η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

Το στρο της Βηθλεέμ
Το ουράνιο σημάδι που οδήγησε τους τρεις Μάγους στο μακρινό ταξίδι τους.
Γράφει ο Διονύσης Ε. Κονταρίνης, Νέα Υόρκη, 15 Δεκεμβρίου 2004

"Με οδηγό τους το φως αστέρος ον είδον εν τη Ανατολή" αναγράφεται εις τα ιερά βιβλία. "στρον λαμπρόν τους οδηγεί" τραγουδάει ο λαός μας.

Υπήρξε το αστέρι της Βηθλεέμ ή απλώς προστέθηκε στο γεγονός της Γέννησης του Ιησού για να δώσει μια μεγαλοπρέπεια; Ήταν ένα ουράνιο φυσικό φαινόμενο ή ένα θαύμα του Θεού για τον ερχομό του θεανθρώπου στη Γη;

Οπωσδήποτε η ύπαρξη ενός τέτοιου λαμπερού και υπερμεγέθους αστέρα υπήρξε το κίνητρο για τον θαυμασμό και την πίστη των ανθρώπων αλλά και το κέντρισμα της Επιστήμης για μια λογική εξήγηση.

Η ύπαρξη ενός τέτοιου φαινομένου στην ιστορία της Γέννησης του Θεανθρώπου ήταν επόμενο να απασχολήσει τους επιστήμονες του κόσμου για να δοθεί μια λογική εξήγηση.

Αν προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε τις αποδείξεις των ερευνών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για το στρο της Βηθλεέμ θα ανακαλύψουμε ότι είναι πάρα πολύ λίγες.

Το Αστέρι της Βηθλεέμ, το φωτεινό αυτό ουράνιο φαινόμενο που οδήγησε τους τρεις Μάγους στη φάτνη που γεννήθηκε ο Χριστός, αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο και απασχολεί τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους επιστήμονες, για πάνω από 2.000 χρόνια.

Τι να συνέβη άραγε την για εκείνη νύχτα στον ουρανό της Βηθλεέμ; Κανείς ακριβώς δεν γνωρίζει και κανείς δεν μπορεί να πει υπεύθυνα τι ακριβώς συνέβη.

Γεγονός είναι ότι όλοι οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την ύπαρξη ή όχι του αστεριού, προβληματίστηκαν τόσο με την απόσταση που διένυσαν οι τρεις Μάγοι, από την Χαλδαία μέχρι την Βηθλεέμ, όσο και από την έλλειψη της ακριβούς ημερομηνίας της Γέννησης του Ιησού.

Αστρονόμοι σε όλον τον κόσμο προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο σε συνδυασμό με κάποια από τα αστρονομικά φαινόμενα, που είχαν παρατηρηθεί την εποχή της Γέννησης του Χριστού. Οι θεωρίες που διατυπώθηκαν είναι πάρα πολλές χωρίς καμιά όμως να δίνει μια λογικοφανή εξήγηση. Οι τρεις πιθανές, σύμφωνα με την γνώμη των επιστημόνων, είναι ότι επρόκειτο για κάποιον κομήτη ή κάποιον καινοφανή αστέρα και ακόμη ότι επρόκειτο για μια συνάντηση των πλανητών Δία και Κρόνου.

Ο φημισμένος αστρολόγος του 17ου αιώνα Γιόχαν Κέπλερ, δημοσίευσε το 1614 ένα βιβλίο με τον δικό του υπολογισμό του χρόνου της Γέννησης του Χριστού, στο οποίο γράφει τα εξής.

"Το άστρο αυτό δεν ήταν ένας συνήθης κομήτης ή ένα οποιοδήποτε άλλο άστρο, αλλά με έναν ιδιαίτερα θαυμαστό τρόπο κινούνταν στο κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας.....για να οδηγήσει τους τρεις Μάγους από την Χαλδαία στην Βηθλεέμ"

Πολλοί είναι αυτοί, που αμφισβητούν τις σκέψεις αυτές του Κέπλερ αφού θα πρέπει να λάβει κανείς υπ' όψη του τις θρησκευτικές προκαταλήψεις που επικρατούσαν τότε στην Ευρώπη.

