η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

Κερκόπορτες και ελληνική γλώσσα
Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας, 16.10.2004

Αντιπαραθέσεις ομογενών για την ελληνική γλώσσα
http://www.omogenia.com/forums/postlist.php/Cat/0/Board/UBB13

Την αφορμή για το σύντομο σχόλιό μας την πήραμε από μας τους ίδιους (ομογενείς) μέσα από μακροσκελή σχόλια με αναφορά την ελληνική γλώσσα. Ο γράφοντας θα παραθέσει παλιότερο απόσπασμα από το σχόλιο: «Απ' το χτες, στο σήμερα και στο αύριο», 05.05.2003. Γράφαμε λοιπόν:

«Θα ξεκινήσουμε απ' το «χτες» με ένα απόσπασμα της παλιάς εποχής, εποχής που παίζονταν η μοίρα των αξιών του πολιτισμού και των γλωσσών που αντικαταστάθηκαν με την καθιέρωση της Αγγλικής μιλιταριστικής και εμπορικής γλώσσας. Έλεγαν, λοιπόν, περιβόητοι ανθρωποδαμαστές και ακρωτηριαστές του πολιτισμού και των τεχνών μεταξύ άλλων και τούτα:

«Θα τελειώσει ο πόλεμος, όλα θα τακτοποιηθούν. Κι εμείς θα ρίξουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε, όλα τα μέσα που διαθέτουμε, τα πάντα για να παραπλανήσουμε τους ανθρώπους. Από τη λογοτεχνία και την τέχνη, θα βγάλουμε την κοινωνική ουσία, θα ξεμάθουμε και θα αναγκάσουμε τους καλλιτέχνες να μην παρουσιάζουν την αλήθεια, την πραγματικότητα. Η λογοτεχνία, το θέατρο, ο κινηματογράφος θα δοξάζουν τα πιο χαμηλά ανθρώπινα συναισθήματα. Εμείς θα υποστηρίξουμε τους καλλιτέχνες, που θα εμφυτεύουν στη νεολαία τη λατρεία του σεξ, της βίας, του σαδισμού, της προδοσίας, της ανηθικότητας. Το βασικό στήριγμά μας θα είναι η νεολαία, την οποία θα διαφθείρουμε, θα τη χαλάσουμε, θα την κακοσυνηθίσουμε. Εμείς μέσα από τους νέους, θα κάνουμε κατασκόπους, κοσμοπολίτες. Ναι αυτά θα τα κάνουμε όλα εμείς» (1945, Τσόρτσιλ και Ντάλες).

Επίσης η γνωστότατη «φιλοσοφία» του παρακάτω ονάγρου δίνει μια ξέχωρη διάσταση, αποκρουστική, απάνθρωπη και δολοφονική: «Ο Ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό θα πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ δηλαδή να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή την νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των Η.Π.Α».

Αυτά και άλλα βάρβαρα «υλικά» αποτέλεσαν τις εν λόγο κερκόπορτες, οι οποίες σχηματίστηκαν από βάρβαρους επιδρομείς και ανθέλληνες του τόπου μας, έτσι που η γλώσσα μας σήμερα, αυτή η σημερινή, ξεσκέπαστη απ' τα αφαιρεμένα και άγρια κομμένα καλούδια της, καλούδια που σχημάτιζαν όλους τους μελωδικούς ήχους της φύσης, ενώ θα έπρεπε να είναι η γλώσσα του κόσμου φτάνει να είναι η τελευταία, αλλά «σύγχρονη» και «μοντέρνα».

Κοντός ψαλμός αλληλούια. Τα «σύγχρονα» κλαδευτήρια που κρατούν στα χέρια τους δολοφόνοι και εξειδικευμένοι κούροι (δεν αναφέρομαι στους εξαίρετους κυρίους που ποικιλοτρόπως έχουν εκφράσει τις απόψεις τους στον παρόντα χώρο), με τον ίδιο τρόπο πρέπει να αρπαχτούν απ' τα χέρια τους και τα άρρωστα μυαλά τους με τα δικά μας χέρια. Αυτό μπορεί να γίνει; Βεβαίως! Φτάνει να οργανωθούμε ΟΛΟΙ στους φορείς εκείνους που αγωνίζονται πεισματικά, ιδιαίτερα για τη διάσωση της γλώσσας μας. Από κει και μετά κουβέντες παχιές όλοι ξέρουμε να λέμε (ελληνική αδυναμία βλέπετε). Έργα μπορούμε να κάνουμε; Οι περισσότεροι από μας δεν γνωρίζουν τα περί της γλώσσας μας. Όπως δε γνωρίζουν οι υπολογιστές μας να βάζουν δασεία, Απλά πράγματα άνθρωποι. Τι Θέλετε; Γνωρίζουμε όμως ότι το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι και δεν περιμένει να πεθάνει η μάνα τους για να δούνε το θάνατο. Περίσσιες λοιπόν οι αναλύσεις και τα οποιαδήποτε επιχειρήματα που κατά καιρούς ακούμε από ειδήμονες που εσκεμμένα ή μη έχουν συμβάλει στην υποβάθμιση τη γλώσσας μας. Αυτή είναι η άποψη του γράφοντα κι αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ε.Ε.-Γερμανία, Οκτώβρης 16. 2004

www.fasoulas.de

vaios@fasoulas.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

 

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
 

 

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)