της Αφρικής και της Ευρώπης, με αποτέλεσμα την ουσιαστική συμβολή τους στην σημαντική αύξηση των αιτήσεων εθελοντισμού των ομογενών.

Τη διαδικασία συμμετοχής στο πρόγραμμα Εθελοντισμού παρουσίασε η Διευθύντρια Τομέα Προσέλκυσης Ομογενών Εθελοντών κ. Ελένη Λαμπαδαρίου. Οι νέοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον βίντεο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων ενώ πήραν απαντήσεις σε ερωτήσεις που αφορούν στη διαμονή των εθελοντών, στις προσωπικές συνεντεύξεις επιλογής και στην εκπαίδευση. Περιηγήθηκαν επίσης και στην έκθεση για την Ολυμπιακή Δάδα, που φιλοξενείται στο χώρο του συνεδριακού κέντρου της Οργανωτικής Επιτροπής.

Οι ομογενείς, προέρχονται από χώρες του Ν. Ημισφαιρίου (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότιο Αφρική, Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Περού) και συμμετέχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας αποδήμων νέων, που πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Katerina Thanasoula
Greeks Abroad Department
Organising Committee
for the Olympic Games

ATHENS 2004 S.A.
Tel: + 30 210 2004310
mobile: +36-93-7754557
Fax: + 30 210 2004243
mail: acthanas@athens2004.com 

www.athens.olympic.org 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ(566)
Αθήνα, 14 Μαΐου 2002

Η ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Τo πρoγράμμα εθελοντισμού και της Ολυμπιακής Παιδείας παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Ζωγραφείου Γυμνασίου – Λυκείου της Κωνσταντινούπολης, οι Διευθυντές Απόδημου Ελληνισμού και Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, κ. Δήμητρα Ήγκαν και κ. Κωνσταντίνος Πολίτης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν 300 και πλέον μέλη της ελληνικής παροικίας, μεταξύ αυτών και πολύ νέοι, εκπρόσωποι των Διευθύνσεων ελληνικών σχολείων της Πόλης, μέλη των ελληνικών προξενικών αρχών, καθώς και αντιπρόσωπος της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, του υπουργείου Παιδείας της Τουρκίας.
Στο χαιρετισμό του ο Διευθυντής του Ζωγραφείου Γυμνασίου-Λυκείου κ. Ιωάννης Δερμιτζόγλου, φανερά συγκινημένος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τα μέλη της αποστολής και την Οργανωτική Επιτροπή, που αποδέχθηκαν την πρόσκληση να παρουσιάσουν στον Ελληνισμό τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ, αναφέρθηκε και στα πανανθρώπινα μηνύματα των Αγώνων, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής : «Όσοι έχουν χαρεί την παγκόσμια συναδέλφωση των αθλητών που κυριαρχεί στους σύγχρονους Αγώνες, όπου έστω και για λίγο διάστημα καταργούνται όλα τα σύνορα που χωρίζουν τους λαούς, όπου η γλώσσα, η φυλή και η θρησκεία δεν υψώνουν τους φραγμούς τους ανάμεσα στους ανθρώπους, όπου η κοινωνική θέση, ο υλικός πλούτος και η κρατική δύναμη δεν λογαριάζονται, όπου ο άνθρωπος ελευθερωμένος από κάθε τι άλλο αγωνίζεται με τους συνανθρώπους του ειρηνικά και τίμια για να κερδίσει την τιμή της νίκης και μόνον αυτή - όσοι έχουν ζήσει αυτό το γεγονός, ελπίζουν και πιστεύουν πως το Ολυμπιακό πνεύμα μπορεί να φωτίσει τον κόσμο ολόκληρο όχι μονάχα για λίγες μέρες αλλά παντοτινά».
Η κ. Ήγκαν ευχαρίστησε τους διοργανωτές και αναφέρθηκε στη συμμετοχή του παγκόσμιου Ελληνισμού στους Αγώνες.
«Η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στη Γενέτειρά τους, στην Ελλάδα, και στην Αθήνα, στην πόλη όπου αναβίωσαν, σημαίνει ότι ως Έλληνες και ως πολίτες του κόσμου, όπου γης, έχουμε επωμιστεί μια τεράστια ευθύνη: τη διοργάνωση του μεγαλύτερου γεγονότος στον κόσμο, που χρειάζεται επτά χρόνια προετοιμασίας για να διεξαχθεί μέσα σε 17 ημέρες. Στην διοργάνωση του γεγονότος αυτού, που ξεπερνά τα όρια μιας αθλητικής διοργάνωσης, ολόκληρος ο Ελληνισμός, όπου γης, γίνεται κοινωνός ενός Εθνικού Οράματος και καλείται να συμμετάσχει και να συμβάλλει».
Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της ΑΘΗΝΑ 2004, Κώστας Πολίτης ευχαρίστησε με τη σειρά του τους διοργανωτές και παρουσίασε το πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό υλικό της Ολυμπιακής Παιδείας το οποίο παρέδωσε στο Διευθυντή του Ζωγραφείου Γυμνασίου-Λυκείου, καθώς και στον εκπρόσωπο του Γραφείου Εκπαίδευσης του ελληνικού Προξενείου της Κωνσταντινούπολης κ. Ι. Αλατσά. Επίσης παρέδωσε το ίδιο εκπαιδευτικό υλικό και στις αντιπροσωπείες των άλλων σχολείων που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.
Αναμνηστική πλακέτα απένειμε ο κ. Δερμιτζόγλου εκ μέρους της Διεύθυνσης του Σχολείου στην κ. Ήγκαν.
Το Ζωγράφειο Γυμνάσιο-Λύκειο ιδρύθηκε το 1893 και έκτοτε λειτουργεί ως εξατάξιο γυμνάσιο-Λύκειο. Σήμερα το σχολείο έχει 53 μαθητές και 25 εκπαιδευτικούς.

