η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

   

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
1.9.2004

Προς τον Υπουργό Τουρισμού κ. Δημ. Αβραμόπουλο, με κοινοποίηση προς τον Πρωθυπουργό, ο μεσολογγίτης δημοσιογράφος-συγγραφέας κ. Β.Α. Λαμπρόπουλος απηύθυνε προ τετραμήνου την παρακάτω πρόταση, για την οποία ουδεμία απάντηση του δόθηκε. Λόγω του ενδιαφέροντος δημοσιεύομε την ενδιαφέρουσα πρόταση, η οποία αφορά την Πόλη μας και την ανάπτυξή της.

Εισαγωγή

Τον τελευταίο καιρό μιλάμε συνέχεια για τον εναλλακτικό τουρισμό και εννοούμε τον αγροτουρισμό, ή τον τουρισμό γκόλφ. Λιγότερο αναφερόμαστε στον ιστορικό και συνεδριακό τουρισμό. Γι΄ αυτόν θα σας απασχολήσω αξιότιμε κύριε Υπουργέ:

Τον Ιστορικό και Συνεδριακό Τουρισμό της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Το Μεσολόγγι

- Γιατί το Μεσολόγγι;

Νομίζουμε ότι ο μαρτυρικός αυτός τόπος διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις, για την ανάπτυξη του παραπάνω είδους τουρισμού, επειδή:

Δεν έχει άλλες οικονομικές πηγές.

Είναι τόπος πασίγνωστος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Έξοδος του Μεσολογγίου, η θυσία του Ιάκωβου Μάγερ, η συμμετοχή τόσων πολλών Γερμανών Φιλελλήνων στις πολιορκίες, ο θάνατος του Λόρδου Μπάυρον στο Μεσολόγγι, το λογοτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ελβετία, Ρωσία κ.α.) μετά την Έξοδο και η αυτοθυσία των «ελεύθερων πολιορκημένων», κατέστησαν γνωστό το Μεσολόγγι.

Η πόλη περιβάλλεται από τη λιμνοθάλασσα, που της προσδίδει περισσή γοητεία και ομορφιά.

Είναι πόλη επίπεδη, χωρίς ανηφοριές και κατηφοριές, χωρίς στενά και δαιδαλώδη ρυμοτομία. Θεωρείται ποδηλατούπολη, γιατί μπορεί άνετα να κινηθεί με το ποδήλατο ο καθένας, οποιασδήποτε ηλικίας.

Η Πόλης διαθέτει αξιόλογα κτίρια, πινακοθήκες και μουσεία, λείψανα της ιστορίας του, όπως ο Κήπος των Ηρώων, μοναδικός στην Ελλάδα, η Δημοτική Πινακοθήκη, το σπίτι του Κωστή Παλαμά, το σπίτι του Χαρίλαου Τρικούπη κ.ά.

Η περιοχή

Περιβάλλεται από γνωστούς και καταπληκτικούς αρχαιολογικούς χώρους της ελληνικής Αιτωλίας και Ακαρνανίας, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο της Πόλεως, όπως:

- Η αρχαία πόλη Πλευρώνα, όπου σώζονται τα κυκλώπεια τείχη, υδραγωγείο, αρχαίο θέατρο κλπ.

- Οι Ρωμαϊκές Θέρμες στα όρια της πόλεως, που είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

- Η αρχαία πόλη Καλυδώνα, με σωζόμενα ερείπια και αρχαίο θέατρο. Λίγο πιο κάτω είναι τα ευρήματα της αρχαίας πόλεως Αλίκυρνα και το σωζόμενο θέατρό της.

- Το αρχαίο θέατρο και το ναυπηγείο Οινιαδών στην Κατοχή. Ευρήματα θαυμάσια. Το μεν θέατρο ισάξιο της Επιδαύρου το δεν ναυπηγείο, με τις τρεις ναυπηγικές εσχάρες, μοναδικό στην Ελλάδα.

- Οι σπηλιές με τα βυζαντινά ξωκλήσια στη Βαράσοβα, η Κλείσοβα, το Βασιλάδι, η Αγία Τριάδα, ο γιος Σώστης κ.ά. νησάκια της λιμνοθάλασσας, που διαδραματίσανε σημαντικό ρόλο στις πολιορκίες του Μεσολογγίου και την Έξοδο.

Το Μεσολόγγι βρίσκεται κοντά σε άλλες πόλεις τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί με το αυτοκίνητό του να επισκεφτεί, είτε για τουρισμό, είτε για ξενάγηση, όπως η Ναύπακτος με το μεσαιωνικό λιμάνι και το φρούριο, ο Αστακός, η Βόνιτσα, η Πάλαιρος, ο Στράτος με το αρχαίο Θέατρο, το Θέρμο -έδρα της Αιτωλικής Συμπολιτείας, το Αιτωλικό, με τον τάφο της Κυρά Βασιλικής και την εκκλησία όπου δικάστηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, η Γαυρολίμνη με την Παναγία την Παναξιώτισσα κτίσμα του 10ου αιώνα. κ.ά.

