η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

U-BOOT KURSK-Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΚΟΥΡΣΚ ΚΑΙ Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ 118 ΑΝΔΡΩΝ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ *

Του Σπύρου Γκάρου, Νυρενμβέργη, 14.03.2005

Πέντε χρόνια πέρασαν από την καταστροφή του ρωσικού υποβρυχίου "Kursk" στα παγωμένα νερά της θάλασσας Μπάρεντς. Σ' αυτό ατύχημα (;) βρήκαν τραγικό θάνατο οι 118 άνδρες του πληρώματος οι οποίοι θάφτηκαν ζωντανοί στο βυθό της θάλασσας. Υποτίθεται, ότι παρ' ολίγο να φτάναμε σ' έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο αν όχι μόνο την ίδια ημέρα αλλά και στις επόμενες μετά από το ατύχημα δεν είχαν συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία ο πρόεδρος Πούτιν και ο πρόεδρος Κλίντον για να διαπραγματευτούν και να δώσουν μία ειρηνική λύση στην υπόθεση του ατυχήματος... ( ; ) Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ (NSA) υποστηρίζουν ότι η έκρηξη προήλθε από έναν πύραυλο εντός του υποβρυχίου. Ενώ οι Ρώσοι υποπτεύονται, ότι το Κουρσκ συγκρούστηκε με ένα από τα υποβρύχια του ΝΑΤΟ αυτά που παρακολουθούσαν τις ασκήσεις του ρωσικού ναυτικού, αν αυτό ανήκε στις ΗΠΑ ή στην Μεγ. Βρετανία δεν ήταν σίγουροι εκατό τοις εκατό, αφού αμέσως μετά το συμβάν αυτό εξαφανίστηκε. Τα αίτια παραμένουν άγνωστα και η υπόθεση έχει πάρει την θέση της στ' απόρρητα της ιστορικής λήθης. Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου τα υποβρύχια των ΗΠΑ αλώνιζαν την περιοχή.

Να δούμε τώρα τι συνέβη ακριβώς τον Αύγουστο 2000 στην θάλασσα Μπάρεντς

Στις 12. Αύγουστου το 2000 οι Ρώσοι διενεργούσαν στην θάλασσα Μπάρεντς ναυτικά γυμνάσια χρησιμοποιώντας τα πλέον μοντέρνα οπλικά μέσα, ένα από αυτά ήταν το πυρηνικό υποβρύχιο KURSK, το καμάρι του πολεμικού ναυτικού. Είχε μήκος όπως ένα Boeing 747 και τα τοιχώματα του ήταν ενισχυμένα με ατσάλι. Ο εξοπλισμός του αποτελείτο από 24 θαλάσσιους πυραύλους "Gruise-Missiles" και τις ανάλογες τορπίλες. Το Κουρσκ ανήκε στον στόλο υποβρυχίων της βορείου θαλάσσης. Στην ναυτική άσκηση της 12. Αυγούστου συμμετείχαν πενήντα πολεμικά σκάφη και υποβρύχια. Κατά την διάρκεια που το KURSK έπλεε σε βάθος 20 μέτρα στα παράλια της νησίδας Κόλα, παρακολουθούσε από σχετική απόσταση τις κινήσεις του το άγρυπνο μάτι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, (National Security Agency-NSA), με ένα δικό τους υποβρύχιο, το "USS Memphis". Ένα μοντέρνο υποβρύχιο 6 χιλιάδων τόνων, παρόμοιο του Κουρσκ, εξοπλισμένο με τις ανάλογες κεραίες και ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις τα τελειότερα όργανα παρακολούθησης και κατασκοπείας.

Η θάλασσα Μπάρεντς καλύπτει 800 000χμ. από το 1,4 εκατ. χμ. του βόρειου πόλου και σχηματίζει μία ζώνη ασφαλείας στα βόρεια παράλια της Ρωσίας. Στα παγωμένα νερά της η Μπαρεντς κρύβει πολλά απόρρητα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η αλιεία σ' αυτήν την θάλασσα είναι προβληματική επειδή στον βυθό της οι Ρώσοι αδειάζουν όλα τα πυρηνικά απόβλητα. Η Μπάρεντς έχει μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου.

