η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

ΕΚΘΕΣΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΥ

Από τον εκπρόσωπο της ΕΕΛΣΠΗ στην Ελλάδα δημοσιογράφο Παντελή Ξανδίδη, τον Βασίλη Κουτουζή, δημοσιογράφο, ερευνητή, επίτιμο μέλος της ΕΕΛΣΠΗ και άλλων συγγραφέων, μέλη της Ένωσής μας, παραθέτουμε τα σχόλιά τους.

Του Παντελή Ξανθίδη
Δεν ξεχνιέται ποτέ εκείνο το απόγευμα του Οκτωβρίου του '76, έξω από το ξενοδοχείο "Cecil". Ήταν η στιγμή που "έδυε" η δημοσιογραφική αποστολή μου, σ' αυτή τη "μαργαριταρένια" πόλη του Μεγαλέξανδρου και του Αλεξανδρινού ποιητή...

Ήταν μία αρκετά άσχημη εποχή για την Αίγυπτο και μόλις είχε αρχίσει να ανασαίνει η χώρα του Νείλου, από τις συνέπειες του πολέμου με το Ισραήλ. Φτώχεια και δυστυχία, μα η αρχοντιά ξεχώριζε. Την είδα, εκεί στα τόσα μεγαλοπρεπή κτίρια, που ζούσαν οι αναμνήσεις ενός πλούσιου παρελθόντος. Αλλά κι εκεί στο Ras el Tin, που με "κοίταγε" - εκείνο το αξέχαστο φθινοπωρινό δειλινό του 1976...

Εραστές της Αλεξάνδρειας, ήταν ο Αχιλλεύς ο Τάτιος, ο Καλλίμαχος και ο Πλούταρχος, ο Στράβων και ο Πλίνιος - οι "δημοσιογράφοι" που γνώρισαν στα νιάτα της, την "κόρη" του Στρατηλάτη του Πολιτισμού. Και δεν ξέρω πού βρήκαν τόσο θράσος κάποιοι άλλοι και αποφάσισαν να κατασπαράξουν την "καλλονή" του μεσογειακού νότου - τον Φάρο των εποχών.

Δεν της συγχώρεσαν την ανάπτυξη. Την μίσεψαν και την κατακρεούργησαν. Της κάψανε τη Βιβλιοθήκη και θέλησαν να κάνουν "στάχτη" όλη την γραμματεία μας. Προηγουμένως όμως, είχαν αρπάξει το μέλλον της επιστήμης και το καταχώνιασαν στα υπόγεια της άγνοιάς τους. Καημένη Αλεξάνδρεια - καημένε Πολιτισμέ...

Κι εκεί, που έγραφα, εισβάλει στην οθόνη του PC, μία αλεξανδρινή πρόκληση! Ήταν η είδηση για την έκθεση του Ομογενειακού Τύπου και Βιβλίου που οργανώνει 9 -12 Απριλίου, το Αριστοτέλειο Ίδρυμα, στην Αλεξάνδρεια!

Ίσως δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερη επιλογή του τόπου γι' αυτή την έκθεση, αφού -για πολλούς- η Αλεξάνδρεια παραμένει η "πρωτεύουσα" των Ελλήνων που διαπρέπουν στις ξένες πατρίδες. Εκείνων των Ελλήνων, που στην τσέπη τής καρδιάς τους, έχουν φωλιάσει θάλασσα και ήλιο, γεράνι και βασιλικό...

Απρίλιο η έκθεση... Ένας μήνας σημαδιακός για την Αλεξάνδρεια και τον ποιητή της. Γιατί ο Κωνσταντίνος Καβάφης, είχε γεννηθεί 29 Απριλίου (1863) και την ίδια απριλιάτικη μέρα (1933) είχε αποχαιρετήσει τη ζωή...

Σ' αυτόν τον τόπο, που σε κάθε γωνιά του "ευωδιάζει" ο Ελληνικός Πολιτισμός, θα πραγματοποιηθεί η έκθεση του Ομογενειακού Τύπου και Βιβλίου, από το Αριστοτελικό Ίδρυμα Έρευνας, Μελέτης & Αρωγής Ομογενειακών ΜΜΕ. Μία έκθεση, στην οποία θα συμμετάσχει η ΕΕΛΣΠΗ και που στη συνέχεια θα ταξιδέψει σε Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Νότιο Αφρική και Αυστραλία.

