η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
  

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

Άμεση απελευθέρωση των δυο ψαράδων της Καλύμνου
Δήλωση του Χρήστου Κηπουρού {*}, 21 Μαρτίου 2005

Μερικά συμβάντα μυρίζουν τόσο έντονα ώστε η δυσοσμία φτάνει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Από τα Ίμια ως τον Έβρο. Δεν γνωρίζω κατά πόσο το πρόσφατο συμβάν με τους ψαράδες της Καλύμνου αποτελεί μια χρονική απλά σύμπτωση με γεγονότα που σχετίζονται με τους ελληνικούς πολιτικούς και πολιτειακούς θεσμούς. Γνωρίζω όμως ότι οι υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση γείτονες προχώρησαν ένα βήμα επιπλέον.

Αν είναι ποτέ δυνατόν. Και όμως. Ένα κράτος σεσημασμένο και γνωστό σε όλο τον κόσμο ως ο συστηματικός διακινητής προσφύγων και όχι μόνο, αναλαμβάνει να διεκδικήσει ρόλους θεματοφύλακα νόμων και εγγυητή περιφρούρησης. Επιπλέον το κάνει αυτό ασκώντας κυριαρχία μέσα σε ξένη επικράτεια ως εάν επρόκειτο περί τουρκικής, με ταυτόχρονη καλλιέργεια ανάλογου κλίματος με ουσιαστική κατάργηση της ελευθερίας στους Έλληνες νησιώτες κατά τις εφεξής κινήσεις τους, στην κατά τα άλλα από αμνημονεύτων ετών, θαλάσσια πατρίδα τους.

Πέραν των πολλαπλών αυτών προκλητικοτήτων, με τις φασιστικών προδιαγραφών σπιλώσεις των ψαράδων, όπως και την επί σκοπώ διοχέτευση των εναλλασσόμενων, αντιφατικών μεταξύ τους νέων, επιτυγχάνει την πλήρη θόλωση, αφού η Ελληνική πολιτεία δεν έχει μέχρι τώρα ψελλίσει μια λέξη. Όπως οι όποιοι πολιτικοί θεσμοί. Τα λεγόμενα κόμματα. Είτε των παρανύμφων είτε των χοροδιδασκάλων, όπως θα τα ονόμαζε ο Αριστοφάνης.

Οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα θα ενημέρωνε ως προς το συγκεκριμένο θέμα όχι μόνο τους εταίρους της αλλά θα προχωρούσε και σε έντονο διάβημα, από την πρώτη στιγμή, στο τουρκικό κράτος. Ακόμη κι αν επρόκειτο -όπως αυτό διατείνεται- περί παράνομων διακινητών, όφειλε να το εγκαλέσει να απαντήσει με βάση ποιον κανόνα διεθνούς δικαίου, νομιμοποιείται να προβαίνει σε εμβολισμούς σκαφών και απαγωγές.

Για άλλη μια φορά αυτοί που οφείλουν να καλύψουν την απουσία των θεσμών που έλεγα, είναι οι Έλληνες πολίτες. Τρόποι υπάρχουν. Μια απλή όσο πρακτική κίνηση είναι από το πρωί ως το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και θα γίνει η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα και Τούρκου πρωθυπουργό, να πλημμυρίσουν το e-mail του πρώτου, να ζητήσει -έστω και με τόση καθυστέρηση- με έναν δημόσιο, όσο αυστηρό τρόπο, την άμεση απελευθέρωση των δυο ψαράδων της Καλύμνου.

__________

{*} Η προταθείσα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής η οποία και πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του ΄98 στο Διδυμότειχο, με αντικείμενο τις «ήπιες εισβολές» της Τουρκίας, δεν είχε δυστυχώς καμιά συνέχεια. Ούτε καν στη ίδια την Ελληνική Βουλή.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005

xkipuros@otenet.gr

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)