η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΣΠΗ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

Αθήνα 2004

Athens 2004

 

  

Η ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ
25 Απριλίου 2002

Εξακόσιοι μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, έλληνες εκπαιδευτικοί και γονείς ενημερώθηκαν για τα προγράμματα της Ολυμπιακής Παιδείας και Εθελοντισμού στην Ομογένεια, σε ειδική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του Νοτιοαφρικανικού Ελληνικού Εκπαιδευτικού και Τεχνολογικού Ινστιτούτο, (ΣΑΧΕΤΙ).
Η κ. Δήμητρα Ήγκαν, Διευθύντρια Απόδημου Ελληνισμού έκανε μια γενική παρουσίαση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα Εθελοντισμού στην Ομογένεια, ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Πολίτης, Διευθυντής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Παιδείας, παρουσίασε και παρέδωσε το εκπαιδευτικό υλικό της Ολυμπιακής Παιδείας, στη Διευθύντρια του Σχολείου κ. Αναστασία Κρυσταλλίδου.
Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια του Σχολείου, η οποία εξήρε το έργο της Οργανωτικής Επιτροπής και ανακοίνωσε ότι από το επόμενο διδακτικό έτος το μάθημα της Ολυμπιακής Παιδείας θα ενταχθεί στο συνολικό πρόγραμμα της σχολής ΣΑΧΕΤΙ.
Σε δήλωσή της μετά το πέρας της εκδήλωσης η κ. Κρυσταλλίδου είπε: «Την εκδήλωση αυτή την απολαύσαμε και είμαστε ευγνώμονες που είχαμε την ευκαιρία να μας επισκεφθούν τα στελέχη της ΑΘΗΝΑ 2004. Νομίζω ότι σήμερα έγινε μια αρχή πάνω στην οποία θα χτίσουμε πολλά.
Το υλικό της Ολυμπιακής Παιδείας θα το χρησιμοποιήσουμε, και θα το εισαγάγουμε σαν μάθημα διδασκαλίας την ώρα των Ελληνικών. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που επισκεφθήκατε το ΣΑΧΕΤΙ και μας εντάξατε στην ομάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εμείς θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να συνεισφέρουμε».
Τα παιδιά της σχολής είχαν την ευκαιρία στη συνέχεια να συμμετάσχουν σε σειρά βιωματικών δραστηριοτήτων που παρουσίασε ο συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Ηρακλής Κέλλης. «Ο κ. Κέλλης κατόρθωσε να ψυχαγωγήσει και να ενημερώσει ταυτόχρονα τα παιδιά μέσα από αυτές τις πολύ ενδιαφέρουσες και διδακτικές δραστηριότητες» ανέφερε η Διευθύντρια του σχολείου.
Στην εκδήλωσε χαιρετισμό απεύθυναν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμπουργκ, κ. Μιχάλης Διάμεσης, ο οποίο και εξήρε την πρωτοβουλία της ΑΘΗΝΑ 2004 να επισκεφθεί και να ενημερώσει τον ελληνισμό της Ν. Αφρικής για τα προγράμματα του εθελοντισμού και της Ολυμπιακής Παιδείας.
Στο χαιρετισμό του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γιοχάνεσμπουργκ και Πρετόριας κ. Σεραφείμ, αφού καλωσόρισε την αποστολή της ΑΘΗΝΑ 2004 ανέφερε τα εξής: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα σήμερα γιατί ήρθατε κοντά μας για να μας μεταδώσετε τον ζωντανό ενθουσιασμό του αθάνατου Ολυμπιακού πνεύματος και μάλιστα τις αρετές του Εθελοντισμού και της Ολυμπιακής Παιδείας. Τα χίλια παιδιά του σχολείου μας θα γίνουν διδάσκαλοι για χιλιάδες άλλα παιδιά για το μεγαλείο του Ολυμπιακού Πνεύματος που μας ανάβετε με τον ενθουσιασμό της ολυμπιακής φλόγας στις ψυχές μας.
Με την παρουσία σας εδώ μας βοηθάτε να συνειδητοποιήσουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 είναι υπόθεση όλων των απανταχού Ελλήνων. Είναι η μοναδική ευκαιρία που δίνεται στο Ελληνικό Έθνος να δικαιωθεί στην παγκόσμια κοινωνία δια το μεγαλείο του ιστορικού του παρελθόντος σε σχέση με την ευαισθησία μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Είναι ακόμη μοναδική ευκαιρία για να συνεχίσει το Ελληνικό Έθνος με τις πανανθρώπινες αξίες που καλλιεργεί και προωθεί ο Ολυμπισμός, να γίνει σεβαστό παγκόσμια για την επικράτηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της συναδέλφωσης των λαών. Επίσης μετέφερε το μήνυμα του Πατρίαρχη κ.κ. Πέτρου.
Μαζί με την ελληνική Πολιτεία και την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώνουμε και εμείς τις δυνάμεις μας, ως παροικία, ως Πατριαρχείο για να γίνουν οι καλύτεροι Αγώνες που έγιναν ποτέ στην Παγκόσμια Ιστορία τονίζοντας και τη διάσταση της εκεχειρίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών».
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Διεύθυνση του Σχολείου, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Γιοχάνεσμπουργκ και Πρετόριας.
Το βράδυ της 26ης Απριλίου η αποστολή της ΑΘΗΝΑ 2004 ενημέρωσε πάνω από 350 έλληνες ομογενείς της ελληνικής κοινότητας του Germiston (Τζέρμιστον) για τα προγράμματα της Ολυμπιακής Παιδείας και Εθελοντισμού στην Ομογένεια, πολλοί από τους οποίους ταξίδεψαν πολλές ώρες για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Ι. Μητρόπολη Γιοχάνεσμπουργκ, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Ν. Αφρικής, και η ελληνική κοινότητα της Πρετόριας. Ήταν ένα πολιτιστικό πρόγραμμα, όπου η χορωδία της ΕΠΝΕΚ (Ελληνική Πνευματική Κίνηση Νοτίου Αφρικής) παρουσίασε τον Ολυμπιακό Ύμνο και μια ειδική σύνθεση αφιερωμένη στην ΑΘΗΝΑ 2004.
Στις 27 και 28 Απριλίου στο Κέιπ Τάουν η ελληνική αντιπροσωπεία συνεχίζει την ενημέρωση της Ομογένειας σε πανπαροικιακές συγκεντρώσεις οργανωμένες από τους τοπικούς φορείς.

 

 

 

Όταν κοιμάσαι άλλος γράφει ιστορία
ο μετανάστης

 

 


κ. Δήμητρα Ήγκαν
Διευθύντρια Απόδημου Ελληνισμού

κεντρική σελίδα