η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

Το Η ΄Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας
Φάνης Μαλκίδης, 28.11.2004

Το Η ΄Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας διοργανώθηκε από 26 έως 28 Νοεμβρίου στην αίθουσα τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, από το ΑΠΘ, την Νομαρχία και το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ.

Το συνέδριο είχε τίτλο «Ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας από την κλασσική αρχαιότητα έως τον εικοστό αιώνα. Πολιτική ιστορία και ιστορία του πολιτισμού» και συμμετείχαν επιστήμονες από όλη την Ελλάδα καθώς και από το εξωτερικό, οι οποίοι ανακοίνωσαν τα πορίσματα των τελευταίων ερευνών τους για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με την συζήτηση για την ίδρυση Κέντρου Ιστορίας Ελληνισμού της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν οι Σ. Καπετανόπουλος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο Β. Καραμανλής, διευθυντής του πολιτιστικού κέντρου της Νομαρχίας, Ι. Τουλουμάκος καθηγητής ΑΠΘ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ο Α. Σαββίδης καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Α. Μελή- Παπαπαναγιώτου δημοσιογράφος, ενώ οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν αφηγήσεις προσφύγων και να περιηγηθούν στην έκθεση βιβλίων και φωτογραφιών για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

Στο Συνέδριο παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, εισηγήσεις οι Ι. Τουλουμάκος, καθηγητής ΑΠΘ με θέμα «η κλασσική αρχαιότητα στο έργο του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως», Α. Σαββίδης καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, «Η ίδρυση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας στη γεωργιανή ιστοριογραφία και λογοτεχνία», Ε. Πελαγίδης αν. καθηγητής πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας «Οικουμενικό Πατριαρχείο και Νεότουρκοι κατά το περιοδικό Εκκλησιαστική Αλήθεια 1908-1918», Σ. Ηλιάδου-Τάχου, Λέκτορας πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας «Από τη φαναριώτικη προστασία του μιλλέτ στον εθνικιστικό κρατισμό των Νεότουρκων», Π. Διαμάντης, Διδάκτωρ ιστορίας, Διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών στο ινστιτούτου για η μελέτη των γενοκτονιών του Πανεπιστημίου του Σίδνευ «Η περίπτωση των σχολών της Τραπεζούντας», Μ. Βαρβούνης, αν. καθηγητής ΔΠΘ, «Μικρασιατικός και σαμιακός μοναχισμός», Ε. Κεκρίδης αν. καθηγητής ΔΠΘ «Εκτοπισμοί των Ελλήνων του Πόντου (από Κερασούντα, Σαμψούντα και Κοτύωρα)», Λ. Ιστικοπούλου, Διδάκτωρ ιστορίας εκπαιδευτικός «Οι απαρχές της μικρασιατικής ταπητουργίας στην Ελλάδα», και Φ. Μαλκίδης Λέκτορας ΔΠΘ ««Το ελληνοτουρκικό σύμφωνο του 1930 και οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Πολιτική και κοινωνία στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου».

fmalkidi@bscc.duth.gr

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)