Εκτός από τις παραπάνω κοντινές πόλεις, που βρίσκονται σε απόσταση 5΄, 30΄, 60΄, 90΄ ο επισκέπτης του Μεσολογγίου, που συμμετέχει σε κάποιο ιστορικό ή συνεδριακό πρόγραμμα μπορεί να επισκεφτεί ακόμα τη Νικόπολη Πρεβέζης, τη Λευκάδα και άλλες κοντινές περιοχές, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον με τις ιστορικές εκκλησίες ή τα μοναστήρια, όπως ο γιος Συμεών Μεσολογγίου, ή ο προφήτης Ηλίας Πρεβέζης, η Επισκοπή, η Παναξιώτισσα κ.ά.

Υπάρχουν θαυμάσια τοπία, που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, όπως η Τουρλίδα, οι όχθες του Λούρου και του Αχελώου.

Όσον αφορά τα συνέδρια, το Μεσολόγγι διαθέτει αίθουσες με εξοπλισμό, για μικρά ή μεγάλα συνέδρια. Τέτοιες αίθουσες διαθέτουν το ξενοδοχείο Θεοξένια (βρίσκεται σε θαυμάσια θέση πάνω στη λιμνοθάλασσα), ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Μεσολογγίου, το Τρικούπειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, η ΔΙΕΞΟΔΟΣ κλπ.

Τα λαογραφικά-ιστορικά πανηγύρια του Αη Συμιού Μεσολογγίου, της γιας Αγάθης Αιτωλικού, του Γιάννη των Βασιλικών, της Γουριάς, του Ευηνοχωρίου, του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου και ένα σωρό άλλα δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη της περιοχής να συνδυάσει μόρφωση, ενημέρωση και αναψυχή.

Τα εδέσματα

Το Μεσολόγγι διαθέτει μερικά προνομιακά ελληνικά προϊόντα, όπως καλό ψάρι, καλή κουζίνα, καλό φαγητό, ποικιλία φυσικού περιβάλλοντος (βουνό-θάλασσα), κατάλληλους χώρους για μπάνια (λιμάνι, Τουρλίδα, αλλά και αλλού σε κοντινές περιοχές όπως Κάτω Βασιλική, Κρυονέρι, Νιχώρι, Αχελώος, Λούρος κλπ), για ιαματικά λουτρά (Αγία Τριάδα, Φοινικιά, λασπόλουτρα που δεν έχουν αξιοποιηθεί), για αναψυχή, για περιπάτους, για ιστορικές και αρχαιολογικές επισκέψεις, για εκδρομές σε μικρές αποστάσεις προς Πάλαιρο, Βόνιτσα, Λευκάδα, Πρέβεζα, Αμφιλοχία, Προυσό, Ναύπακτο, Κραβαροχώρια, Θέρμο, χωριά της Φωκίδα και της Δωρίδας, μοναστήρια κλπ.

Έχει ησυχία, η πόλη είναι επίπεδη και ξεκούραστη, τα ξενοδοχεία σήμερα ικανοποιούν τις ανάγκες των επισκεπτών σε καλές τιμές και θαυμάσια περιποίηση.

Όλα αυτά είναι αξιοποιήσιμα τουριστικά-πολιτιστικά και δεν απαιτούνται πολλά χρήματα, για να αναπτυχθούν. Μονάχα φαντασία χρειάζεται, εθελοντική εργασία και κινητοποίηση των τοπικών δυνάμεων. Ο κατακερματισμός των δυνάμεων σε συλλόγους, προεδρεία και μοναχικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι, δημιουργούν αρνητική κατάσταση.

Το φαγητό, η τοπική κουζίνα σε ψάρια και κρέατα, σε γλυκά και εδέσματα, μπορούν να γίνουν πόλος έλξεως επισκεπτών, όπως είναι σε πολλές χώρες του εξωτερικού, που επισκεπτόμαστε την κινέζικη συνοικία, την ιταλική ή την ελληνική. Στο Μεσολόγγι ο επισκέπτης που φτάνει δεν ξέρει τι είναι το πετάλι, τα εστιατόρια δεν το προτείνουν και δεν το σερβίρουν, η γνήσια ραβανί είναι άγνωστη στους επισκέπτες -ούτε οι σπουδαστές που μένουν τόσα χρόνια στο Μεσολόγγι την γνωρίζουν. Τα μαγειρέματα στη γάστρα και τα χέλια, επίσης, δεν τα γνωρίζουν, εκτός από μερικούς θαμώνες στα παραδοσιακά λιγοστά ουζάδικα της πόλεως και των γειτονιών. Νόστιμοι μεζέδες, επίσης, είναι στην εποχή τους οι χοβιοί, η μπάφα γιαχνί και άλλα θαλασσινά προϊόντα.

