η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

«ΛΟΓΟΣ»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - τεύχoυς 17

Την περασμένη Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2004, στην αίθουσα της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, παρουσιάστηκε το πιο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού «Ο Λόγος» σε μια όμορφη ατμόσφαιρα γεμάτη με νότες απαλής μουσικής και τραγουδιού της Ανθής Σιδηροπούλου, του Δημήτρη Παναγή και του Γιάννη Γαριβάλδη, όμορφη ζωγραφική στο εξώφυλλο του περιοδικού που ανήκε στην Τζίνα Καλαμπίση, λογοτεχνία και τελικά συγκίνηση.


Από αριστερά: Ανθή Σιδηροπούλου (κιθάρα/τραγούδι), Δημήτρης Παναγής και, Γιάννης Γαριβάλδης (μπουζούκι)

Το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε την παρουσίαση του τεύχους 17 από τον κύριο Παναγιώτη Γκογκίδη του Πανεπιστημίου Λατρόμπ, ο οποίος όπως πάντα με το χιουμοριστικό του ταλέντο έκανε πολύ ευχάριστη την ομιλία του για τους συνδαιτυμόνες. Ο κ. Γκογκίδης αναφέρθηκε κυρίως στο αφιέρωμα του «Λόγου» αυτού στη Δρα Έρμα Βασιλείου, διαβάζοντας αποσπάσματα από το περιεχόμενο των σχολίων διαφόρων καθηγητών, όπως του Τάσου Τάμη και του Μιχάλη Τσιανίκα που σχολίασαν τη δραστηριότητά της στη λογοτεχνία και ανέλυσαν έργα της όπως την "Κλέλια" και την "Αγγελιοφόρο". Επίσης ο κ. Γκογκίδης αναφέρθηκε στη συμβολή της Έρμας στο περιοδικό με δικά της δημιουργήματα όπως το πόνημά της με τίτλο «Ζωή και γράψιμο». Δεν παρέλειψε να επαινέσει ο ίδιος το έργο της Έρμας Βασιλείου καθώς και την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας να την τιμήσουν.


Απο αριστερά: στο μικρόφωνο Ιωάννα Λιακάκου  Γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχών, Ιάκωβος Γαριβάλδης Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας, Δρα Έρμα Βασιλείου συγγραφέας /γλωσσολόγος, ενώ στο βάθος διακρίνεται ο τελετάρχης της ημέρας Χρήστος Γαλιώτος (διδακτορικό Θεολογίας).

Παρ' όλο που δεν αναφέρθηκε το ίδιο αναλυτικά σε άλλα έργα που κοσμούν τις σελίδες του τεύχους αυτού, η παρουσίαση του κ. Γκογκίδη έκλεισε με τα λόγια: «διαβάστε το περιοδικό "Λόγος" όλα τα έργα που περιέχονται σ' αυτό είναι αξιόλογα».

Στο επόμενο μέρος του προγράμματος και μετά το δεύτερο μουσικό διάλειμμα, ο Σύνδεσμος δια μέσου του προέδρου κ. Ι. Γαριβάλδη, απένειμε τιμητική πλακέτα στην Δρα Ε. Βασιλείου και έγινε ανάγνωση μηνυμάτων από την Ελένη Κατσαρού καθώς και το ζεύγος Κ. Αμανατίδη οι οποίοι λόγου ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παραστούν.

Την όλη εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού ο Σύνδεσμος Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας και η Κυπριακή Κοινότητα, το πρόγραμμα καθοδήγησε με μεγάλη επιτυχία ο Χρήστος Γαλιώτος, ενώ χαιρετισμοί ακούστηκαν επίσης από τους κ.κ. Χρήστο Βιολάρη, εκ μέρους της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και του καθηγητή Παναγιώτη Λιβεριάδη εκ μέρους του ΕΚΕΜΕ.

Όποιος ενδιαφέρεται να προμηθευτεί το τεύχος αυτό του «Λόγου» μπορεί να επικοινωνήσει με τη Γραμματέα του Σ.Ε.Λ.Σ.Α., Ιωάννα Λιακάκου, στο 9480 1217.

Ιάκωβος Γαριβάλδης, Μελβούρνη, 27.09.2004

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

 

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
 

 

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)