η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

ΑΡΓΑ - ΑΡΓΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΓΟΥΡΙΔΑ ΜΕΛΙ
(Π ο λ ι τ ι σ μ ό ς και Ε Ε Λ Σ Π Η)
ΕΕΛΣΠΗ -Γερμανία 17.Οκτώμβρη 2004

Την αφορμή γι' αυτή τη σοφή παροιμία μάς την έδωσε ένα δημοσίευμα για την ΕΕΛΣΠΗ, του τριμηνιαίου (Απρίλη-Ιούνη 2004) Πολιτιστικού Περιοδικού «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΓΛΩΣΣΑ» -ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ- (ΟΔΕΓ) με αναφορά τη «Δεύτερη Ανθολογία της Ξενιτιάς», έκδοση 2003. Στο φιλικότατο και ευγενικό σημείωμα, που λάβαμε, μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Κάλιο αργά...» Εξού και η επίσης φιλική απάντησή μας: «Αργά-αργά γίνεται η αγουρίδα μέλι.» Η ΕΕΛΣΠΗ ευχαριστεί θερμά τον ΟΔΕΓ καθώς και την αγαπητή κ. Βασιλική Κ. Λεονταρίτη για την ευαισθησία της, την οποία θα παραθέσουμε στο τέλος του κειμένου.

Αυτή η σοφή παροιμία μας οδηγεί σε μια σύντομη αναφορά της ΕΕΛΣΠΗ, «Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων» η οποία, ως Ένωση με έδρα τη Γερμανία συμπληρώνει τα δυο (2) πρώτα χρόνια από την ίδρυσή της και διανύει τον τέταρτο, όταν ξεκίνησε σαν «Επιτροπή Πρωτοβουλίας», με στόχο την «Ένωση των Ελλήνων Συγγραφέων της Διασποράς».

«Έλληνες συγγραφείς της διασποράς ενωθείτε» έλεγε τότε το μήνυμά μας, το ίδιο εξακολουθεί να λέει και σήμερα προς κάθε κατεύθυνση του βραχυκυκλωμένου Πλανήτη μας. Στα διάφορα διαμερίσματα του Πλανήτη μας, πολλοί είναι εκείνοι που λάβανε τα μηνύματά μας, μεταξύ και οι ταγοί της μητρόπολης, (μητέρας Ελλάδας) οι οποίοι με επιστολές τους είχαν να πουν έναν καλό λόγο, μια ευχή για επιτυχίες και άλλα παρεμφερή. Εκείνοι που αγνόησαν τελείως την ύπαρξη της ΕΕΛΣΠΗ, και που όφειλαν, βάση των καταστατικών και των στόχων τους στο χώρο των Αποδήμων Ελλήνων, ήταν η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), το οποίο αποδείχτηκε ανάξιο και άχρηστο, ιδιαίτερα στον πολιτιστικό τομέα, όπως επανειλημμένα καταγγέλθηκε προς κάθε κατεύθυνση και ποικιλοτρόπως.

Παρεμπιπτόντως, σε ό,τι αφορά το ΣΑΕ, παρόλα αυτά θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν ορισμένα στελέχη που ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του ελληνισμού καθώς και ορισμένα στελέχη που δηλώνουν άγνοια για την ύπαρξή μας (όπως πρόσφατα ακούσαμε εκπρόσωπο του ΣΑΕ Γερμανίας στην ΕΡΑ 5 Φωνή της Ελλάδας, Δίκτυο Χωρίς Σύνορα, 22.09.2004). Θα λέγαμε για μια ακόμη φορά ότι σκοποί μας δεν είναι οι αντιπαραθέσεις, αλλά η συνεργασία, η συμπαράσταση και η βοήθεια στο έργο μας βάσει του καταστατικού του ΣΑΕ και τέλος θα μας ενδιέφερε πολύ μια επίσημη απάντησή τους.

Λόγια λοιπόν και ευχές, λόγια και εκ μέρους της Μητρόπολης και των ταγών της, λόγια, μ' άλλα λόγια, κ ο μ μ α τ ι κ ο ί εμπαιγμοί μεγάλων διαστάσεων. Όλοι ακούμε τα διαχρονικά παραμύθια... «αδέλφια μας...!» και όλοι θυμούνται τους Αποδήμους σε εκλογικές εποχές και επίσης με τα διαχρονικά ενδιαφέροντά τους, τα επικεντρωμένα στο χώρο των μπίζνεων και την αδιαφορία τους στον πολιτισμό και τις αξίες του.