Ευτυχώς, που ο Ελληνισμός βρίσκεται πάντα όρθιος και ευαισθητοποιημένος και δεν περιμένει τις επίσημες οργανώσεις, πότε θα του δώσουν την ευκαιρία, για να εκπολιτίσει... Βγαίνει μόνος του στους δρόμους και στις γειτονιές του κόσμου και γίνεται τελάλης του Πολιτισμού! Όπως το Αριστοτέλειο Ίδρυμα, που αποτελεί κι αυτό, ένα ανεξάρτητο πολιτισμικό κύτταρο, του σφριγηλού και αμόλυντου σώματος της πανέμορφης αγίας Ρωμιοσύνης. Εδώ είμαστε. Αθήνα, Φεβρουάριος 2005

 

Η ΕΚΘΕΣΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, 9-12, θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξάνδρεια από το Αριστοτέλειο Ίδρυμα Έρευνας Μελέτης & Αρωγής Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης η Έκθεση «Ομογενειακού Τύπου & Βιβλίου.»

Και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια μεγάλη προσπάθεια παγκόσμιας εμβέλειας θα πραγματοποιηθεί από ιδιωτικούς φορείς - κάτι που δεν έκαναν οι δημόσιοι - όπως είναι το «Αριστοτέλειο», με τη συνεργασία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, και την ενεργή συμμετοχή της ΕΕΛΣΠΗ (Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων), του Πνευματικού Κέντρου Αυστραλίας «Κωστής Παλαμάς», όπως επίσης και ανεξάρτητων συγγραφέων.

Είναι, ομολογουμένως μια προσπάθεια που και μόνο για το ξεκίνημά της πρέπει να επαινεθεί. Και πολύ περισσότερο να βοηθηθεί να σημειώσει επιτυχία.

Υπολογίζεται ότι στην Έκθεση θα παρουσιαστούν πάνω από 280 έντυπα εφημερίδες & περιοδικά που εκδίδουν οι Ομογενείς δημοσιογράφοι της διασποράς, όπως επίσης και ο Κυπριακός Τύπος.

Και για πρώτη φορά θα παρουσιασθεί και το Ομογενειακό Βιβλίο με έργα Συγγραφέων και Λογοτεχνών της Ομογένειας.

Συγγραφέων που ενώ ήταν, και πολλοί ακόμα είναι διασκορπισμένοι και άγνωστοι, μια μεγάλη ομάδα κατάφερε πριν από χρόνια να δημιουργήσει την ΕΕΛΣΠΗ (Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων), να εκδώσει και να κυκλοφορήσει 3 ανθολογίες με πνευματικές δημιουργίες των μελών της, που αναμφισβήτητα σήμερα αποτελεί έναν ακρογωνιαίο λίθο στην όλη προσπάθεια προβολής του συγγραφικού έργου των Ομογενών.

Βέβαια τούτη η προσπάθεια του « Αριστοτελείου» είναι μια άλλη κίνηση που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση, παγκοσμίως. Διότι οι εκθέσεις θα είναι αλυσιδωτές, σε διάφορα μέρη του κόσμου. Αποτελεί ήδη μια τρανή ελπίδα για όλους τους πνευματικούς δημιουργούς της Ομογένειας που θα μπορέσουν κατά καιρούς να βρουν μια προθήκη, όπου θα μπορέσουν να τοποθετήσουν τα έργα τους.

Γι αυτό, χωρίς περιστροφές, θα τονίσουμε ότι πρέπει να βοηθηθεί, με κάθε τρόπο από όλους, ώστε να σημειώσει όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιτυχία. Διότι οι αλτρουιστικοί σκοποί της θα ωφελήσουν τον παγκόσμιο Ελληνισμό, σε όλους τους τομείς. Κι αυτή την ωφέλεια ο απανταχού Ελληνισμός την έχει μεγάλη ανάγκη.

Εμείς, πάντως θα τολμούσαμε να πούμε ότι και η όποια επιτυχία στην Αλεξάνδρεια, θα είναι μέγιστη, αφού θα είναι η αρχική. Αλλά δεν σημαίνει ότι θα είμαστε και ικανοποιημένοι. Ικανοποίηση θα νοιώσουμε όταν, με τη συμβολή όλων, και ιδιαιτέρως του Ελληνικού Κράτους, οι εκθέσεις αυτές θα γίνουν ένας θεσμός, ο οποίος θα είναι σεβαστός από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών, και των πνευματικών φορέων τους.
Βασίλης Π. Κουτουζής Δημοσιογράφος - ερευνητής

 

ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΠΡΟΥ και ΤΟΝ κύριο ΜΙΧΑΛΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟ

Το να γράφει κανείς εμπνευσμένα κείμενα, να τα δημοσιεύει, να βραβεύεται γι' αυτά ή ακόμη και να τα εμπορεύεται με επιτυχία είναι ένα τεράστιο κατόρθωμα στις μέρες μας. Πάρα πολλοί από τους συγγραφείς που γνωρίζω ίσως ποτέ να μην το επιτύχουν.

