η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

Στον ρου των εκθέσεων του Ομογενειακού Τύπου και βιβλίου
Από το συγγραφέα της διασποράς Βάιο Φασούλα, 22.02.2005

Θα 'ναι λίγο αν μιλήσουμε για τον εντυπωσιασμό που παγκοσμίως προξένησε το «Αριστοτέλειο Ίδρυμα Έρευνας Μελέτης & Αρωγής ΟΜΜΕ» στις αλυσιδωτές Εκθέσεις που ετοιμάζει ανά τον κόσμο να παρουσιάσει και των Ελλήνων συγγραφέων τα έργα. Τα σχόλια ποικίλουν όχι μόνο από τα ΟΜΜΕ αλλά και από τα ελληνικά, τα οποία, πολλά εξ αυτών συμπαρίστανται στην προσπάθεια τόσο του Ιδρύματος όσο και των ομογενών συγγραφέων.

Έτσι και πάλι στο διαδίκτυο διαβάζουμε μεταξύ άλλων και τούτα: «Ελπίδα και παρηγοριά για τον πνευματικό κόσμο της Ομογένειας είναι η Έκθεση «Ομογενειακού Τύπου και Βιβλίου». Το Αριστοτέλειο Ίδρυμα είναι ο μοναδικός φορέας που έχει επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για το Ομογενειακό βιβλίο της διασποράς που με τις Εκθέσεις αυτές επιχειρεί όχι μόνο την προβολή του, αλλά να δώσει και μια νέα πνοή ζωής στο παραμελημένο Ελληνικό βιβλίο της διασποράς...»

Θεμέλιο λίθο στο χώρο του βιβλίου, ένα νέο πνευματικό ξεκίνημα που άφησε πολλούς πίσω «υπερόπτες, υποκριτές και ψεύτες της Μητρόπολης και της Ομογένειας, που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν τα γράμματα και τις τέχνες. Αυτό το βλοσυρό τοπίο, έρχεται το «Αριστοτέλειο Ίδρυμα Έρευνας Μελέτης & Αρωγής ΟΜΜΕ» να το ανατρέψει». Αυτά λέγαμε και αυτά γράφαμε πρόσφατα και θα το ξανακάνουμε όσες φορές και αν χρειαστεί.

Μία άλλη εξίσου σημαντική διάσταση δίνεται και από το χώρο του ΣΑΕ, κάτι που δεν γίνονταν ως τώρα, και συγκεκριμένα από τον αναπληρωτή Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Σ. Ταμβάκη. Θέλουμε να πιστεύουμε πως για την ευαισθησία και το ενδιαφέρον του κ. Ταμβάκη, οι προγραμματισμένες εκθέσεις του Ιδρύματος έπαιξαν κάποιο ρόλο, πέρα από το γεγονός ότι ο Αλεξανδρινός αναπληρωτής Πρόεδρος διαθέτει και υψηλά πολιτιστικά αποθέματα. Επί πλέον οι αναφορές και το ενδιαφέρον του, όπως συχνά εκφράστηκε μέσα από ραδιοφωνικές εκπομπές και άλλα μέσα για τους συγγραφείς της διασποράς, είναι κάτι, που απ' όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, κανείς μέχρι τώρα αξιωματούχος του ΣΑΕ δεν το έκανε.

Η προσέγγισή του -χειραφέτηση θα λέγαμε- με τους ομογενείς συγγραφείς αποτελεί μια άλλη διάσταση ή αν θέλετε μια ανάταση στους κόλπους του ναρκωμένου ΣΑΕ και ευελπιστούμε αυτή η ανάταση να πραγματοποιηθεί. Οι συγγραφείς της διασποράς δεν είναι ούτε ζητιάνοι ούτε παρακατιανοί. Είναι οι πραγματικοί πρέσβεις του ελληνικού πολιτισμού και αυτό ο κ. Ταμβάκης φαίνεται πως το εκτίμησε.

Ελπίδα και παρηγοριά για τον πνευματικό κόσμο της Ομογένειας. η Έκθεση λέμε και εμείς, και συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθεια του "Αριστοτελείου" Ιδρύματος, αλλά και του Αναπληρωτή Προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανου Ταμβάκη.

Ο Λόγος που χτυπά

«Όποιος στοχαστικός, σα γιαταγάνι
το στοχασμό του αντρίκεια ας τόνε βγάζει.
Πές τα, και ακέρια και γυμνά? δε φτάνει

να λάμπ' η αλήθεια? πρέπει και να σφάζει.
Ο λόγος, που χτυπά και που θυμώνει,
ριζώνει και της γης την όψη αλλάζει.

