η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

«ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΩΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ»
Χ. Κ.

Δήλωση του Χρήστου Κηπουρού {*}

Ακόμη και σήμερα, μετά από την πρόστυχη μεν εφαρμογή από τις Η.Π.Α. μιας όμως προαναγγελθείσας της πολιτικής για το όνομα των Σκοπίων, η χώρα συνεχίζει να μην διαθέτει πολιτική. Καλά είναι τα συναισθήματα αλλά δεν φτάνουν για την πολιτική. Όπως και η όποια φτηνή αντιπολίτευση. Ούτε αρκεί η επίκληση του βέτο για την είσοδο των Σκοπίων στην Ε.Ε. και όπου αλλού. Όπως και οι παρεμπίπτουσες εκλογικεύσεις.

Με το σημερινό σημείωμα θέλω να σοκάρω τους όποιους ταγούς της πολιτείας. Αν είναι ποτέ δυνατόν. Γιατί η ουσία είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει Μακεδονία. Αυτήν που έχει είναι στα χαρτιά και την ιστορία. ντε και ως όνομα σε ένα αεροδρόμιο και ένα Πανεπιστήμιο. Κατά τα άλλα, την περιφρόνησε με τον χειρότερο τρόπο. Τόσο πολιτικά όσο αναπτυξιακά. Ούτε ένας δακτύλιος να ενώνει τις δώδεκα πρωτεύουσες μεταξύ τους, δεν έγινε. Αυτό που κάνουν είναι η εξαγωγή του Αθηναϊκού μοντέλου. Από την Αθήνα 2004 πέρασαν στη Θεσσαλονίκη 2008. Δηλαδή Μακεδονία 2000 ποτέ. Όπως στις άλλες περιφέρειες.

Μπορούσαμε να έχουμε όχι μόνο μια, αλλά δυο Μακεδονίες. Δυο περιφερειακές ιστορικές όσο πολιτισμικές και γεωγραφικές οντότητες. Τόσο την Κεντρική όσο τη Δυτική Μακεδονία. Με αυτές ως οχήματα να κάμναμε πολιτική. Καταρχήν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και αλλού. Αυτό σήμερα πληρώνουμε, μεταξύ των άλλων. Την ολιγωρία των φιλελεύθερων όσο των σοσιαλιστών, οι οποίοι με τον διάχυτο αθηναϊσμό τους δεν επέτρεψαν στη χώρα αυτή να περιφερειοποιηθεί.

Εκεί που έφτασαν σήμερα τα πράγματα χρειάζεται μια πολύχρονη προσπάθεια θεραπείας και ίασης ώστε να ανακτηθεί το χαμένος έδαφος. Να κάνουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας πολιτική πριν μας κλέψουν και τον Αριστοτέλη. Γιατί μόνο αυτό έμεινε. Και γιατί οι επικεφαλείς του κόσμου είναι το μόνο που ξέρουν καλά. Να θεμελιώνουν πάνω σε παραχαράξεις. Κάμνουν βέβαια όταν βρίσκουν. Ε αυτό έκαναν, την επομένη των εκλογών. Από την προσωρινή -όχι δια παντός- ικανοποίηση των κενόδοξων συνδρόμων των όποιων σκοπιανών αξιωματούχων έως το κλείσιμο ματιού στην Αλβανία, τον ενδιάμεσο αυτό σταθμό της Αμερικανικής γεωοικονομίας στη Βαλκανική. Αν τώρα όλα αυτά τα έκαναν σε βάρος της Ελλάδας, μικρό το κακό για τη μεγάλη φίλη της τελευταίας. Και ακόμη πιο μικρό για την ίδια υπερδύναμη, αν το γειτονικό κρατίδιο αποδειχθεί στην πορεία θνησιγενές.

Εγώ γι αυτό είχα πει με ποιο τρόπο να ψήφιζαν οι ομογενείς. Αντί να κινούνται ως παράγοντες από δω κι από κει, να εξαρτούσαν -στη βράση, όταν κολλούσε το σίδερο- τη στάση τους από τον ιστορικό Ευρωπαϊκό θεσμό της συγγνώμης των υποψηφίων Αμερικανών προέδρων για την πολιτική τους από την Κύπρο έως τα Βαλκάνια. Και σε αυτά, από το αιματοκύλισμα του Αίμου και της ομώνυμης χερσονήσου, μέχρι το όνομα των Σκοπίων. Γιατί αυτό που έγινε με το τελευταίο, εκτός των άλλων -μπορεί κάποιοι κατ επάγγελμα υποτελείς, να το εκλάβουν και ως κόστος του αξιοπρεπούς όχι των Κυπρίων- αποτελεί μια προαναγγελία δριμύτερης επιστροφής στο Κυπριακό. Εν προκειμένω λόγω του τραυματισμένου γοήτρου του ηττημένου από τον πρώτο γύρο Γολιάθ. Όπως επίσης και άλλων.

Επαναφέρω λοιπόν την πρόταση να γίνει Δημοψήφισμα για το περιφερειακό. Την άμεσα αιρετή περιφέρεια και τον αιρετό κυβερνήτη. Τις δώδεκα περιφέρειες. Το δικαίωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει τον τελικό λόγο στον ορισμό των εκπροσώπων του κράτους στην περιφέρεια. Στην ουσία δηλαδή ένα δημοψήφισμα για την 4η Δημοκρατία. Η όποια αμφίβολη βιωσιμότητα του Σκοπιανού κρατιδίου δεν λέει τίποτε. Το ζήτημα είναι ως χώρα, να αποκτήσουμε στην πράξη, Μακεδονία. Αυτήν που έχουμε τώρα, είναι στα χαρτιά.

____________

{*} Πρώην Βουλευτής Έβρου {1993-2000},

Θράκη, 5 Νοεμβρίου 2004
xkipuros@otenet.gr

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)