η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

Στις 17 Δεκέμβρη του 2004
Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας, 25.11.2004

Το μυρμήγκι όταν θέλει να χαθεί βγάζει φτερά και χάνετε. Έτσι λέει μια παροιμία. Και, κατά την άποψή μας, αυτό ταιριάζει απόλυτα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως για την Ελλάδα και την Κύπρο, εάν και εφόσον πρυτανεύσει η «λογική» των υποχωρήσεων και των συμβιβασμών σε θέματα που αφορούν την «ευρωπαϊκή» Τουρκία και την ένταξή της στις ευρωπαϊκές πολιτείες και σε θέματα δικά μας, που η Τουρκία όχι μόνο δεν έλυσε, όχι μόνο δε σεβάστηκε τους διεθνείς κανόνες και τις συνθήκες της Ε.Ε., τις οποίες έγραψε και γράφει στα αχαμνά της και τις παίζει κομπολόγι, αλλά αν και στο παρά πέντε, επιδεινώνονται συνεχώς.

Κι εδώ απορούμε πραγματικά με το απλό γεγονός. Αν σε μια Χώρα της Ε.Ε., στη Γερμανία παράδειγμα, παραβιάζονταν τα σύνορά της (όπως παραβιάζονται τα δικά μας) από ένα κράτος μη μέλος τής Ε.Ε., τι θα 'κανε; Εμείς πιστεύουμε ότι θα λάβαινε τα δέοντα μέτρα όχι μόνο σαν Γερμανία αλλά και σαν Ε.Ε. προκειμένου να διαφυλάξει τα σύνορά της. Και η απορία μας γίνεται και ερώτηση: Μέχρι πού τέλος πάντων είναι τα σύνορα της Ε.Ε., Τι έκανε όταν αυτά συνεχώς παραβιάζονταν και παραβιάζονται από τους Τούρκους και τι κάνει μέχρι αυτή τη στιγμή η Ε.Ε.; «Διαπραγματεύεται» με τους Πολίτες της προκειμένου να τους πείσει να δεχτούν, όχι την ένταξη της Τουρκίας αλλά την υποταγή τής Ε.Ε. στους Αμερικάνους;

Αυτά είναι μεγάλα, πονηρά και επικίνδυνα αμερικανοπαιχνίδια τα οποία περνούν απ' την Τουρκία σε βάρος όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά γενικότερα σε βάρος της Ε.Ε. και η Ενωμένη Ευρώπη πρέπει τώρα να τα δει. Σίγουρα αν θα ήταν αλλιώς οι συνθήκες, αν δηλαδή δρούσε αλλιώς η Ε.Ε. για δικό της και μόνο λογαριασμό και για τα συμφέροντα των λαών της, αν εξελίσσονταν σε Παγκόσμια Οντότητα ή σε Παγκόσμιου γίγαντα, αν θέλετε, παίζοντας καθοριστικό ρόλο για την επικράτηση της ειρήνης, δε θα είχαμε αντιρρήσεις. Κι εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα: Με κάθε τρόπο η εμπόδιση της ανάπτυξης της Ε.Ε. σε όλους τους τομείς της. Και η «σφήνα» έρχεται μέσα από την «Ευρω»-Τουρκία.

Το που συχνά ακούμε ότι η ένταξη τής Τουρκίας θα καλυτερέψει τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο αυτά είναι παραμύθια της χαλιμάς ή όνειρα εμβρυακά. Τα «καλά» δείγματα γραφής η Τουρκία τα έδειξε. Τι άλλο περιμένουν οι Έλληνες από την ένταξή της άλλο από το να επιτύχουν όλους τους σκοπούς τους, Αμερικανοί και Τούρκοι;

Λοιπόν το μυρμήγκι όταν θέλει να χαθεί βγάζει φτερά και χάνετε. Κι αυτό θα το δούμε στις 17 του Δεκέμβρη του 2004, σε δυο βδομάδες από σήμερα, περίπου. Αυτός, ο εναπομείναντος χρόνος θα δείξει, προς τα πού θα διαγράψει πορεία η Ε.Ε. Για την οριστική της αιχμαλωσία-προτεκτοράτο ή για την ελευθερία της, την αξιοπρέπεια έναντι των λαών της και του κόσμου και την κυριαρχία της; Μια τελευταία ευκαιρία που θα της επιτρέψει να βρει το δρόμο της είναι τώρα! Μια ημερομηνία που θα την καταριέται η ανθρωπότητα ή θα την ευγνωμονεί.

Βέβαια υπάρχουν και άλλα προβλήματα που δεν συνδράμουν γι' αυτή την ένταξη όπως δεν επιτρέπουν ακόμα και την «προνομιακή» σχέση -σύνδεση, που υποστηρίζουν μερικοί Ευρωάτλαντες. Τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας είναι από τα πρώτα που θα πληγούν για πολλούς λόγους. Δε θέλουμε να επαναλάβουμε την παροιμία, αλλά αυτό θα γίνει.

Όσο αφορά το θέμα της φιλίας μεταξύ των λαών Ελλάδας και Τουρκίας, είναι ένα άλλο κεφάλαιο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η ένταξη της Τουρκίας, πιστεύουμε πως δεν είναι η καλλίτερη λύση κι ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τεκμήριο ή επιχείρημα, και η άρνηση της Ελλάδας και Κύπρου δεν έχει καμιά σχέση με ρατσισμό, εθνικισμό ή μίσος μεταξύ των λαών. Όμως μια φιλία δεν μπορεί να στηριχτεί αν αυτή δεν είναι αμοιβαία. Οι Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν βγάλει τα λαρύγγια τους με τα «υπέρ», με χορούς και αγκαλιάσματα... μικροπρέπεια και δουλοπρέπεια ε, και αντίστοιχα ο Ελληνικός λαός έχει δείξει στην πράξη τα αισθήματά του. Λοιπόν η καραμέλα περί φιλίας δεν κολλάει κι ούτε μπορεί να διακινδυνέψει, τουλάχιστον από μας τους απλούς Πολίτες. Αλλά πώς θα γίνει αν δε πούμε το κοντός ψαλμός αλληλούια, ότι δηλαδή λύσεις με συνεχόμενες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς σε βάρος μας, εκ των πραγμάτων οδηγούν σε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην ένταξη της Τουρκίας. Και να πάψουν οι κράχτες να φοβίζουν συνεχώς το λαό ότι έτσι είναι και δεν μπορούμε αλλιώς και τι να κάνουμε κ.ά. Το όχι της Ελλάδας και της Κύπρου (βέτο) αποτελεί μια ευκαιρία να λουφάξουν οι λύκοι, είτε αυτοί λέγονται Ασιατικοί Αττίλες είτε λέγονται «θεόπνευστοι» τλαντες, είτε ευρωπαίοι που όλοι μαζί αμή τι άλλο αποτελούν την ασχήμια του Κόσμου μας

Ε.Ε.- Γερμανία, 25 Νοεμβρίου 2004

www.fasoulas.de
Vaios@fasoulas.de

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)