Παρόλα αυτά, από τη μια η ΕΕΛΣΠΗ δεν παύει να συνεχίζει τις προσπάθειες προσέγγισης με το Ελληνικό Κράτος και τους μεγιστάνες της αδιαφορίας (αρμόδιοι υπουργοί και φορείς) διεκδικώντας μιαν άλλη συμπεριφορά, ικανή να αντικατοπτρίζει αυτά που λένε και από την άλλη να στηρίζετε στις δικές της πενιχρές δυνάμεις και να τα βγάζει πέρα, πρεσβεύοντας το ελληνικό πνεύμα και να παράγει πολιτιστικό έργο. (Τρεις οι ανθολογίες της μέχρι τώρα).

Σ' αυτή την προσπάθειά της συντέλεσαν αρκετές ηλεκτρονικές εφημερίδες εντός και εκτός Ελλάδας, μέρος του Τύπου, ραδιοφωνικές συνεντεύξεις από ΗΠΑ, Γερμανία κ. ά. βεβαίως και από την ελληνική ραδιοφωνία, ΕΡΑ 5 Φωνή της Ελλάδας και από αυτή τη θέση η ΕΕΛΣΠΗ τους ευχαριστεί θερμά. Η προβολή της Ένωσης αποτελεί μια από τις κύριες προϋποθέσεις, προϋποθέσεις που την καθιστούν γνωστή και ισχυρή έναντι του βραχυκυκλωμένου-απολίτιστου (έτσι συμφέρει) Πλανήτη μας.

Από την μια, για τα σημερινά δεδομένα, ο πολιτισμός και η γλώσσα μας βάλλεται ποικιλοτρόπως και μεθοδικά, και από την άλλη, η με οποιοδήποτε τρόπο προβολή τους -πολιτισμού και γλώσσας (από Ενώσεις, Συλλόγους, Οργανισμούς, Επιστημονικές Κοινότητες, κλπ) αποτελεί μια σφήνα για τα κατεστημένα «βαρέλια», που όμως το σφυρηλάτημά τους εξαρτιέται από τους απανταχού πρεσβευτές του Λόγου και τους αρμόδιους φορείς, όπως και η Ένωσής μας.

Οι αν όχι μαυρισμένοι, σίγουρα όμως γκρίζοι ορίζοντες, χρειάζονται φως. Στην περίπτωση που συζητάμε συγγραφείς και λογοτέχνες καλούνται να χαράξουν με τις πέννες τους τα σκοτάδια για να πέσει φως. Και όχι μόνο. Όλος ο Κόσμος των τεχνών, επιστήμονες, δημοσιογράφοι.

Κλείνοντας το σχόλιό μας επαναλαμβάνουμε το σύνθημά μας: «Έλληνες συγγραφείς της διασποράς ενωθείτε» και τους καλούμε να ενταχτούν στις τάξεις της ΕΕΛΣΠΗ. Για ένα καλλίτερο αύριο με περισσότερο φως, για τον Κόσμο μας, τη μητέρα γη, τα παιδιά μας.

                               Για την ΕΕΛΣΠΗ
             Ο πρόεδρος                             Ο γραμματέας
            Βάιος Φασούλας                         Γιώργος Πλακιάς
           vaios@fasoulas.de                     georgplak@freenet.de

Από την κ. Βασιλική Κ. Λεονταρίτη, παραθέτουμε την βιβλιοκριτική:

«Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων», «Δεύτερη Ανθολογία της Ξενιτιάς», έκδοση 2003, Germany EUROPEAN UNION, Σελ. 300.

Στην ανά χείρας ανθολογία μπορούμε να διαβάσουμε αποσπάσματα από πεζό και ποιητικό λόγο είκοσι-δύο ξενιτεμένων συμπατριωτών μας. Χαίρεται ο αναγνώστης για ακόμη μια φορά το θαυμαστό ελληνικό δαιμόνιο και τον λόγο τον γλαφυρό. Μηνύματα όπως: «νοσταλγίας αγέραστης και έρωτα ισόβιου για την πατρίδα»,φορτίζουν με συγκίνηση και λογοτεχνικό πάθος. Ωστόσο αυτό το κριτικό πρόσχημα ανιχνεύει τον σχηματισμό της νεοελληνικής ζωής σε όλον τον κόσμο και τις πηγές της μοναδικής ελληνικής σκέψης. Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος γραφής και ο ελληνικός στοχασμός σε όποια Σχολή και αν ανήκει και άξιοι πολλών συγχαρητηρίων οι ξενιτεμένοι μας συμπατριώτες, που πάντα μας κάνουν υπερήφανους. Περιμένουμε κι άλλες παρόμοιες ανθολογίες, για να χαρούμε ξανά την πνοή του απανταχού ελληνισμού.

Βασιλική Κ. Λεονταρίτη.

(Σημ. Το κείμενο είναι γραμμένο σε πολυτονική γραφή. Για τεχνικούς λόγους το αντιγράψαμε σε μονοτονικό).

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

 

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
 

 

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)