Με το στρο της Βηθλεέμ έχουν καταπιαστεί ακόμη και Κινέζοι επιστήμονες και υπήρχαν πάρα πολλοί εκείνη την εποχή, που κατέγραφαν παρόμοια με το άστρο φαινόμενα. Μάλιστα στο χρονικό "Ch'ien-han-shu" αναφέρεται ότι ένα αντικείμενο, πιθανώς νέο αστέρι, είχε παρατηρηθεί στον ουράνιο χώρο της Βηθλεέμ, τον Μάρτιο του 5ου αιώνα πΧ. και παρέμεινε ορατό γιά πάνω από εβδομήντα ημέρες.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το αστέρι αυτό, που αναφέρουν οι Κινέζοι, εμφανίστηκε κοντά στο αστέρι Τheta Aquilae και παρέμεινε ακίνητο σε σχέση με τους κομήτες οι οποίοι εκινούντο. Το γεγονός ότι η ημερομηνία εμφανήσεως του αστεριού, η μεγάλη διάρκεια ορατότητάς του και η θέση του στον ουρανό συμπίπτουν με τις θέσεις των Κινέζων επιστημόνων, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μάλλον το αστέρι της Βηθλεέμ θα πρέπει να ήταν αυτό.

Από ελληνικής πλευράς με το φαινόμενο του αστεριού της Βηθλεέμ έχει ασχοληθεί ο καθηγητής της Αστρονομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Χ. Βάρβογλης, ο οποίος αποκλείει την εμφάνιση κάποιου φωτεινού κομήτη ή κάποιου νέου άστρου, την νύχτα της Γέννησης του Ιησού και μάλλον φαίνεται να συμφωνεί με τις απόψεις των Κινέζων επιστημόνων.

Είναι γεγονός ότι οι φωτεινοί κομήτες, όπως και ένα καινοφανές άστρο, αποτελούν τα πιο φαντασμαγορικά ουράνια φαινόμενα, που μπορεί να είναι ορατά και με γυμνό μάτι και να προσελκύσουν την προσοχή. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που διαθέτουμε και τις ιστορικές αναφορές, εκείνη την εποχή δεν έχει καταγραφεί πουθενά η εμφάνιση κάποιου νέου κομήτη. Υπήρχε όμως ένας καινοφανής αστέρας, περίπου τον 5οπΧ. αιώνα αλλά αφ' ενός δεν φαίνεται να ήταν ένα σπουδαίο αστρονομικό φαινόμενο, αφ' εταίρου, ακόμη και αν αυτό ήταν το στρο των Χριστουγέννων, θα ήταν ορατό από πάρα πολύ κόσμο και όχι μόνον από τους τρεις Μάγους.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι κάποιοι ερευνητές των Γραφών υποστηρίζουν ότι το στρο της Βηθλεέμ δεν υπήρξε ποτέ στον ουρανό, αλλά επρόκειτο απλώς και μόνο για το συμβολικό άστρο των προφητειών της Παλαιάς Διαθήκης για τον προσδοκώμενο Μεσσία.

Γύρω στα 1302 ο Ιταλός ζωγράφος Τζιόντο ντι Μποτόνε ζωγραφίζει για πρώτη φορά το Χριστουγεννιάτικο αστέρι σε μια τοιχογραφία στο παρεκκλήσι Scrovegni, στην Πάντοβα. Αυτή η ζωγραφιά είναι η πρώτη και πιο γνωστή αναπαράσταση του στρου της Βηθλεέμ και από τότε έχει καθιερωθεί να αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα στολίδια τις μέρες της μεγάλης χριστιανικής γιορτής.

Αστέρι ή κομήτης, ουράνιο φαινόμενο ή σημάδι του μεγάλου γεγονότος της Γέννησης του Ιησού, το στρο της Βηθλεέμ αποτελεί πλέον ένα κύριο μέρος της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης. Είναι το λαμπερό στολίδι, που οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, με κάποιο δέος αντικρίζουν τις μέρες της μεγάλης γιορτής να στολίζει τα σπίτια, τους δρόμους, τα παράθυρα, τους τοίχους. Αστέρια φωτεινά, μικρά και μεγάλα στέλνουν στις καρδιές όλων το μεγάλο μήνυμα. "Εγεννήθει Χριστός"

Dennis Kontarinis, 15.12.2004
patrinos12@hotmail.com

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)