η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

Αν προχωρήσουν οι μονάδες κυανίου

«Εάν όχι μόνο η καθαριότητα αλλά και η καθαρότητα των πολιτικών λόγων, είναι μισή αρχοντιά -εξ ου και οι άρχοντες-η άλλη μισή, είναι η πράξη. Το ζήτημα είναι αν υπάρχουν τέτοιοι. Από ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής, κάποιοι είναι μόνο κατ΄ όνομα, κάποιοι άλλοι είναι ως προς το ήμισυ. Όμως η Θράκη χρειάζεται άρχοντες κατ΄ ουσία».

Του Πασχάλη Χριστοδούλου {*}, 29.11.2004

Η πύκνωση των επισκέψεων κυβερνητικών αξιωματούχων στην Θράκη ώστε να πείσουν για τα χρυσωρυχεία, μόνο ως απονενοημένο διάβημα μπορεί να εκληφθεί. Γιατί πέραν της μεγάλης κοινωνικής αντίθεσης, πάνδημη την έκαναν, δικοί τους άνθρωποι, όταν παλαιόθεν δεσμεύτηκαν πολιτικά όσο ηθικά. Θα προσέθετα ότι η καταφυγή στο εύθυμο του εγχειρήματος αποτελεί αναγκαία κίνηση. Μεταξύ όλων των άλλων, διότι δεν χρειάζεται να μιλήσουμε από τώρα για γαλακτοκομικά. Και μακάρι να μη χρειαστεί. Δεν είναι συμβατά στην πολιτική αισθητική των Θρακών.

Δίνουν πάντως την εντύπωση -τη μια εβδομάδα ο το κυανίω κυάνιον πατήσας και επιζήσας υφυπουργός, την επόμενη εβδομάδα ένας επιστρατευθείς και επικαλεσθείς τις επιστημονικές, όπως είπε, γνώσεις του, νέος Βουλευτής εκ Θράκης- ότι έχουν την ψευδαίσθηση, όπως φυσικά και οι εξ Αθηνών, ότι ο σεφτές του νέου αναπτυξιακού νόμου θα πρέπει να συμπέσει με την εγκατάσταση των χρυσωρυχείων. Δια πυρός και σιδήρου. Ακόμη και χρυσού. Έστω και αν είναι συχνή η επίκληση, εδώ σηκώνει να επαναλάβει κανείς ότι «πλανώνται πλάνη οικτρά». Ακόμη και αν κάνουν ανάδραση.

Τους λέμε ευθέως να μη ξαναέρθουν για το ίδιο ζήτημα. Γιατί δεν πρόκειται να ρίξουμε βιτριόλι στο πρόσωπο της Θράκης. Ούτε βέβαια στο φόρεμά της. Αυτό με το οποίο επί χιλιετίες είναι ενδεδυμένη η θεά Δήμητρα, δεν θα το αντικαταστήσει με κυανιούχο ταγιέρ. Τον χρυσό τον θέλουμε για μας. Ο δικός μας χρυσός στη Θράκη είναι το χρώμα των σταφυλιών της Μαρώνειας και του Σουφλίου.

Από ετών πασχίζουμε οι δυο αυτές κιβωτοί να γίνουν περισσότερες. Καραβιά αν όχι ναύσταθμος. Μας εμπνέει η αμπελόεσσα Θράκη. Δεν μπορεί υψηλοί επισκέπτες να μας συμβουλεύουν αν δεν μας παροτρύνουν, να συνεργήσουμε στη δολοφονία του Διόνυσου. Αν μη τι άλλο ξέρουν ότι παραλογίζονται, όταν την ίδια στιγμή, που με τα λεγόμενά τους περιφρονούν κατάφωρα πολίτες και επανειλημμένες αποφάσεις των Νομαρχιακών συμβουλίων, από την άλλη να υπερθεματίζουν τους θεσμούς.

Δεν ξέρω αν οι δυο αυτοί πολιτικοί Βορειοελλαδίτες ζήλεψαν τους Αργείους, και αναμένουν την γνωστή προσφώνηση: «αιδώς», όμως γνωρίζω καλά ότι το ίδιο θα επαναλαμβανόταν στο παρελθόν με άλλους -το οποίο και έγινε- και θα επαναληφθεί και με κάθε άλλον στο μέλλον. Οποιονδήποτε. Οσοδήποτε και αν βρίσκεται ψηλά. Τζάμπα θα χαλάσουν τις καρδιές τους. Το ότι θα χάσουν όσο δε φαντάζονται, είναι το λιγότερο.

