η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

Στο χορό των δημοσκοπήσεων
Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας, 7 Μαρτίου 2005

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις έγιναν της μόδας. Δίνουν και παίρνουν, ανεβάζουν και κατεβάζουν κόμματα και κυβερνήσεις, αποβλακώνουν τους Πολίτες και τους αποπροσανατολίζουν προς άλλες κατευθύνσεις, τους προπαρασκευάζουν σαν θηράματα και τους τοποθετούν στην μία ή στην άλλη όχθη του δικομματικού ποταμού, έτοιμοι να δώσουν τη μεγάλη μάχη στις επόμενες εθνικές εκλογές κι ας πνιγούν. Ποιος είναι ο καλλίτερος, ο δημοφιλέστερος ο, ο, ο, ο άξιος για πρωθυπουργός και τέτοια σαχλά, εμείς δε βλέπουμε στην Ε.Ε.-Γερμανία. Αυτή κι αν δε είναι πλύση εγκεφάλου, αυτή κι αν δεν είναι «εκσυγχρονισμένη» δικτατορία, όσο αυτές οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν εθνικά θέματα και προβλήματα αλλά ασχολούνται με τις «ικανότητες» των πολιτικών προσώπων.

Αν λοιπόν ρωτούσανε κι εμάς τους Έλληνες του εξωτερικού (γνωστοί ως «αδέλφια μας» έτσι μας λένε οι Έλληνες πολιτικοί) αν λοιπόν μας παίρνανε στο τηλέφωνο και μας ρωτούσανε για της στιγμής τα ελληνικά δρώμενα και μάλιστα για τον ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2004 με συμπολίτευση τη ΝΔ και αντιπολίτευση το Πασόκ, κατηγορηματικά θα απαντούσαμε ότι είναι όλοι ψεύτες, υποκριτές και αλαζόνες, βεβαίως και μεγαλόστομοι και όχι μόνο για μας τους αποδήμους αλλά και για τους γηγενείς. Αν είχαν το θάρρος να μας ρωτούσανε, τα μέσα δημοσκοπήσεων, μιας κι εμείς λεγόμαστε Έλληνες και αυτά τα μέσα μας ξεχνούν, θα τους λέγαμε μύρια επιχειρήματα, θα τους καταγγέλλαμε τους κομματικούς εμπαιγμούς που δεν έχουν καν όρια και τις σταγόνες που κατά καιρούς μας πετούνε προπάντων στο χώρο του ελληνικού πολιτισμού, που πολλοί από μας υπερασπιζόμαστε σθεναρά, αγωνιούμε και ανησυχούμε και αυτοί, οι πολιτικοί μας, μας «θαυμάζουν» και μας «ευγνωμονούν»!

Σταγόνες που δε φτάνουν καν υγροποιημένες στους τόπους μας αλλά εξατμίζονται στην ούτως ή άλλως δηλητηριασμένη πολιτικά ατμόσφαιρα, ελληνική στην προκειμένη περίπτωση. Αυτή, η πολιτεία και οι προστάτες της, έχει το πάνω χέρι, αυτή λύνει κι αυτή δένει, αυτή δίνει χρήμα και δόξες σε άσχετους χαραμοφάηδες και μας τους προσφέρει σε μας σαν παραγεμισμένα χαρούπια ή σαν μητροπολιτικά αντίδωρα. Χαράμι και τρις φορές χαράμι ο Έλλην Ίδρος αλλά και στο εσωτερικό πάει λέγοντας.

Φαύλος κύκλος, βρωμιά και μπόχα, αίσχος και ντροπή για ολόκληρο το κομματικό Κράτος –έτσι το φτιάξανε διάφοροι «ικανοί» ηγέτες-, μια άγνωστη ως τώρα ατμόσφαιρα και μέσα απ’ αυτή ξεπηδούν οι δημοσκοπήσεις προσπαθώντας να παρουσιάσουν το κλίμα σα να μην επρόκειτο για τίποτα σοβαρό και ασχολούνται με τις πολιτικές «αντιπαραθέσεις» και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ιδιαίτερα της Ν. Δ. και του Πασόκ.

Για τα προβλήματα όπως το Κυπριακό, το Αιγαίο, το Μακεδονικό και γενικότερα το Βαλκανικό και Ευρωπαϊκό, για τον Κόσμο, για τους Πολέμους και για το περιβάλλον που απειλείται και απειλεί, οι δημοσκοπήσεις δεν ασχολούνται -μόνο ταμπέλες βλέπουμε και ποσοστά- και αναλώνουν το χρόνο στην αποβλάκωση των Πολιτών για το ποιος είναι ο καλλίτερος και δημοφιλέστερος πρόεδρος, πρωθυπουργός, κόμμα κλπ.

Ε λοιπόν, Πολίτες, και λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει. Αλλά αφού οι ρυθμιστές- δημοσκοπήσεις δεν βλέπουν τίποτα πέρα από τα αυτού καθαυτού συμφέροντά τους θα τους πούμε εμείς να προσθέσουνε και τη δική μας ταμπέλα που λέει ότι κανένας τους δεν είναι ικανός κι ούτε θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Το μέλι γίνεται για να γλείφεται και αλίμονο στις μέλισσες που δεν βλέπουν τους κηφήνες.

Σε όλα τα προβλήματα, εξωτερικά και εσωτερικά δεσπόζει ο εμπαιγμός και η σαχλή αναμεταξύ τους αντιπαράθεση που ο ένας προσπαθεί να ρίξει τα λάθη στο άλλον και παράλληλα οι δημοσκοπήσεις, μέσω των μεθόδων τους, εσκεμμένα ή μη παροτρύνουν τους Πολίτες στην αποβλάκωση και από κει στο περιθώριο, όπως άλλωστε φαίνεται στη «σύγχρονη» και «ισχυρή» Ελλάδα, της οποίας ο «εκσυγχρονισμός» της άρχισε από το 1974 με την ίδρυση της ΝΔ και το «σοσιαλιστικό» Πασόκ, τρομάρα τους.

Κλείνοντας, επειδή μας προξενεί τρομερή εντύπωση η «κριτική» που ασκεί το Πασόκ στη ΝΔ, θα λέγαμε ότι αυτή η «κριτική» είναι κριτική κατανάλωσης και της οκάς και οι επισημάνσεις που κάνει το Πασόκ εκ των πραγμάτων στρέφονται προς αυτό το ίδιο καταμαρτυρώντας την πολιτική που άσκησε σε βάρος της Ελλάδας και των πολιτών της όλα τα χρόνια που είχε την κουτάλα στο χέρι. Λίγη σοβαρότητα και στο Πασόκ δε θα έβλαπτε φτάνει μόνο να θυμάται πως οι διαφορές που έχει, αν έχει κάποιες, με τη ΝΔ εμείς δεν τις βλέπουμε. Από κει και μετά το μόνο που κάνουν και οι δυο μαζί είναι η παραγωγή βορά στα οποιαδήποτε αποπροσανατολιστικά μέσα, τα οποία, από τη μια με τους χορούς των δημοσκοπήσεών τους ενισχύουν το παιχνίδι των μονομάχων και από την άλλη μετεωρίζουν τα καυτά και διαχρονικά προβλήματα στους ιστούς των «αντιπαραθέσεων» και των αποπροσανατολισμών.

ΕΕ-Γερμανία, 7 Μαρτίου 2005

www.fasoulas.de
Vaios@fasoulas.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)