η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

Από το χώρο της διασποράς: Το ΣΑΕ στην επικαιρότητα
Σχόλιο επί σχολίου από το Βάιο Φασούλα, 02.02.2005

Επιτέλους φαίνεται πως κάτι πάει να γίνει στο ΣΑΕ. Κάτι κινείται. Θα λέγαμε πως υπάρχει μια αναστάτωση για τον χαμένο καιρό ως τώρα. Κι αυτό φαίνεται από την κινητικότητα και το «άνοιγμα» προς τους Απόδημους Έλληνες, ιδιαίτερα από τον αναπληρωτή Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Σ. Ταμβάκη, ο οποίος επανειλημμένα με αναφορές του στα ΜΜΕ μίλησε για τον πολιτισμό και τη γλώσσα, για προγραμματισμένες εκθέσεις του «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΜΕΛΕΤΗΣ & ΑΡΩΓΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ» για τους απόδημους συγγραφείς και τα έργα τους και άλλα πολλά.

Κινητικότητα λοιπόν και ενδιαφέρον, εν μέρει, βλέπουμε και στην Ελληνική Κυβέρνηση καθώς και σε δηλώσεις βουλευτών, όπως η πρόσφατη δήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Σ. Παπαθεμελή την οποία διαβάζουμε σήμερα, 02.02.2005 στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διαβάζουμε λοιπόν: «Επικριτικός για τα έργο που διαδραμάτισε μέχρι σήμερα το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) εμφανίζεται σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ομογενειακή «Νέο Φως» του Καΐρου ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής. Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της επίσημης έναρξης του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Νευρολογίας, όπου ο κ. Παπαθεμελής ήταν κεντρικός ομιλητής.

Όπως τόνισε «το ΣΑΕ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες με τις οποίες η ίδρυσή του ξεκίνησε. Δεν μπόρεσε να έχει ένα όραμα. Δεν μπόρεσε να λειτουργήσει δυναμικά και να αποτελεί έναν παράγοντα για την Ελλάδα πολύ χρήσιμο και ικανό». Παράλληλα επισήμανε ότι η αρχική ιδέα για την δημιουργία του ΣΑΕ «ήταν να είναι το Κοινοβούλιο του Αποδήμου Ελληνισμού, και να έχουν μία δυνατότητα να εκφραστούν με την ψήφο τους όλοι οι απανταχού της γης Έλληνες, κάτι που δυστυχώς αυτό δεν έχει γίνει. Θέλω να πιστεύω, είπε, ότι νέοι άνθρωποι μπορούν να δώσουν πνοή, έμπνευση και όραμα σε αυτό το εργαλείο το οποίο θα είναι πάρα πολύ χρήσιμο για την πατρίδα.

Μετά τη συνάντηση που είχε στην Αλεξάνδρεια με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΣΑΕ Στέφανο Π. Ταμβάκη, ο κ. Παπαθεμελής δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι χρειάζεται νέα πνοή και όραμα για να μπορέσουν να αποδώσουν καρπούς όσα έχουν προσφέρει τα ικανά στελέχη του ΣΑΕ στην ελληνική ομογένεια, αυτήν την «μισή Ελλάδα», που βρίσκεται εκτός της Ελλάδας, διασκορπισμένη στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Αναφερόμενος ειδικότερα στον κ. Ταμβάκη ο έλληνας βουλευτής δήλωσε: «Υπάρχουν στελέχη του ΣΑΕ, που φιλοδοξούν και έχουν μέσα τους να δώσουν κάτι. Ο κ. Ταμβάκης επιμένει ότι θέλει να αναλωθεί και να δουλέψει για την υπόθεση του ΣΑΕ. Μακάρι να το κάνει.»

Δε θα σχολιάσουμε επί του παρόντος, αλλά θα προσθέσουμε μια φράση. Εκεί που λέει ο κ. Παπαθεμελής «Μακάρι να το κάνει.» εμείς λέμε πως σίγουρα θα το κάνει. λλωστε η ατμόσφαιρα δείχνει πως κάτι μέλει να γίνει. Καιρός δεν είναι; Τι λέτε εσείς απόδημοι φίλοι;

ΕΕ-Γερμανία, 2 Φεβρουαρίου 2005

www.fasoulas.de
Vaios@fasoulas.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)