 

 

 

ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗ

Η αποστολή της ΑΘΗΝΑ 2004 επισκέφθηκε τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από το Λυκειάρχη της Σχολής κ. Νικόλαο Μαυράκη και τον τούρκο υποδιευθυντή κ. Εμίλ Τσεσμέρ.
Σε σύντομη ομιλία του ο επίτιμος πρόεδρος της Μεγάλης του Γένους Σχολής κ. Βασίλειος Καλογιαννίδης είπε: «Η παρουσία σας στο ιστορικότερο ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κωνσταντινούπολης μας τιμά. Σας ευχαριστούμε για τη νοερή φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων που μας φέρατε».
Ο κ. Τσεσμέρ καλωσορίζοντας την αποστολή ευχήθηκε μια μέρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες να είναι αγώνες της ειρήνης και της αγάπης.
Στο χαιρετισμό της η κ. Ήγκαν ευχαρίστησε τη Διεύθυνση της Σχολής, που, όπως είπε, «διατηρεί τις παραδόσεις, έχει θρέψει γνήσιο ελληνισμό, επιτελώντας ένα σημαντικό έργο».
Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της ΑΘΗΝΑ 2004 κ. Κωνσταντίνος Πολίτης, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό, ευχαρίστησε τα μέλη της Διεύθυνσης της Σχολής και παρέδωσε στο Διευθυντή το εκπαιδευτικό υλικό της Ολυμπιακής Παιδείας.
Ο κ. Μαυράκης παρέδωσε στην αποστολή αναμνηστικά δώρα με το έμβλημα της Μεγάλης του Γένους Σχολής.
Στη συνέχεια τα μέλη της αποστολής ξεναγήθηκαν στους χώρους της Σχολής.
Στη Μεγάλη του Γένους Σχολή φοιτούν σήμερα 54 μαθητές στο γυμνάσιο και το Λύκειο και διδάσκουν 14 έλληνες και 6 τούρκοι εκπαιδευτικοί.

ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

Επίσκεψη και στο Ζάππειο Σχολείο πραγματοποίησε η αποστολή της ΑΘΗΝΑ 2004, μετά από πρόσκληση του Διευθυντή κ. Ιωάννη Καλαμάρη, ο οποίος παρέλαβε και το εκπαιδευτικό υλικό.
Στο Ζάππειο Σχολείο φοιτούν σήμερα 64 μαθητές, ενώ είναι το μοναδικό ίδρυμα στην Κωνσταντινούπολη όπου λειτουργεί και νηπιαγωγείο με 14 έλληνες μαθητές.
Στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης την αποστολή υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Μοσχονησίων Απόστολος.
Τα μέλη της ξεναγήθηκαν στους χώρους της σχολής και στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, ενώ παρέδωσαν και το εκπαιδευτικό υλικό της Ολυμπιακής Παιδείας για τη βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ

 

 

Η ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Αθήνα, 9 Μαΐου 2002

Αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004 θα παρουσιάσει στη Κωνσταντινούπολη τα προγράμματα εθελοντισμού ομογενών και Ολυμπιακής Παιδείας, στα πλαίσια εκδήλωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνει το Ζωγράφειο Γυμνάσιο-Λύκειο, στις 11 Μαΐου.
Η Διευθύντρια Απόδημου Ελληνισμού κ. Δήμητρα Ήγκαν, θα μιλήσει με θέμα : «Εθελοντισμός και Ομογένεια» και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης κ. Κωνσταντίνος Πολίτης θα παρουσιάσει το πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό υλικό της Ολυμπιακής Παιδείας της Οργανωτικής Επιτροπής.
Στην εκδήλωση αναμένεται να συμμετάσχουν μαθητές των ελληνικών σχολείων της Κωνσταντινούπολης, εκπαιδευτικοί και μέλη της ελληνικής παροικίας.
«Η παρουσία μας στην Κωνσταντινούπολη έχει σαν στόχο την ενημέρωση και κινητοποίηση της ομογένειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ειδικότερα για τον Εθελοντισμό και την Ολυμπιακή Εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, όμως έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η Πόλη έχει υπάρξει ιστορικά κέντρο ελληνισμού» είπε η κ. Ήγκαν.
Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ζωγράφειου Γυμνασίου-Λυκείου το Σάββατο, στις 16:00.

Katerina Thanasoula
Greeks Abroad Department
Organising Committee
for the Olympic Games
ATHENS 2004 S.A.
Tel: + 30 10 2004310
mobile: +30-93-7754557
Fax: + 30 10 2004243

mail acthanas@athens2004.gr
www.athens.olympic.org

 

κεντρική σελίδα