Ο λόγος, άξιος, και σφυρί, και ακόνι
Μην κοιτάς το χοντρόλογο παζάρι,
μην ακούς τ' ανοστόλογο σαλόνι

Μα σ' όλα νόημα, δύναμη και χάρη,
σ' αρχοντιά και σε πλέμπα, γη δεν είναι
να την καταφρονάς, περιβολάρη

Παντού μπορείς ν' ανθίσεις, το νου κρίνε!» (Κωστής Παλαμάς)

ΕΕ-Γερμανία, Φεβρουάριος 21. 2005

www.fasoulas.de
Vaios@fasoulas.de

 

Στην Αλεξάνδρεια η «Έκθεση Ομογενειακού Τύπου και Βιβλίου»

Γράφουν οι συγγραφείς, μέλη της ΕΕΛΣΠΗ: Ελευθερία Μπέλμπα, Γαβριήλ Παναγιωσούλης, Σπύρος Δαρσινός. Εισαγωγή από τον Βάιο Φασούλα.

Σε μια εποχή που όλα ατονούν και περιθωριοποιούνται, σε μια εποχή που η υποκουλτούρα καθίσταται πυρήνας και αντικαθιστά την κουλτούρα του πνεύματος με την ύλη, σε μια εποχή που ο καθένας, εντός και εκτός Ελλάδας, κοιτάζει το ατομικό του συμφέρον και εγώ του αγνοώντας τη σημασία του ελληνικού πολιτισμού και αδιαφορώντας για το τι γίνεται στα πέρατα του Κόσμου. Στην ίδια εποχή που και ο Έλληνας απόδημος συγγραφέας αντιμετωπίζει διώκτες και αν όχι, υπερόπτες, υποκριτές και ψεύτες είτε προέρχονται από τη Μητρόπολη, είτε από Ομογενειακούς οργανισμούς, που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν τα γράμματα και τις τέχνες, αυτό το βλοσυρό τοπίο, έρχεται το «Αριστοτέλειο Ίδρυμα Έρευνας Μελέτης & Αρωγής Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» να το ανατρέψει.

Έτσι, μετά από επίπονες και επίμονες προσπάθειες του Αριστοτέλειου Ιδρύματος, πλησιάζει η ώρα της Έκθεσης του Ομογενειακού Τύπου και Βιβλίου που θα λάβει χώρα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, από τις 09-12 Απριλίου τρέχοντος έτους. Χαρά και τιμή για τους απόδημους συγγραφείς που θα συμμετέχουν με τα έργα τους και από την πρώτη στιγμή η ΕΕΛΣΠΗ (Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων) αφουγκράστηκε αυτό το μεγάλο κάλεσμα, μετέφερε το μήνυμα στα πέρατα του κόσμου και αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια με αγάπη, σεβασμό και αλληλεγγύη.

Τέλος για μια ακόμη φορά και από αυτή τη θέση τόσο η ΕΕΛΣΠΗ όσο και εγώ προσωπικά συγχαίρουμε αυτή την αξιόλογη προσπάθεια και ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

 

Της Ελευθερίας Μπέμπας.

Το Αριστοτέλειο Ίδρυμα («ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΜΕΛΕΤΗΣ & ΑΡΩΓΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ») έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει την Έκθεση "Ομογενειακού Τύπου και βιβλίου," σε συνεργασία με την ΕΕΛΣΠΗ, με σκοπό την προβολή και διακίνηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας των αποδήμων συγγραφέων, ώστε να γνωρίσουν άπαντες και συγκεκριμένα η νέα γενιά που επιζητά δημιουργικές πνευματικές επιδράσεις την μεγάλη δεύτερη Ελλάδα της διασποράς. Έτσι επιτελείται ένα μοναδικό θα λέγαμε έργο, δηλαδή η προβολή σε εκθεσιακούς χώρους στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό του ελληνικού βιβλίου και μάλιστα των εκδόσεων των Ελλήνων μεταναστών λογοτεχνών.

Το «Αριστοτέλειο Ίδρυμα» είναι κοινωφελές, δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, και έχει ιδρυθεί από την ομογενειακή εφημερίδα, «Ηχώ των Ελλήνων». Με τη συνεργασία της ΕΕΛΣΠΗ, που απαρτίζεται από διανοούμενους λογοτέχνες, δημοσιογράφους του απόδημου χώρου και προβάλλει τη νεοελληνική λογοτεχνική παραγωγή, εκθέτει τους προβληματισμούς των δημιουργών για σύγχρονα θέματα και διαδίδει ιδέες στον πνευματικό χώρο, αποσκοπεί στην κοινοποίηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Οι Έλληνες μετανάστες συγγραφείς, δημοσιογράφοι, οι εκδοτικοί φορείς, που διακινούν κάποιο έντυπο, εφημερίδα, περιοδικό, συγγράμματα, καθώς ανταποκρίνονται στο κάλεσμα αυτό, συμμετέχουν στην προσπάθεια, προκειμένου να παρουσιάσουν τα ελληνικά έργα σε αυτή την Έκθεση.