Ο διοικητής αξιωματικός του "USS Memphis" δήλωσε επί του συμβάντος, τα εξής:

-Στις 12. Αυγούστου, ημέρα Σάββατο η "σονάρ- κεραία" του πύργου στο υποβρύχιό μας, ακριβώς στις 11.28΄ μέσο των 1000 "Hydrofone" (υδρόφωνα) συνέλαβε και κατέγραψε μια έκρηξη υψηλού μεγέθους και εν συνεχεία επί δύο λεπτά και δεκαπέντε δευτερόλεπτα, μια συνεχιζόμενη ισχυρή βοή. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που την κατέγραψαν οι σταθμοί Ρίχτερ σε απόσταση 3200 χιλιομέτρων. Αυτή ανταποκρινόταν σίγουρα σε πέντε Τόνους ΤΝΤ. Στην πλώρη του KURSK, στον χώρο που ήταν αποθηκευμένες οι τορπίλες, μετά την έκρηξη σχηματίστηκε άνοιγμα μεγέθους ενός δωματίου. Αυτό ήταν και η αιτία να πάρει το υποβρύχιο κάθετη κατεύθυνση προς τον βυθό. Όσοι από τους άνδρες του πληρώματος δεν βρήκαν ακαριαίο θάνατο, μετά από δύο ημέρες πέθαναν από ασφυξία. Το τι ακριβώς διαδραματίστηκε μέσα στο υποβρύχιο το αναφέρουν στις επιστολές που άφησαν πίσω τους.

Έξη ημέρες αργότερα το "USS Memphis" αναδύθηκε και αγκυροβόλησε, άγνωστο που, σε κάποιο λιμάνι της Βόρειας Νορβηγίας το οποίο δεν έγινε γνωστό. Εκεί ξεφόρτωσε τα κιβώτια με τις μαγνητοταινίες και όλα τα ηλεκτρονικά ντοκουμέντα. Στις μαγνητοταινίες του 'USS Memphis" καταγράφηκαν όλα αυτά που συνέβησαν μετά από την έκρηξη εντός και εκτός του KURSK, π.χ οι φωνές και οι εκκλήσεις για σωτηρία των ανδρών που βρίσκονταν στο βυθό της παγωμένης Μπάρεντς, παλεύοντας με τον θάνατο στον μεγάλο υγρό τάφο του KURSK, αλλά και αυτές από τα σκάφη και τα πληρώματα που είχαν σπεύσει για βοήθεια. Το υλικό αυτό εστάλη στην Ουάσιγκτον η οποία επιβεβαίωσε την θεωρία, ότι η τραγωδία ήταν αποτέλεσμα της έκρηξης ενός πυραύλου εντός του υποβρυχίου.

Η NSA διατηρούσε καθ' όλη την διάρκεια του ψυχρού πολέμου στην θάλασσα Μπάρεντς επί μονίμου βάσης, υποβρύχια για την παρακολούθηση των κινήσεων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, αλλά και για την σύλληψη απορρήτων σημάτων, διαλόγων και κωδικών. Δηλαδή ένας πόλεμος κατασκοπίας και αντικατασκοπίας. Ένας σκοτεινός πόλεμος ασύλληπτων σκιών στα παρασκήνια των πολιτικών αντιπαραθέσεων. Σ' αυτόν τον βρώμικο πόλεμο των μυστικών υπηρεσιών, που σε λίγους πέφτει στην αντίληψη, άνθρωποί δολοφονούνται, αυτοκτονούν ή εξαφανίζονται, σκοτώνονται σε τραγικά ατυχήματα, όπως οι 118 άνδρες του πληρώματος του KURSK, η πεθαίνουν από καρδιακό έμφραγμα. Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι εξόντωσης. Όλα είναι δυνατά. Τα αίτια της καταστροφής του KURSK παραμένουν ακόμα και σήμερα άγνωστα.

(*) (Οι πληροφορίες πάρθηκαν από διάφορες δημοσιεύσεις στον ημερήσιο τύπο, περιοδικά και βιβλία που αναφέρονται στην δράση των μυστικών υπηρεσιών, αμφοτέρων των δυνάμεων ΗΠΑ και Ρωσίας, κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου).

Σπύρος Γκάρος
athinaios@t-online.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)