η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

Η Ελλάδα της τελευταίας στιγμής!!!!!
Γράφει ο Διονύσης Ε. Κονταρίνης, Νέα Υόρκη, 31 Αυγούστου 2004

Τελικά, έστω και την τελευταία στιγμή, τα καταφέραμε. Κι' ενώ όλοι με την ιδιαίτερη αγάπη που τους διακρίνει γιά την πατρίδα μας, περίμεναν ότι κάπου θα σκοντάψουμε, κάπου θα χτυπήσουμε, κάπου θα πέσουμε, εμείς τα καταφέραμε. Έστω και την τελευταία στιγμή δώσαμε Ολυμπιακούς Αγώνες, που ίσως να μην ξαναγίνουν ποτέ παρόμοιοι. Είναι σίγουρο ότι γιά πολύ καιρό ακόμη ο κόσμος όλος θα μιλάει γιά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας του 2004.

Προς τιμή τους, μπροστά σε αυτά που έζησαν, όλοι οι πρώην επικριτές μας ιπποτικά υποκλίθηκαν μπρος στο ελληνικό μεγαλείο και ζήτησαν συγνώμη.

Τα βρώμικα στόματα των ημιβάρβαρων γγλων, που ακόμη και την παραμονή της έναρξης των αγώνων βρήκαν χρόνο να χλευάσουν τον Εθνικό μας Ύμνο και να κάμουν επίδειξη γνώσεων - που δεν διαθέτουν - χαρακτηρίζοντας τον ύμνο μας ιταλικής προέλευσης, ακόμη και αυτοί βούλωσαν το στόμα τους και καταπίνοντας την ντροπή τους ζήτησαν συγνώμη όταν είδαν την τελετή έναρξης να κάνει θριαμβευτικά τον γύρω του κόσμου συνοδευόμενη από τα πλέον εγκωμιαστικά λόγια που ακούστηκαν ποτέ.

Δυστυχώς γιά την πατρίδα μας εκείνο που δεν κατάφερε το μίσος των ξένων το κατάφεραν τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν. Ο προπονητής Χρήστος Τζέκος και οι δύο αθλητές του, Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου, κατάφεραν να κλέψουν την παράσταση και να αμαυρώσουν την ανεπανάληπτη εικόνα που παρουσίαζε η Ολυμπιακή Ελλάδα.

Τα πράγματα βέβαια δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Όμως όλα δείχνουν ότι τόσο ο κ. Τζέκος όσο και οι αθλητές του θα συνεχίσουν γιά καιρό να απασχολούν την ελληνική κοινωνία αλλά και την παγκόσμια γνώμη. Και επειδή έχει αρχίσει να ασχολείται μαζί τους η δικαιοσύνη καλό είναι να περιμένουμε, διότι όλα δείχνουν ότι η υπόθεση κλείνει μέσα της μεγάλη βρωμιά και πιθανόν να αποδειχτεί ότι πίσω από όλη αυτή την ιστορία κρύβονται παράγοντες του ελληνικού αθλητισμού αλλά και κάποια πολιτικά πρόσωπα.

Δεν υστέρησαν και στους ξένους αθλητές τα κρούσματα ντόπινγκ σε σημείο οι Ολυμπιακοί του 2004 να διεκδικούν και τον τίτλο των περισσοτέρων κρουσμάτων.

Παρ' όλο που οι προβλέψεις έδειχναν ότι τα γεγονότα αυτά θα είχαν κάποια κακή ψυχολογική επίδραση στους υπόλοιπους αθλητές μας συνέβει το εντελώς αντίθετο. Όλοι τους προσπάθησαν και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους γιά να φτάσει οι πατρίδα μας να φιγουράρει σε περίοπτη θέση της συνολικής βαθμολογίας με 15 μετάλλια.

Και ενώ σε κάποια στιγμή όλα έδειχναν ότι τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν μιά ηρεμία προέκυψε το σοβαρό θέμα των κριτών των αγώνων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος της θέσης τους και του μεγάλου γεγονότος, που εκλήθησαν να κρίνουν. Πρώτος ο Μάρας πλήρωσε την ανικανότητά τους να συνειδητοποιήσουν ποιά θέσην τους είχε ανατεθεί. Γιά να ακολουθήσει η ακατανόητη άποψή τους γιά τον Κακλαμανάκη και να κορυφώσουν την κριτική ανικανότητά τους με την αφαίρεση του μεταλείου από τον Σαμπάνη. Βέβαια και ο αθλητής μας στην πυγμαχία ένιωσε την ανικανότητα τους αφού καίτοι χτυπήθηκε αντικανονικά και τραυματίστηκε οι κριτές θεώρησαν σωστό να διακόψουν τον αγώνα εις βάρος του. Το κορύφωμα ήταν ο παραγκωνισμός του Ρώσου και η απονομή του χρυσού μεταλλίου στον Αμερικανό γυμναστή με αποτέλεσμα να τους γιουχαΐσει όλος ο κόσμος. Οι κριτές έδειξαν ότι προσκυνούν την υπερδύναμη. Το λιγότερο που μπορεί κανείς να πει είναι, ντροπή τους.

Στους διαδρόμους των αγώνων κυκλοφορούσε πολύ ξένη βρωμιά. Γιά μιά ακόμη φορά κάποιοι θέλησαν να κάμουν επίδειξη της δύναμής τους. Πιθανόν να κατάφεραν κάτι. Πιθανόν να κατάφεραν και πολλά. Απόδειξαν όμως πως γιά μιά ακόμη φορά οι Ολυμπιακοί είναι αγώνες που έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε αγώνες των υπερδυνάμεων και των συμφερόντων.

Η Ελλάδα προσπάθησε και κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ο ελληνικός λαός, αυτός ο υπέροχος λαός του φιλότιμου, της φιλοξενίας και της ανθρωπιάς, απέδειξε ότι γνωρίζει να πειθαρχεί όταν οι ανάγκες και η αξιοπρέπεια της χώρας το καλούν. Ελάχιστες οι διαμαρτυρίες, οι παραβάσεις και τα παράπονα. Όλοι είχαν δοθεί με όλη τους τη δύναμη στην επιτυχία του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος του κόσμου. Και τα κατάφεραν περίφημα.

Η Ελλάδα της τελευταίας στιγμής γιά μιά ακόμη φορά έδειξε ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα όταν το θέλει.

Dennis Kontarinis
patrinos12@hotmail.com

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

 

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
 

 

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)