Εκδοτικοί οίκοι μάλιστα θα παραστούν, ώστε να γνωστοποιηθεί το έργο των συμμετεχόντων, να διαλευκανθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γραμματείας της διασποράς. Θετικό κρίνεται η ανταλλαγή ιδεών, ο δημιουργικός διάλογος μεταξύ των πνευματικών φορέων, η διακίνηση αισθητικών αξιών, αλλά και ηθικών αξιών, όπως καταγράφονται μέσα από τα επιμέρους προβαλλόμενα έργα.

 

Του Γαβριήλ Παναγιωσούλη.

Η αρχή της παγκοσμιοποίησης αρχίζει από τη μάθηση, μετά αρχίζει και η εξάπλωση της ελληνοποίησης από τις προσπάθειες που αναλαμβάνει το Αριστοτέλειο Ίδρυμα, να κάνει γνωστό στα πέρατα του κόσμου τα γραπτά των απογόνων του Αριστοτέλη, αυτά που είναι γραμμένα με το ίδιο αλφάβητο στην ελληνική γλώσσα από Έλληνες της διασποράς αυτοί που ζουν μακριά από την πατρίδα τους, αυτοί που υπερηφανεύονται δια την καταγωγή τους. Οι οποίοι πολλές φορές είναι αυτοί που αγνοούνται από την μητέρα πατρίδα.

Έτσι λοιπόν με ιδιαιτέρα χαρά χαιρετώ την πρωτοβουλία του Αριστοτέλειου Ιδρύματος, ευχόμενος κάθε επιτυχία στις εκθέσεις του ανά την υφήλιο, αισθανόμενος ότι κι εγώ συμβάλλω με ένα ακόμη γραπτό μου λόγο στην προσπάθειά του, να κατακτήσει την παγκοσμιότητα του ελληνικού λόγου, του ελληνικού βιβλίου.

 

Του Σπύρου Δαρσινού.

Τελικά η ομορφιά είναι κάτι σκόρπιο, σαν τον ελληνισμό ή σαν εκείνο το παιχνίδι που το λένε «παζάλ» ή κάπως έτσι. Αν έχεις καλό μάτι διαλέγεις αυτά που ταιριάζουν και φτιάχνεις μόνος σου τη αρμονία. Ποτέ δεν θα την δεις ατόφια στον καθρέφτη σου, γιατί, απλά, είναι δημιούργημά σου. Όπως οι θημωνιές του θεριστή. Όπως οι ίσες αυλακιές του καματευτή στη γη που πότισε με ιδρώτα. Ατόφια, τη βλέπω μόνο στην πατρίδα μου!!!

Και έρχεστε τώρα εσείς, δηλαδή το Αριστοτέλειο Ίδρυμα, και λίγα ακόμη αξιόλογα άτομα, και μου βάζετε έναν καθρέφτη μπροστά μου, και μου λέτε: Δεν βλέπεις; Είσαι κι εσύ, ο μετανάστης, όμορφος. Ό,τι έχεις κάνει το έχεις κορνιζώσει με το Ελληνικό κλειδί.

Και λοιπόν; λέω εγώ, αυτό είναι καθήκον, είναι αποστολή, εγώ, απλά, κρατάω μα μικρή λαμπάδα στα χέρια μου και προχωράω στα ξένα μονοπάτια. Αν φωτίζονται και κάποιοι άλλοι, είναι το φως που φωτίζει και όχι εγώ.

Αυτό θέλουμε κι εμείς, μου λέτε, να πιάσουμε τον παλμό της ψυχής και του χεριού σου, που κρατάει τη λαμπάδα, αυτόν τον παλμό που δεν έπαψε ποτέ να είναι ελληνικός και να τον ενώσουμε με των αδελφών σου που περπατάν στα άλλα ξένα.

Αν είναι έτσι, είπα, πάρτε τους πόθους μου, πάρτε τις σκέψεις μου, πάρτε τα όνειρά μου, πάρτε την γαλάζια ψυχή μου, πάρτε ό,τι ομορφαίνει την πατρίδα μου και περιτριγυρίστε στα ξένα!!! Και κάτι ακόμα. Σας ευχαριστώ, και σας συγχαίρω που με τόσο κόπο και προσπάθεια ψάχνετε τα σκόρπια σμαραγδάκια για να γράψετε τη λέξη ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ.

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)