η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

Ο Βάγιος Φασούλας και «Στ' αχνάρια της ζωής»
Από το Γοργογύρι... στη Μεγάλη Βρετανία!
Γράφει ο Παναγιώτης Γιωτάκης, 7.11.204

...ο.υπερμαραθώνιος αυτός δρόμος διανύθηκε από τον καταξιωμένο συγγραφέα Βάγιο Φασούλα και όχι μόνο κατάφερε να τερματίσει, αλλά έκοψε και πρώτος (!) το νήμα...

Στις 24 του Οκτώβρη παραβρεθήκαμε -πλήθος κόσμου- σε μια λαμπρή εκδήλωση στο καλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας, στην ανακαινισμένη «Μεγάλη Βρετανία». Στην εκδήλωση αυτή, η οποία οργανώθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΡΑΝΟΥΛΗ» βραβεύτηκε το καλλίτερο μυθιστόρημα ανάμεσα σε δεκάδες συμμετοχές και το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στον Βάγιο Φασούλα για το μυθιστόρημά του: «Στ' αχνάρια της Ζωής» καθώς και στην κ. ννα Χρηστάκη Κόρνουελ, καθηγήτρια της παιδιατρικής στη Νέα Υόρκη της Αμερικής, για το μυθιστόρημά της: «Μόνο τα πουλιά είναι λεύτερα». Το βραβείο συνοδευόταν και από ένα αξιοσέβαστο ποσό των 30.000Ευρώ, το οποίο οι δυο βραβευμένοι μοιράστηκαν.

Ο Βραβευμένος πια Βάγιος Φασούλας, ο οποίος ως γνωστό ζει και δραστηριοποιείται στη Γερμανία, δεν είναι γνωστός μόνο στη Γερμανία και στην πατρίδα μας αλλά και σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο αφού εκτός από τα πολλά βιβλία που έχει γράψει μέχρι τώρα και τις δεκάδες παρεμβάσεις του σε εφημερίδες και ραδιόφωνα (ο ίδιος μας λέει ότι η αρθρογραφία του αποτελείται από πολλές εκατοντάδες κείμενα!!) και στο διαδίκτυο όπου διαθέτει δική του ιστοσελίδα (www.fasoulas.de), πρωτοστάτησε για τη δημιουργία της ΕΕΛΣΠΗ (Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων) της οποίας είναι και πρόεδρος από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της.

νθρωπος με έντονη κοινωνική, πολιτιστική και κυρίως πνευματική δραστηριότητα ο Βάγιος Φασούλας ευτύχησε-ύστερα από επίμονο αγώνα πολλών ετών -να δει ένα από τα πνευματικά του δημιουργήματα να παίρνει το πρώτο βραβείο σε μια λιτή και περιεκτική εκδήλωση, η οποία συνοδεύτηκε και από δεξίωση (εκ μέρους της Πνευματικής Εστίας) σε μια περικαλλή αίθουσα στο πολυτελέστερο ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στο μυθιστόρημα «Στ' αχνάρια της ζωής» φαίνεται ανάγλυφη η αγωνία για τη ζωή και την επιβίωση και τονίζεται με έντονα χρώματα ο αγώνας για έναν καλύτερο, δικαιότερο και ασφαλέστερο κόσμο όπου η ανθρώπινη ζωή θα κατακτήσει τη θέση που της αξίζει.

Φίλε Βάγιο, ως πνευματικός άνθρωπος, σου απευθύνω θερμότατα συγχαρητήρια για τη μεγάλη αυτή διάκριση και σου εύχομαι να ζήσεις στο μέλλον κι άλλες σημαντικές επιτυχίες, κατακτώντας την κορυφή μέσα από τα έργα σου είτε αυτά είναι μυθιστορήματα είτε είναι ποίηση, γιατί ό,τι κι αν γράφεις έχει τη σφραγίδα του αναμφισβήτητου ταλέντο σου και το άρωμα του αυθεντικού, του πηγαίου και του γνήσιου.

Αθήνα, Οκτώβρης 2004

Παναγιώτης Γιωτάκης

Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Περιστερίου

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)