Αντί λοιπόν να διοργανώνουν αποστολές στη περιοχή και να ενορχηστρώνουν το τι θα παίξει το κάθε όργανο, ας δουν σε άλλα πεδία την υπόθεση της ορχήστρας. Να μη κυριαρχεί από άκρου εις άκρο, και από πεδίου σε πεδίο, η φάλτσα Ελλάδα. Γιατί χρειάζεται να τους πει κανείς ότι η θεά της γεωργίας φοράει το ίδιο ταγιέρ με τη Δημοκρατία.

Και τα δυο έχουν πτυχές που ταυτίζονται με τις πτυχές της ελληνικής κοινωνικής ζωής. Είναι τοπικής ονομασίας προέλευσης υφαντά. Κλασσική μόδα που δεν πέφτει ποτέ αλλά και που δεν μπόρεσε και κανείς ποτέ να τη ρίξει. Αυτές τις δυο, ντυμένες όπως είπα, κέρινες κούκλες, έχει στη βιτρίνα της η Θράκη. Δεν γίνεται να τις βγάλει και να βάλει ισάριθμες πανούκλες. Στο Πέραμα και στα Πετρωτά.

Θα κερδίσουμε την υπόθεση στη πολιτική σφαίρα, και επόμενα στην πράξη γιατί κερδίζουμε στη λογική και την ηθική. Τι να κάνουμε τώρα. Φαίνεται ότι ξέρουμε πιο καλά την Αριστοτέλεια εκδοχή της, από όσο την ξέρουν οι πολιτικοί συμπατριώτες του Σταγειρίτη. Ίσως να παίζουν κάποιο ρόλο τα καρυκεύματα, λόγω της ιστορικής μας κουζίνας. Της πολίτικης.

Γι αυτό αν μη τι άλλο είναι μάταιος κόπος για τους νυν να κινηθούν στα πρότυπα των εκ Χαλκιδικής πρώην, οι οποίοι πέραν όλων των άλλων κατορθωμάτων έκαναν ένα ακόμη. Με τη μεγάλη συνδρομή των Μέσων, παρέσυραν κόσμο και κοσμάκη πολιτικό να ανέβει εξ Αθηνών να συμπαρασταθεί στους άνεργους των εκεί χρυσωρυχείων. Και από την άλλη να καλωσορίζει τις νέες παρτίδες κυανίου.

Η συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στη Βουλή αποτελεί μια ευκαιρία για τις αντιπολιτεύσεις να προδιαγράψουν με σαφήνεια τα όρια της επιτρεπτής μόλυνσης. Να πάρουν σαφή θέση για όλες τις εν Ελλάδι μονάδες. Τόσο τις υπαρκτές όσο εκείνες που διεκδικούνται. Δεν το έκαναν κατά τα προηγούμενα χρόνια με τη Χαλκιδική. Ας το κάνουν τώρα.

Αυτό δε που οφείλουν να κάνουν οι Θράκες θεσμικοί δεν είναι μόνον οι εξ αυτών κοινοβουλευτικοί -συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι- να ενωθούν, φτάνοντας μέχρι το σημείο να καταψηφίσουν το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, υπό τις ευλογίες του οποίου, θα ενταφιαστεί το όραμα της Θρακικής ανάπτυξης. Κυρίως οφείλουν να δεσμευτούν ότι, από κοινού με τους αιρετούς των Δήμων και των Νομών Έβρου και Ροδόπης, θα αποχωρήσουν -εμείς αυτό θα κάμναμε, όπως το κάναμε- από τα πολιτικά τους κόμματα, αν προχωρήσουν οι μονάδες κυανίου.

____________

{*} Υποψήφιος Νομάρχης Έβρου το 2002. Πρόεδρος σωματείου Φίλοι της αμπέλου και του οίνου Σουφλίου του οποίου επίσης υπήρξε Δήμαρχος {1994-1998}.

Θράκη, Νοέμβριος 2004

pashalsf@otenet.gr

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)