η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

Αχ! ετούτο τον αιώνα!
Αφιέρωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των ληστών και των ανέργων
(12ον)
Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας, 20 Φεβρουαρίου 2005

Τι λέτε, υπάρχει διάθεση να πούμε πάλι, Prost, Europa! Prost! Και να ποιούμε ένα ποτήρι στην υγειά της, στην υγειά των αγρίων και ληστών της, των φτωχών και ανέργων της;

Συχνά πυκνά ασχολούνται τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, τα κόμματα (εξουσίας συνήθως), βεβαίως και στο διαδίκτυο βλέπουμε αρκετούς που ασχολούνται με την Ε.Ε. και την «προκοπή» της. Κατά την άποψή μας οι ύμνοι περιττεύουν κάποιες φορές όταν αυτοί, οι ύμνοι, είναι κάλπικοι και εκτός πραγματικότητας, τη στιγμή που η Ε.Ε. έχει περιέλθει στην παρακμή της, που παραδόξως ποτέ δεν έφτασε στην ακμή.

Όσο αυτοί που θέλουν να ασχολούνται με τα περί της Ευρώπης θέματα, είτε πρόκειται για απλούς Πολίτες είτε για πολιτικά πρόσωπα, είτε για πολιτικούς αναλυτές και λοιπούς διανοούμενους περνούν φιλτραρισμένα μηνύματα ή πολιτικές σαχλές και ποταπές και δεν επισημαίνουν τα αίτια των κακών της ανεργίας και της καταπολεμήσεώς της, αυτοί μετατρέπονται σε εργαλεία καταστολής αγαθών, όπως της δουλειάς και της αλλοτρίωσης των Πολιτών, τους οποίους οδηγούν στα περιθώρια τής από κοινωνικοποίησης και αδιαφορίας και ως εκ τούτων καθίστανται υπεύθυνοι έναντι της Ιστορίας. Τώρα, ποιας ιστορίας, που και σ' αυτή υπάρχει η γάγγραινα της αλλοτρίωσης εκ μέρους της καθεστηκυίας τάξης δεν είναι του παρόντος η ανάλυση, ποιοι δηλαδή από το χώρο της διανόησης εργάζονται αφιλτράριστα και τι να την κάνουμε την ιστορία, στην προκειμένη περίπτωση, όταν μια νέα ιστορία παθών γράφεται σήμερα, ωμή και καθαρή όσο ποτέ, από την τρέχουσα καθημερινότητα που βογκίζει επικίνδυνα.

Λοιπόν Ευρωπαϊκή Ένωση! Ήπειρος των 500 περίπου εκατομμυρίων Πολιτών. Γιατί η Ε.Ε. σήμερα να πλήγεται από ανεργία; Ποιος θα δώσει απάντηση σ' αυτό το μαρτύριο του αιώνα; Γιατί η Ε.Ε. να είναι μεταμφιεσμένη με ένα μόνιμο αποκριάτικο κουστούμι και οι πολιτικοί της να έχουν εξελιχθεί σε κλόουν προσπαθώντας να «εκτονώσουν» τα προβλήματα των Πολιτών με διάφορες αστείες κολοτούμπες και να τους αποπροσανατολίζουν, πότε με το ευρωπαϊκό σύνταγμα, πότε με τον «εκσυγχρονισμό» του ΝΑΤΟ, πότε με τα «όχι» της στον Πόλεμο -αλλά οι Πόλεμοι γίνονται, συμμετέχει σ' αυτούς η Ευρώπη και όλος ο προαναφερόμενος μικρόψυχος κόσμος της, πότε με τη σθεναρά υποστήριξη ένταξη της Τουρκίας και το άλυτο πρόβλημα του Κυπριακού, πότε με την πολιτική της ενάντια στους «λαθρομετανάστες», πότε με την καμουφλαρισμένη υποταγή της στους Αμερικάνους και στο κεφάλαιο, το οποίο μετά την πτώση του ανατολικού τοίχους, την ένωση των δυο Γερμανιών και την εισβολή του Ευρώ έχει καταρημάξει τον κόσμο και τον έχει γδύσει κυριολεκτικά.

