η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

Στον Κόσμο των «λαθών»!
Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας

Αφορμή γι' αυτό το σχόλιο στάθηκε ένα σχόλιο υπό τον τίτλο: «ΟΗΕ: «Συγνώμη λάθος για την αναγραφή «Μακεδονία», που διάβασα σε μια ιστοσελίδα.
Εμείς θα ξεκινήσουμε χαριτολογώντας μια και το κλίμα που επικρατεί στις μέρες μας και χάρη έχει και γέλωτα έχει και κρυφτούλι έχει και παν' απ' όλα ντροπή και αίσχος έχει, ντροπές, ενοχές και ανανδρία που πάντα καλύπτεται από ένα «λάθος»! Ας θυμηθούμε λοιπόν τα παιδικά μας χρόνια με το: «Μια ψείρα εδώ, μια ψείρα εκεί, μια ψείρα παραπέρα, κάνανε το κορμάκι μας σαν τρύπια ταμπακέρα...» Με κέφι τραγουδούσαμε αυτούς τους στίχους παίζοντας στις γειτονιές όταν ήμασταν παιδιά. Παίρνοντας απ' αυτούς τους στίχους, μόνο τον ήχο, διασκεδάζαμε χωρίς να καταλαβαίνουμε γρι ποια και τι ήταν αυτή η ψείρα, αλλά κι ούτε ποτέ μας είπε κανείς αν αυτό το αθώο για τα παιδικά μας χρόνια τραγουδάκι είχε κάτι μέσα του.

Μένοντας στην Ελλάδα των κομμάτων (αυτά κι αν δεν είναι λάθη), στην Ελλάδα που και η Εκκλησία έχει μεταβληθεί σε κεκλεισμένο πολιτικό-κομματικό καφενείο με τα ράσα και πλαισιωμένο με κροκοδείλων δάκρυα να μην περνάει φως, σήμερα, αυτήν την «ψείρα», δεν την τραγουδάμε βέβαια, αλλά την βλέπουμε μορφοποιημένη σε «λάθος» ή «λάθη» σε όλες τις εκφάνσεις τής ζωής μας. Κρύβονται σ' αυτή παίζοντας το κρυφτούλι, δημιουργούνε εγκλήματα μεγάλων μεγεθών και μετά λένε ήτανε ένα «λάθος»!

Σε δραματικό λάθος έχει εξελιχθεί και η δική μας κοινωνία σήμερα, όπως άλλωστε και ολόκληρος ο Κόσμος, κι αυτό το «λάθος» δεν είναι η παιδική ψείρα αλλά οι πραγματικές ψείρες που δεν κάνουν μόνο τα κορμάκια μας τρύπια αλλά ολόκληρη την κοινωνία, ολόκληρη την Ελλάδα. Όλη η βρωμιά και η διαφθορά που προκύπτει απ' τους ταγούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς -στο ίδιο καζάνι «της κολάσεως» βράζουν- που έτυχε ή ταίριασε ή επιλέχτηκαν να μας διοικούν, αποδεικνύονται οι μεγαλύτερες «ψείρες» του αιώνα, που όχι μόνο ρουφούν και κομματιάζουν λαό και τόπο αλλά μέσα από τη γκάμα των «λαθών» αποπροσανατολίζουν τους Πολίτες έτσι που, οι Πολίτες, να μην είναι ικανοί να ανατρέψουν ή να αλλάξουν τη ροή των «λαθών» και των πραγμάτων.

Σαν συγκοινωνούντα δοχεία σύρονται οι κοινωνίες του Κόσμου στους γλοιώδεις ιμάντες του άρματος της «παγκοσμιοποίησης», που εδώ συντελείται και το μεγάλο έγκλημα της ανθρωπότητας, έγκλημα που και τα ελληνικά μεγάλα κόμματα συμμετέχουν και σθεναρά υποστηρίζουν, πλην της Εκκλησίας, πρέπει να το πούμε, που αντιστέκεται, όμως για διαφορετικούς λόγους.

«Λάθη», λοιπόν, ίντριγκες, βρωμιά που η μπόχα της αγγίζει και τα πιο απομακρυσμένα σημεία του Πλανήτη μας, με μια «έμπειρη» από την εικοσάχρονη θητεία της στο σβέρκο των Ελλήνων αξιωματική αντιπολίτευση, που τις κακοφαίνεται που της άρπαξαν την κουτάλα άλλοι πιο «ξύπνιοι», που κυριολεκτικά «αλωνίζει» τη συμπολίτευση και ονειρεύεται πως θα κάνει ακόμα μεγαλύτερο κακό στον τόπο λες και το κυβερνών κόμμα είναι ανίκανο. «Αντιπαραθέσεις» μεταξύ των μεγάλων κομμάτων, συμπαράσταση των ΜΜΕ πότε κατά δω πότε κατά κει και αναλόγως τα συμφέροντα και βεβαίως με τη συμβολή των παπάδων αποτελούν και το Μέγα λάθος για την ελληνική κοινωνία και τα συμφέροντά της. Φαύλος κύκλος εν φαύλο τόπο, γενιών και χτενιών, κομμάτων και άλλων υπόδουλων λειτουργών της ελληνικής κοινωνίας φτάσανε τη χώρα μας στην ώρα μηδέν, στην ώρα των σαχλών αντιπαραθέσεων και ποταπών διαπραγματεύσεων. Αφήνοντας τα εξωτερικά, που άπτονται με τα εθνικά μας προβλήματα, πιάστηκαν και τρώγονται με τα εσωτερικά μας, που πέρα από το ότι μπορούν οι Έλληνες να τα λύσουν, τα χρησιμοποιούν για βορά στα νεκροτομεία των «λαθών» που εδράζονται σε κέντρα αποφάσεων και οργανισμών.

Τέλος θα πούμε πάλι καλά που ο εξανδραποδισμένος «ο ΟΗΕ παραδέχθηκε επίσημα ότι η αναγραφή του ονόματος «Μακεδονία» αντί FYROM είναι λάθος των υπηρεσιών μηχανοργάνωσης που ασχολούνται με τις ιστοσελίδες των Ηνωμένων Εθνών. Στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού, και συγκεκριμένα στο τμήμα όπου περιέχονται οι επίσημες αντιπροσωπείες κρατών στον ΟΗΕ ( www.un.int/index-en/webs.html ), η ΠΓΔΜ περιέχεται και αναφέρεται όχι ως FYROM, αλλά ως Macedonia! Σε ευθεία αντίθεση με όλες τις προηγηθείσες σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, η σημαία του ΟΗΕ κυματίζει δίπλα στο «Republic of Macedonia»! Λάθος λέει ο ΟΗΕ, καλή του ώρα!. Λάθος και έγκλημα λέμε εμείς για την ακόμα παραμονή του στο προσκήνιο.

ΕΕ-Γερμανία, 28 Φεβρουαρίου 2005

www.fasoulas.de
Vaios@fasoulas.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)