η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

  Smith's. Τα πατατάκια της παλιανθρωπιάς.
Γράφει ο Διονύσης Ε. Κονταρίνης, Νέα Υόρκη 10 Αυγούστου 2004

Από τα νεανικά μου χρόνια, από τότε που αποφάσισα να ακολουθήσω τους δρόμους της δημοσιογραφίας σαν επάγγελμα, πάντοτε σε ό,τι έγραφα χαρακτήριζα τους γγλους σαν λαό ημιβάρβαρο, και ως εκ τούτου έναν λαό υποανάπτυκτο, που στην πορεία της ζωής του συνοδεύονταν πάντοτε από πράξεις που χαρακτήριζαν η κακία, το μίσος και η περιφρόνηση προς τους άλλους λαούς. Βέβαια τις πιο πολλές φορές πλήρωνα με κάποιο κόστος πάνω στη δουλειά μου αυτή μου την τοποθέτηση. Όμως πάντοτε επέμενα να έχω αυτή τη γνώμη για τους γγλους.

Η πατρίδα μας, δυστυχώς, μετράει πολλές από τις επεμβάσεις αυτού του ημιβάρβαρου λαού πάνω στην ιστορία της. Αρκεί να θυμηθούμε την μεγαλύτερη τραγωδία στην νεώτερη ελληνική ιστορία μας, την καταστροφή της Μικρασίας στην οποία μας οδήγησε η πολιτική της Αγγλίας τότε. Και πριν καλά-καλά συνέλθουμε μας έδωσαν τα Δεκεμβριανά του '44 και τον Εμφύλιο που μας χάρισε ο Τσώρτσιλ.

Η Αγγλία ποτέ δεν είδε την πατρίδα μας σαν μια χώρα φιλική. Ούτε ακόμη και τότε που τόσο αισχρά μας κορόιδευαν λέγοντάς μας ότι "οι ήρωες πολεμούν σας Έλληνες." Απλώς προάσπιζαν τα συμφέροντά τους εκμεταλλευόμενοι την δική μας αφέλεια.

Μετά από αυτά ήταν επόμενο να μην μας συγχωρήσουν το ότι αναλάβαμε εμείς, η μικρή και κατά τη γνώμη τους ασήμαντη χώρα, την διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004. Και μάλιστα με την αξία μας και όχι πληρώνοντας κάποιους "αθάνατους." Αυτό ήταν κάτι που οι ημιβάρβαροι γγλοι, αλλά και πολλοί άλλοι, δεν μπόρεσαν να το ανεχθούν. Και άρχισαν να σκορπίζουν γύρω τους όχι μια καλόπιστη κριτική αλλά τη χολή και το δηλητήριο που κρύβουν οι άγριες ψυχές τους. Εκμεταλλεύτηκαν την εγκληματική και αδικαιολόγητη από μέρους μας καθυστέρηση των ολυμπιακών έργων κι' άρχισαν έναν πόλεμο αισχρό και ύπουλο.

Πάνω σ' αυτά στηρίχτηκε και η παλιανθρωπιά μιας αγγλικής εταιρείας και εκυκλοφόρησε μια διαφήμιση των προϊόντων της, προκειμένου να πετύχει κάποιο κέρδος, η οποία όμως θίγει την αξιοπρέπεια της Ελλάδας και των κατοίκων της, αλλά πιο πολύ θίγει αυτούς τους ίδιους τους γγλους διότι για μια ακόμη φορά αφήνουν να φανεί η παλιανθρωπιά που τους διακρίνει.

Κάπως αργά, αφού κυκλοφόρησε πέρυσι η διαφήμιση αυτή, έφτασε σε μένα μέσω κάποιου ηλεκτρονικού φίλου. Δείχνει κάποιους Έλληνες εργάτες των Ολυμπιακών έργων να κάθονται αμέριμνοι να τρώνε τα γελοία και ανθυγιεινά κατασκευάσματα της εταιρείας Smith και γύρω τους να υπάρχουν σωρός οι πέτρες, τα τσιμέντα, τα ξύλα, τα καροτσάκια που κουβαλούν οικοδομικά υλικά, τα σκουπίδια και πολλά άλλα. Όπότε σε κάποια στιγμή ακούγεται το σύνθημα της εκκίνησης κάποιου αγώνα δρόμου και φαίνονται κάποιοι αθλητές να τρέχουν και να σκοντάφτουν πάνω στα οικοδομικά υλικά που βρίσκονται σκόρπια πάνω στο ημιτελές στάδιο ενώ ακούγονται και τα σαρκαστικά γέλια κάποιων θεατών υποτίθεται.

Είναι γεγονός ότι οι πολυεθνικές που εκμεταλλεύονται το κάθε τι προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους δεν είδαν με καλό μάτι την ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 από την Ελλάδα. Μικρή η χώρα, χωρίς ολυμπιακές υποδομές, ανίκανη να προσελκύσει τα εκατομμύρια των επισκεπτών που θα πλουτίσουν τα ταμεία τους, έπρεπε αν ήταν δυνατόν, να φύγει από την μέση ως ανίκανη. Και ένας πόλεμος βρώμικος και ύπουλος εξαπολύθηκε εναντίον της.

Είναι γεγονός ότι η Ολυμπιακή υπόθεση πέρασε μια πολύ άσχημη κρίση στην Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι με την δική μας χαρακτηριστική νοοτροπία της αδιαφορίας, του ωχαδερφισμού και της προχειρότητας, η υπόθεση των Ολυμπιακών αγώνων παρά λίγο να τιναχτεί στον αέρα. Σ' αυτό έσπευσαν να βοηθήσουν και όλοι οι καλοί φίλοι της πατρίδας μας. Δυστυχώς όμως για όλους, δεν μπόρεσαν να συλλάβουν το ελληνικό φιλότιμο και την ελληνική ικανότητα της τελευταίας στιγμής. Δυστυχώς για όλους αυτούς, όχι μόνο τα καταφέραμε να τελειώσουν τα πάντα εγκαίρως αλλά τους υποχρεώσαμε να σκύψουν το κεφάλι και να βγαίνουν τώρα στην οθόνη της τηλεόρασης σαν μετανοούσες Μαγδαληνές και να μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το θαύμα που αντικρίζουν καθώς φτάνουν στην Ελλάδα.

Η προετοιμασία των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 έδωσαν πάρα πολλά μαθήματα σε όλους τους ξένους έτσι ώστε να είναι πιο προσεχτικοί στο μέλλον. Ελπίζω να κατάφεραν να δώσουν και κάποια χρήσιμα μαθήματα και σε μας.

Dennis Kontarinis
patrinos12@hotmail.com

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

 

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
 

 

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

 ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)