η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

Η σιωπή, δεν είναι πάντοτε χρυσός - Εδώ σε μας, είναι υπέρ του χρυσού
του Πασχάλη Χριστοδούλου{*}

Ελληνικά μιλάμε. Τι θέλουν κάθε τρεις και μια και πάνε και έρχονται, θυμίζοντας προξενητάδες. Εν προκειμένω των χρυσοθήρων. Ο λόγος, για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι δεν περνάει εβδομάδα που να μην έρθουν στην περιοχή, να πείσουν την τοπική κοινωνία, να συναινέσει στα χρυσωρυχεία.

Πρέπει κανείς να τους θυμίσει το ουδέν κακόν αμιγές καλού. Ότι τελικά η Θράκη είναι εκπάγλου καλλονής, κυρίως επειδή έμεινε αμόλυντη. Διατήρησε τη σιλουέτα της. Το σχήμα. Γι αυτό είναι καλή, δηλαδή ωραία. Δεν είναι κακή, δηλαδή άσχημη. Γιατί τίμησε τα χαρίσματα που της έδωσε η φύση. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνει παλλακίδα. Να τη βάλουν χέρι. Δεν λέω οι νταβατζήδες, γιατί η συγκεκριμένη λέξη, αν και ακούεται συχνά, δεν συνάδει προς την αισθητική μας.

Τι να τους πούμε. Ας το χωνέψουν. Δεν πρόκειται ποτέ η Θράκη να πάει με άλλον. Πόσο μάλλον με εισβολέα. Όχι μόνο για να μην αποκτήσει χημικά κατεχόμενα, αλλά για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί είναι λογοδοσμένη και ταυτόχρονα ερωτευμένη με το Διόνυσο. Έχει άλλα όνειρα. Ένα έξυπνο όσο και μελετημένο αγροτικό, διατροφικό, γαστρονομικό, πολεοδομικό, πολιτισμικό, ενδυματολογικό, τουριστικό, και γι αυτό ηγεμονικό αναπτυξιακό όραμα.

Αμπέλια, θερμοκήπια, αγροτική οικονομία, διατροφικά και γαστρονομικά πάρκα, νέα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Από την Ακαδημαϊκή Εγνατία έως της ενεργειακή του φυσικού αερίου. Ας πάψει λοιπόν η πολύχρωμη αθηναϊκή συμπολίτευση, να εμμένει στη διαμεσολάβηση. Να μπερδεύει την κύρωση με την κίρρωση. Τους είπαμε, καλώς να έρχονται και να ορίζουν, αλλά πλην χρυσού. Τι δηλαδή να τους πούμε ότι έχουμε και πιο πολύ νου. Έλεος.

Αν τα Νομαρχιακά συμβούλια της περιοχής οφείλουν να επαναβεβαιώνουν την αντίθεση τους σε τακτά χρονικά διαστήματα -η επιστολή που προτάθηκε, είναι μια λύση, υπάρχουν και πολλές άλλες- οι Βουλευτές της Θράκης μπορούν να κάνουν μια απλή όσο λογική και κυρίως επιβεβλημένη κίνηση. Αν δεν έπρεπε να την έχουν κάνει από καιρό ώστε να κοπεί αυτός ο βήχας.

Όλοι, συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι, με προσυπογραφή και των άλλων κομμάτων της Βουλής όπως και από αλληλέγγυους Βουλευτές άλλων περιφερειών, μπορούν να καταθέσουν κοινή επερώτηση στη Βουλή. Να λήξει αυτή η ιστορία με έναν θεσμικό όσο Δημοκρατικό τρόπο. Δεν θα είναι μόνο για το καλό του τόπου αλλά και για το δικό τους καλό.

Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε στα κακά, και να γίνουμε μάντεις τους. Αν ήμασταν εμείς πάντως στο κοινοβούλιο θα μαζεύαμε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες υπογραφές. Κάτι άλλωστε που συνέβη αρκετές φορές, στο πρόσφατο παρελθόν. Οφείλουμε όμως παράλληλα να ξεδιαλύνουμε και επιπλέον να τονίσουμε ένα ακόμη πράγμα: Η σιωπή, δεν είναι πάντοτε χρυσός. Εδώ σε μας, είναι υπέρ του χρυσού.

_________

{*} Υποψήφιος Νομάρχης Έβρου το 2002

Θράκη 8 Δεκεμβρίου 2004

pashalsf@otenet.gr

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)