η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

   

Στον ρου των Ολυμπιακών Αγώνων
Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας, 15.08.2004

Εν τάχει θα τρέξουμε το λόγο κι αυτό γιατί οι απόψεις μας είναι γνωστές. Μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων τα πράγματα θα μιλήσουν από μόνα τους. Σημασία έχει να φτάσουμε στο τέλος ειρηνικά. Και αυτό το ευχόμαστε. Ασφαλώς αναφερόμαστε στους τρέχοντες Ο.Α. και στις αντιπαραθέσεις αναγνωστών - επιστολογράφων - σχολιαστών που προέκυψαν στο φιλικό μας χώρο του http://grportal.com.

Όλοι έχουν «δίκιο» και όλοι «φταίνε». Οι πρώτοι, με το δίκιο, είναι οι Πολίτες,. Οι δεύτεροι, με το φταίξιμο, είναι οι εξουσιαστικοί παράγοντες. Βεβαίως στους εξουσιαστικούς παράγοντες προστίθενται και τα πολιτικά κόμματα, (εντός και εκτός βουλής) τα θρησκευτικά δόγματα, τα ΜΜΕ, εταιρίες κολοσσοί και ποικίλοι «ταγοί», εκμεταλλευτές και αρπάχτρες, που όχι μόνο γεμίσανε τις τσέπες τους και αρπάξανε και τη δόξα!!! αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι αναγκαία η φωτογράφησή τους και τα σχόλια.

Ο καθένας απ' αυτούς προσέγγισε την όλη δομή και εξέλιξη της ολυμπιάδας του 2004 από τη δική του σκοπιά και δικά το συμφέροντα και εξακολουθεί να την προσεγγίζει, την από προχτές πορεία και εξέλιξή της. Ας επωφεληθούμε τις εμπειρίες για την επόμενη Ολυμπιάδα!

Σίγουρα υπάρχει και κάτι θετικό απ' όλη την ιστορία και αναφερόμαστε μ ό ν ο σε ένα: Του Παγκόσμιου ταξιδιού της Ολυμπιακής φλόγας, στο οποίο οι απλοί πολίτες του Κόσμου έτρεξαν να την προϋπαντήσουν και να την π ρ ο σ κ υ ν ή σ ο υ ν . Αυτό έγινε και έχει καταγραφεί στα δεφτέρια της Παγκόσμιας Ιστορίας και επί πλέον δίνει μια απαντοχή και ένα άστραμμα και αναμφιβόλως δυναμώνει την ελπίδα για μια αναζωογόνηση του Αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και τις αξίες του.

Οι αρνητικές πλευρές σαφώς είναι πάρα πολλές και, ιδιαίτερα από το χώρο της Αριστεράς και από το χώρο των πιστών του Αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, έχουν καταγγελθεί δριμύτατα και πολύ ορθά, κατά την άποψη του γράφοντα, όλες οι όναγρες και αντιπνευματικές δομές αυτού του τεράστιου Παγκοσμίου οικοδομήματος. Από τη μια τα κυρίαρχα σημεία ήταν και είναι το θεαθήναι και η βιτρίνα, η εγκατάλειψη της επαρχίας (είμαστε δημότες, πληρώνουμε κοινόχρηστα, αλλά σε ορισμένα σημεία δημόσιο φωτισμό δεν έχουμε, οδική σήμανση δεν έχουμε, αποχέτευση δεν έχουμε κ.ά) και από την άλλη το μέγα αποτροπιαστικό γεγονός του συνεχιζόμενου πολέμου στο Ιράκ που επισκιάζει την ανθρωπότητα.

Δε προτίθεμαι να περάσω στην αντιπαράθεση κι ούτε να χαλάσω τη ζαχαρένια κανενός επειδή κάπου διαφωνώ ή συμφωνώ. Σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να προβούμε σε μετά Ολυμπιακές καταγραφές. Τότε που η αιθαλομίχλη θα έχει κοπάσει. Πιστεύω όμως, ότι για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να φωτιστούν πολλά πράγματα. Μας χρειάζεται περισσότερο φως:

«Περισσότερο φως, ηλεκτρολόγε, στη σκηνή! Πως θες, δραματουργοί κι ηθοποιοί, να δείξουμε τ' αντικαθρέφτισμα του κόσμου, μέσα στο μισοσκόταδο; Τούτο το σύθαμπο καλεί σε ύπνο. Ενώ εμείς θέλουμε ξύπνιους θεατές-κι ακόμα πιο πολύ: ξυπνούς! Κάν' τους να ονειρευτούν στο πλέριο φως!» (Μπ. Μπρεχτ).

Πολιτισμός = ειρήνη, συναδέλφωση λαών, δημιουργία-ευημερία. Πολιτισμός= πολιτική του μέλλοντος της ανθρωπότητας.

Ε.Ε., Τρίκαλα, 15 Αυγούστου 2004
www.fasoulas.de
Vaios@fasoulas.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

 

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
 

 

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

 ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)