Διότι χρειάζεται υπομονή, επιμονή, τύχη, ποιότητα, εγκυρότητα, επικαιρότητα, μόρφωση, έρευνα, πολλές φορές πονηριά και οπωσδήποτε υπέρμετρη δημοσιότητα.

Αν και θεωρώ τον εαυτό μου άνθρωπο των γραμμάτων, δεν βρίσκω εύκολα κατάλληλες λέξεις για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη που αισθάνομαι θα πρέπει να τρέφει ο απόδημος συγγραφικός Ελληνισμός στον κ. Λυμπερόπουλο και στον οργανισμό του. Διότι το να πασχίζει κανείς, είτε αυτός λέγεται οργανισμός είτε λέγεται άτομο, να προωθήσει έργα τρίτων και να πασχίζει με θάρρος, αυτοθυσία, αυταπάρνηση, επιμονή, υπομονή και εγκυρότητα ν' αναδείξει όλους ανεξαιρέτως τους συμπατριώτες μας ομογενείς δεν είναι τίποτα λιγότερο από ηρωισμός.

Για το λόγο αυτό, θέλω κι εγώ με τη σειρά μου, σαν ένας άνθρωπος με είκοσι-πέντε και πλέον χρόνια στην έκδοση και προώθηση βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων να συγχαρώ θερμά το Αριστοτέλειο Ίδρυμα της Κύπρου για την έμπνευση και υλοποίηση της διοργάνωσης Έκθεσης Ομογενειακού Βιβλίου και Τύπου, δια μέσου του πρωτεργάτη του κ. Μιχάλη Λυμπερόπουλου.

Τους εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο τους, εύχομαι κάθε επιτυχία στη ζωή και τις προσπάθειες του Ιδρύματος καθώς και μια υπόσχεση συμπαράστασης σε οτιδήποτε μπορώ να προσφέρω σ' αυτό τον ευεργέτη των αποδήμων.
Ιάκωβος Γαριβάλδης
Μελβούρνη, Αυστραλία - Φεβρ. 2005

Φίλοι Έλληνες και Πανέλληνες, μια ευχή μπορώ να κάνω γι' αυτή τη προσπάθεια που μοιάζει πως ήδη ριζοβολεί με τρυφερές ελπίδες. Να ριζώσει και να προκόψει.

Κι όσοι συμβάλλουν σ' αυτή τη προσπάθεια, μακάρι να μην απογοητευτούν διότι η απογοήτευση και η πίκρα θα είναι μία ακόμη κατακεφαλιά στους απόδημους που κάνουν το κλάμα τής καρδιάς θυμιατό της ανήσυχης ψυχής τους. Πάντα να προσπαθείτε και να αριστεύετε.
Δική σας, Γιώτα Στρατή, Νέα Υόρκη.-

Στέλνω τα θερμά συγχαρητήρια μου στο Αριστοτέλειο Ίδρυμα για τον αγώνα που αναλαμβάνει χωρίς κερδoσκοπικό σκοπό να αναγνωρίσει και να γνωστοποιήσει τα έργα ομογενών τής διασποράς. Επί τέλους δίδετε η ευκαιρία και στους μικρούς να κολυμπούν ανάμεσα στους μεγάλους καρχαρίες, χωρίς το δόλωμα του φόβου να τούς φάγουν ζωντανούς.

Σαν Έλληνας τής διασποράς, όσα χρόνια κι αν βρίσκομαι μακριά από την γενέτειρα πατρίδα μου, δεν έχω παύσει ούτε για στιγμή να είμαι Έλληνας, να γνωστοποιώ την καταγωγή μου, να μεταδίνω το ελληνικό μας πνεύμα με αγάπη, πίστη, υπερηφάνεια και ενθουσιασμό.

Πιστεύω ότι η προσπάθεια του «Αριστοτέλειου Ιδρύματος» θα αγκαλιάσει πολλούς ομογενείς, θα τούς ενθαρρύνει και θα τους οδηγήσει να βγουν από το άγχος τής μοναξιάς μοιράζοντας έτσι χωρίς αντάλλαγμα τον παλμό των δικών τους σκέψεων.

Εύχομαι λοιπόν καλή επιτυχία, ενώ συγχρόνως θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο τής ΕΕΛΣΠΗ Βάιο Φασούλα για την θερμή του υποστήριξη και τον ακούραστο αγώνα που προσφέρει στους ομογενείς τής διασποράς.
Τεντ Καψάλης, ΗΠΑ

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)