Τα εδέσματα αυτά μπορεί κανείς να βρει σε όμορφες ταβέρνες και ψησταριές μέσα στην Πόλη αλλά και στα περίχωρα ή τις γύρω περιοχές, όπου ανάλογα με την εποχή, μαγειρεύονται ψάρια, κόκορας μακαρονάδα, ψητά κοτόπουλα, γουρουνόπουλα και αρνιά, κοκορέτσια και σπληνάντερα.

Το Μεσολόγγι είναι μια ήσυχη πόλη, που την ανησυχούν τα δίκυκλα και η άναρχη κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Ένας επισκέπτης μπορεί να κάνει άνετα και φτηνές διακοπές, αρκεί να οργανωθούμε στα τουριστικά προϊόντα που διαθέτουμε απλόχερα από τη φύση: Κουζίνα, διατροφή, ησυχία, περιβάλλον, ιστορία, αρχαιολογία και καλή συντροφιά. Για να γίνουν αυτά χρειάζεται συνεργασία, φαντασία, πείσμα, εθελοντισμός και δουλειά για έξι τουλάχιστον μήνες. Και ύστερα το Μεσολόγγι θα πάρει τον αέρα μιας πολυδύναμης και αξιαγάπητης τουριστικής πόλης, κατάλληλης για ιστορικό-αρχαιολογικό και συνεδριακό τουρισμό.

Πρόταση

Νομίζουμε, Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, ότι δεν απαιτούνται πολλά χρήματα, για να αναπτυχθεί ο ιστορικός και συνεδριακός τουρισμός της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Απαιτείται περισσότερο ηθική βοήθεια και σιγά σιγά, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Παιδείας και άλλων υπουργείων, μπορεί να υποστηριχτεί ένα τέτοιο πρόγραμμα που θα αναλάβει το Υπουργείο Τουρισμού και με επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Το Υπουργείο Πολιτισμού να κηρύξει το Μεσολόγγι ως κατάλληλο τόπο ιστορικού και συνεδριακού τουρισμού.

Να ζητήσει από τα Υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών να εκδώσουν εγκυκλίους προς τις υπηρεσίες τους (σχολεία και πρεσβείες), για το Μεσολόγγι, την ιστορία του και την καθιέρωσή του ως τόπο ιστορικού και συνεδριακού τουρισμού. Τα Υπουργεία αυτά να προτείνουν να γίνονται τριήμερες, τουλάχιστον, επισκέψεις στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και ξενάγηση των επισκεπτών από το εξωτερικό, από τα πανεπιστήμια (ελληνικά και ξένα) και τα λύκεια.

Το Υπουργείο Τουρισμού να ζητήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού να βοηθήσει με Κοινοτικά προγράμματα να γίνει αναπαλαίωση ορισμένων ιστορικών κτιρίων, όπως του παλαιού Νοσοκομείου, του σπιτιού του Μιλτιάδη Μαλακάση κ.λπ.

Το Υπουργείο Πολιτισμού να δημιουργήσει γραφείο, που θα στηρίξει αυτήν την προσπάθεια, για την παροχή πληροφοριών και οργανωτική βοήθεια σε επισκέψεις, περιηγήσεις, ξεναγήσεις και συνέδρια. Νομίζουμε, ότι είναι δυνατόν, μόλις ξεκινήσει το πρόγραμμα, το γραφείο να γίνει αυτοδύναμο και αυτοχρηματοδοτούμενο.

Το Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να χορηγήσει άδειες για να συνδεθεί με ιπτάμενα πλοία το Μεσολόγγι με τα γειτονικά νησιά Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Κάλαμο, Καστό. Ή, μικρότερα πλοιάρια, να κάνουν τους θερινούς μήνες παράκτια ξενάγηση από το Λιμάνι του Μεσολογγίου προς Καλυδώνα, Κρυονέρι, Ναύπακτο, Τριζόνια και από την αντίθετη πλευρά προς τις Εχινάδες Νήσους, όπου έγινε η ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Φυσικά, συν Αθηνά και χείρα κίνει, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλάβει το συντονισμό και την εθελοντική αξιοποίηση των παραπάνω προτεινομένων. Καθώς, επίσης, και τη προβολή του ιστορικού και αρχαιολογικού-συνεδριακού τουρισμού στην Ιερή Πόλή του Μεσολογγίου.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, γνωρίζοντας τη διάθεσή σας για να αναπτυχθεί ο κάθε είδους τουρισμός στην περιφέρεια επικαλούμαστε τους οραματισμούς σας, για να δώσετε πνοή στην ιερή πόλη του Μεσολογγίου.

VASSILIS LAMBROPOULOS
 lvassilis@hotmail.com

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

 

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
 

 

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)