η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

Μαύρα-κόκκινα
Τα κόκκινα δικά μας,
τα μαύρα: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-12/09/03

ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Δεν υπάρχουν οι βάσεις για κάτι πιο μακρόπνοο στην αριστερά
-Καιρός να αυτοκτονήσετε. Ο αντικειμενικός στόχος των κομμάτων είναι να δημιουργούν εκείνα που δεν υπάρχουν και που πρέπει να γίνουν.
«Αν συνεργαστούμε, θα απογοητεύσουμε» (ποιους;)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΜΠΟΥ

Μια εκλογική συνεργασία ΚΚΕ-ΣΥΝ-ΔΗΚΚΙ δεν θα πετύχει τίποτε περισσότερο από μια άθροιση ποσοστών και θα απογοητεύσει, καθώς δεν υπάρχουν οι βάσεις για κάτι πιο μακρόπνοο, εκτιμά η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
-Είναι πολιτικό οξύμωρο, οι πολιτικοί να φοβούνται την ποσοστιαία αύξηση των ψηφοφόρων τους.

«Γιατί να συνεργαστούμε, για να πάρουμε μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές και να το διαπραγματευθούμε με το ΠΑΣΟΚ;», αναρωτήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν διεκδικεί την απλή αναλογική για να στηρίξει κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ., επειδή -όπως εξήγησε- θεωρεί ότι είναι καλύτερα να υπάρχει μια αδύνατη αντιλαϊκή κυβέρνηση παρά μια δυνατή.
-Αθεράπευτη φρενίτιδα η δικτατορία του προλεταριάτου.

Κατά ΣΥΝ

Ως εμπόδιο σε μια ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία των τριών κομμάτων, όπως έχει προτείνει ο Δημήτρης Τσοβόλας, η Α. Παπαρήγα θεωρεί το ΣΥΝ, εναντίον του οποίου έστρεψε τα πυρά της. Τον επέκρινε ότι συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές και ψήφισαν μαζί στην ΚΕΔΚΕ, ενώ έχει προμετωπίδα την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση.
-Σίγουρα και το ΣΥΝ έχει τα πλην του, αλλά το διαίρει και βασίλευε είναι σιωνιστική αρχή, είναι πολιτική που εφαρμόζεται από τις αρχές της Παγκοσμιοκρατίας, που έχει αναλάβει, με την καλύτερη προφύλαξη, την οικονομική υποστήριξη πολλών κομμουνιστικών κομμάτων που εξυπηρετούν με την σοφή μωρία τους την διαλυτική πολιτική της.

Σωστά το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ συντονίζουν τις πρωτοβουλίες τους και θα ήταν λάθος αν δεν το είχαν πράξει, είπε. Αναγνώρισε ότι ένας κόσμος έχει αναθαρρήσει από αυτή τη συνεργασία και ελπίζει ότι θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όμως επέμεινε ότι δεν υπάρχουν οι βάσεις για μια εκλογική συνεργασία. (Αφού δεν τις βάζει πως θα υπάρχουν;) Αν γίνει, θα είναι κοντόφθαλμη, θα εξελιχθεί σε τραγωδία και καρικατούρα.

Για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. τόνισε ότι ευνοούν τα καλπονοθευτικά συστήματα και όταν τους συμφέρει μπορεί να ρίξουν την καραμέλα της απλής αναλογικής, αρκεί να βάλουν τους πάντες στο τσουβάλι.
-Και η απλή αναλογική για το ΚΚΕ έγινε κι αυτό καραμέλα

«Λαθρεμπόριο»

Η Α. Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. ότι «έχουν οργανώσει ένα καλοστημένο λαθρεμπόριο ελπίδων και αυταπατών ότι έρχονται καλύτερες μέρες» (εμείς δεν αμφιβάλουμε γι αυτό και επιμένουμε για τη συσπείρωση αντίθετων πολιτικών δυνάμεων) και σημείωσε: «Δεν έχουμε να κάνουμε με πολιτική Σημίτη ή με πολιτική Καραμανλή, αλλά με πολιτική που συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο. Καμιά αλλαγή δεν πρόκειται να σημάνει, αν την σκυτάλη πάρει στη διακυβέρνηση η Ν.Δ. Καμιά ελπίδα δεν μπορεί να υπάρξει αν το ΠΑΣΟΚ παραμείνει για μια ακόμη θητεία, θα επιδείξει κάτι θετικό για το λαό»
-Έξω λοιπόν από το λαό, να μην πλησιάσουμε την εξουσία, να τους αφήσουμε να φαγωθούν μόνοι τους και εμείς να του κοιτάμε αμέτοχοι. Κυρία μου αρχίζουμε να Σας υποπτευόμαστε.

Η σημερινή πολιτική τοποθέτηση του ΚΚΕ δεν διαφέρει από εκείνη του μυστικού συμφώνου της Μόσχας στις 9.10.1944, μεταξύ Τσόρτσιλ, Στάλιν και του Αμερικανού πρεσβευτή Eden που οδήγησε τελικά στις 02.02.1945 στη Βάρκιζα στην άνευ όρων υποταγή της αριστεράς. Σύμφωνα με την απόφαση εκείνη δεν επιτρέπεται στο ΚΚΕ η πολιτική αύξηση πέραν του 10%. Πολύ φοβούμαι ότι η κ. Παπαρήγα δεν έχει γνώση της συμφωνίας εκείνης ούτε ξέρει από πού φτάνουν τα χρήματα σήμερα στο ταμείο του ΚΚΕ, μαζί με τις εντολές.

Για τα κόκκινα: Μάγειρας, για τα μαύρα: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/09/03
metanastis@t-online.de

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ο μετανάστης

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει" το μέλλον
George Orwell

 

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
(θα ξεσκεπαστούνε)
ο σχολιαστής

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

 ΑΡΧΕΙΟ