η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

ΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΜΕΤΑΡΙΘΜΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
HARTZ I - HARTZ IV
Σπύρος Γκάρος, 3.12.2004

Ποιός είναι ο Χαρτς, που καθημερινώς οι εργαζόμενοι αλλά και άνεργοι τον αναφέρουν στις συζητήσεις τους, κατεβαίνουν σε πορείες διαμαρτυρίας, διενεργούν συγκεντρώσεις και αντιδρούν προσπαθώντας να βρουν μία διέξοδο στον λαβύρινθο των μεταρρυθμίσεων του;

Ο Peter Hartz γεννήθηκε το 1941 στο κρατίδιο Saarland της Γερμανίας. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες και το 1993 ανέλαβε πρόεδρος των μετόχων της αυτοκινητοβιομηχανίας, Φόλξ-Βάγκεν.

Το 2001 κατ' εντολή της κυβέρνησης σχημάτισε μία επιτροπή από οικονομολόγους να επεξεργαστούν ένα νομοσχέδιο με στόχο την μείωση της ανεργία που τόσα χρόνια μαστίζει την αγορά εργασίας στην Γερμανία.

Η πρώτη αλλαγή που ενήργησε ήταν στο σύστημα διοίκησης και λειτουργίας του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Εργασίας (ΒΑ), και ειδικότερα στα παραρτήματα του,(Arbeitsämter). Μία καινούργια ονομασία δόθηκε σ' αυτό η οποία είναι: "Ομοσπονδιακό Πρακτορείο για Eργασία" (Bundesagentur für Arbeit), τα δε παραρτήματα, (πρώην Αρμπαϊτσαμτ), ονομάζονται από εδώ και στο εξής, "Πρακτορεία για εργασία (Agenturen für Arbeit)". Γενικώς η δομή τους αλλάζει, και απλοποιούνται οι υπηρεσίες στην εξυπηρέτηση των ανέργων.

Περιληπτικά: Οι στόχοι των νόμων του Χαρτς αφορούν μία μοντέρνα παροχή υπηρεσιών στην αγορά εγασίας. Ορισμένες από αυτές είναι περιληπτικά:

Εξεύρεση δυνατοτήτων για καινούργιες θέσεις εργασίας.

Καλυτέρευση στην ποιότητα της εργασίας και συντομότερη διαμεσολάβηση.

Αναδιοργάνωση στην περαιτέρω επαγγελματική εκπαίδευση.

Ενδυνάμωση του χαρακτήρα της παροχής υπηρεσιών από το πρακτορείο.

Απλοποίηση του δικαιώματος χορήγησης υπηρεσιών.

Αποτελεσματική καθοδήγηση από το πρακτορείου γύρω από τις συμβάσεις και τους στόχους αυτών.

Προετοιμασία για την σύμπτηξη του μέχρι το 2004 βοηθήματος ανεργίας με το κοινωνικό βοήθημα.

Αλλαγές στην παροχή υπηρεσιών και επιδότησης:

Το SAM και τo ABM συμπτύσσονται σε μία παροχή.

Υποχρεωτική είναι η δήλωση. Σε περίπτωση μίας απόλυσης από την εργασία , έστω κατ΄ αρχήν και προφορική, αν όχι αυθημερόν, πρέπει αμέσως, χωρίς χρονική καθυστέρηση να δηλωθεί στο "πρακτορείο για εργασία" πρώην Αρμπάϊτσαμτ.

Αλλαγή στον κανονισμό απαίτησης για απασχόληση.

Αλλαγή στον χρόνο αποκλεισμού επιδότησης.

Σταδιακή αύξηση στην παροχή επιδόματος

Μείωση του χρόνου επιδότησης λόγω ανεργία (12 ή 18 μήνες) Αυτοί που θ' απολυθούν και δηλωθούν άνεργοι εντός του 2005 θα επιδοτηθούν βάσει του παλιού νόμου με τα ισχύοντα χρονικά διαστήματα.. Από τον Γενάρη 2006 τίθεται σε εφαρμογή ο νέος νόμος του Χαρτς.

Οι λήπτες επιδόματος ανεργίας τύπου ΙΙ (2), υποχρεούνται ν΄ αναλάβουν οποιαδήποτε ευκαιριακή εργασία με στόχο να μην αποσυνδεθούν από την αγορά εργασίας.

Οι δήμοι και οι κοινότητες, όπως επίσης τα κοινωφελή ιδρύματα θα πρέπει να δημιουργήσουν σε συνεργασία με το "πρακτορείο για εργασία" τέτοιου είδους ευκαιριακές θέσεις εργασίας για την απασχόληση των μακρόχρονα ανέργων.

Το "πρακτορείο για εργασία" προβλέπει, ότι κάποτε αυτές οι ευκαιριακές απασχολήσεις θα τελειώσουν και θ' αναληφθεί μία κανονική μακροπρόθεσμη εργασία.

Περίπου 14 εκατομμύρια(Ευρό) διέθεσε το υπουργείο οικονομικών μόνο για την προπαγάνδα, ώστε να περάσουν οι νόμοι του Χαρτς. Ο νόμος Χαρτς IV συμπτήσει το Βοήθημα ανεργίας με το Κοινωνικό βοήθημα στο καινούργιο Επίδομα ανεργίας τύπου ΙΙ.

Στήν αρχαία Ελλάδα ο Σόλων ήταν ο πρώτος νομοθέτης. Αυτός γεννήθηκε γύρω στα 640 π.Χ στην Αθήνα και πέθανε το 560 π.Χ. Το έτος 594 π.Χ συνέταξε τους πρώτους δημοκρατικούς νόμους, αυτούς που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο του  "Χρυσού αιώνα του Περικλέους". Ένας Αθηναίος φιλόσοφος είχε τότε ανέφερει: "Ω! Σόλων οι νόμοι σου μοιάζουν όπως ο ιστός της αράχνης. Τα μεγάλα έντομα τον διαπερνούν και φεύγουν, ενώ τα μικρά πιάνονται και μένουν φυλακισμένα". Οι νόμοι φτιάχνονται για τους φτωχούς και τους αδύναμους. Αυτοί πληρώνουν σήμερα την ανεργία, αυτοί πληρώνουν τα κρατικά ελλείμματα και τα χρέη. Αυτοί πληρώνουν τους εξοπλισμούς και τους πολέμους. Αυτοί είναι σήμερα και πάντα τα μικρά έντομα.

Το περιοδικό "Σπήγκελ" γράφει καθαρά: Το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων στην ΟΔΓ μεγαλώνει, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, ενώ οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι. Χριστούγεννα έρχονται και οι βιτρίνες των καταστημάτων είναι γεμάτες πλην όμως τα πορτοφόλια είναι άδεια.

03.12.2004
Σπύρος Γκάρος

Athinaios@t-online.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)