η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

ΓΝΩΜΗ

Η ταινία που διχάζει
Γράφει ο Β.Α. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, 27.11.2004

Ο διάσημος αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν ξεσήκωσε θύελλες με την τελευταία ταινία του. «Μέγας Αλέξανδρος». Αιτία; Παρουσιάζει στην ταινία ότι ο Μέγας Αλέξανδρος, ο μυθικός Μακεδόνας στρατηλάτης, ήταν ομοφυλόφιλος. Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις μεταξύ των ελληνικών εφημερίδων, των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και του διαδικτύου, όπου, εκεί πια, υπάρχει και ιστοσελίδα για τον gay Alexander! Η περίπτωση φαίνεται ότι δικαιώνει και τους απανταχού της γης ομοφυλόφιλους, αλλά και εκείνους οι οποίοι υποστηρίζουν την αρχαιοελληνική ομοφυλοφιλία. Κι από την άλλη, οι διάφοροι «Ελλαδέμποροι», οι οποίοι επιστρατεύουν τις επιστημονικές τους γνώσεις, για να διαψεύσουν τον Όλιβερ Στόουν, να διαψεύσουν όσους υποστηρίζουν τις απόψεις του. Η υπόθεση μας θυμίζει την περίπτωση του Ιωάννου Συκουτρή, ο οποίος κατηγορήθηκε από τους δικούς του «Ελλαδέμπορους», για τον πρόλογο (μιλούσε για παιδεραστία κλπ) που είχε γράψει στο «Συμπόσιο» του Πλάτωνος. Αλλά αυτό δεν είναι θέμα για το σημερινό σημείωμά μας.

Επιστρέφουμε στην ταινία του Όλιβερ Στόουν και την περίπτωσή του. Ο σκηνοθέτης και παραγωγός έκανε μία ταινία, κατά τα χολιγουντιανά πρότυπα, όπου στο σενάριο μπαίνει ό,τι θεωρείται εμπορικότερο, έστω κακοποιώντας την ιστορία. Δεν είναι πρωτοφανές το θέμα. Θυμηθείτε τον Τρωϊκό Πόλεμο -νέα και παλιά ταινία με την Ροσάνα Ποντεστά ως Ελένη-, το Μονομάχο, τον Ηρακλή, τη Ζίνα και ένα σωρό άλλες ταινίες. Το πρόβλημα, νομίζουμε, ότι δεν είναι μονάχα για τις ανιστόρητες ταινίες που γυρίζονται στις ΗΠΑ ή αλλού. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, όταν τα ελληνικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ προβάλλουν τέτοιες ταινίες, οι ελληνικοί κινηματογράφοι τις παρουσιάζουν και το ελληνικό κοινό σκοτώνεται να παρακολουθήσει αυτές τις ανόητες ή κακές ταινίες.

Στην περίπτωση του Μ. Αλεξάνδρου, της ταινίας του ΄Ολιβερ Στόουν, υπάρχει κι ένα άλλο ζήτημα, που είναι καθαρά πολιτικό. Ο σκηνοθέτης ζήτησε από το Υπουργείο Πολιτισμού -Υπουργός ο πολύς Ευάγγελος Βενιζέλος- να λάβει μέρος στην παραγωγή και να την χρηματοδοτήσει. Ο ευφυής όμως Υπουργός το αρνήθηκε, έτσι έχασε το δικαίωμα να έχει η ελληνική πλευρά λόγο στο σενάριο και το περιεχόμενό του. Να τοποθετήσει Έλληνες ιστορικούς, για να καθοδηγήσουν τον σκηνοθέτη σε ορθούς-ελληνικούς ιστορικούς δρόμους.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δεν το έπραξε. Αστόχησε πολιτικά. Έχασε μία μεγάλη ευκαιρία να διαφημιστεί ο Μέγας Αλέξανδρος, και το ελληνικό όνομα. Τώρα όλοι μας θα λουστούμε τη δυσφήμιση, για την οποία είμαστε υπόλογοι και υπεύθυνοι. Θα έδινε δέκα εκατομμύρια ευρώ, όταν δαπάνησε περισσότερα από 150.000.000 ευρώ για πανηγύρια -ιδίως στη Θεσσαλονίκη- και την Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Έχασε όμως μία παγκόσμια αναγνώριση. Εμείς τώρα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σταματήσουμε να διαφημίζουμε την ταινία από τα ΜΜΕ και να μην πάμε να τη δούμε στις αίθουσες των κινηματογράφων. Αν αντέχουμε να το κάνουμε!

lvassilis@hotmail.com

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)