Αλήθεια για ποια Ε.Ε. κάνει λόγο η επίσημη Ελλάδα; Των ανέργων, των οποίων η τελική τους οικονομική εξαφάνιση μέσο ληστρικών πολιτικών τούς οδηγεί στην πλήρη οικονομική καταστροφή από κάθε άποψη; Για τους νέους Έλληνες της Γερμανίας που μένουν άνεργοι και οδηγούνται στο διάολο και στον τρίβολο ή για το κύμα αναγκαστικής παλιννόστησης Ελλήνων πρώτης και δεύτερης γενιάς, που πολύ σύντομα η ευημερούσα Ελλάδα θα αντιμετωπίσει;

Για ποια Ε. Ευρώπη τόσο μελάνι; Μήπως της οριστικά χρεοκοπημένης Γερμανίας η οποία έχει επιδοθεί στην κυριολεκτική λεηλασία των χαμηλών στρωμάτων προκειμένου να ορθοποδήσει στα ήδη ραγισμένα πόδια της; Ένα μόνο παράδειγμα: Εκατοντάδες χιλιάδες Πολίτες των πρώην σοσιαλιστικών χωρών εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία και χωρίς να έχουν καταβάλει μια δραχμή στα γερμανικά συνταξιοδοτικά ταμεία απολαμβάνουν συντάξεις και άλλες ευκολίες; Και καλά (αν και δε μας ρώτησαν οι ληστές πολιτικοί, ποτέ δε μας ρωτάνε διότι, εμείς οι απλοί Πολίτες τους δώσαμε το δικαίωμα να μας θεωρούν ζώα), να το δεχτούμε σαν «ανθρώπινη» εισφορά γιατί αλλιώς μπαίνεις σε ρατσιστικό καλάθι. Τι γίνεται όμως όταν ένας άνεργος εξαντλήσει το ταμείο ανεργίας (12 μήνες έγινε τώρα, αργότερα βλέπουμε!!) και του κόβουνε κάθε άλλο βοήθημα και μόνον αν είναι εντελώς άπορος θα του δίνουν κάποιο βοήθημα ίσα που να τον κρατούν στη ζωή. Αυτό βέβαια ισχύει για όλους τους Πολίτες αυτής της καταραμένης, όπως φτιάξανε, Χώρας και ασφαλώς και για τους Έλληνες.

30 και 40 χρόνια εργασίας Έλληνες πού τώρα προς το τέλος της συνταξιοδότησής τους έχουνε μείνει άνεργοι και έχουν εξαντλήσει το ταμείο ανεργίας οφείλουν να πουλήσουν το σπίτι τους (στην Ελλάδα) για να συντηρηθούν μέχρι να «βρεθεί κάποια δουλειά» ή να έρθουν στο όριο της συνταξιοδότησής τους.

Δε θα σχολιάσουμε περισσότερα γύρω από τις ληστρικές επιδρομές της Ε.Ε. και το γενικό κατάντημά της, αν έκαναν καλά οι γερμανοί καγκελάριοι με την ένωσή τους και τα φόρτωσαν όλα στις πλάτες του λαού και των άλλων Πολιτών που ζουν στη χώρα αυτή, αλλά καλά θα είναι τα πολικά κόμματα στην Ελλάδα ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ με διάφορα ψέματα τα οποία δε τους τιμούν. Χρόνια τώρα περιμένουμε βελτίωση στην ανεργία. Αποτέλεσμα μηδέν ή και κάτω από το μηδέν. Και ο μεγάλος κίνδυνος δεν είναι ο ληστής, αλλά ο ψεύτης. Ψέμα, ψέμα, ψέμα, οδηγούν τους ανέργους στα άκρα· στο εκκρεμές· στη σφύρα και στον άκμονα. Μένει μόνο να δούμε τι «μέταλλο» θα βγει; Κάτι που μόνο οι αλχημιστές πολιτικοί γνωρίζουν. Οφείλουν να γνωρίζουν.

Εν κατακλείδι για τους φίλους ένα μικρό απόσπασμα από το ομώνυμο έμμετρο-ελεγείο

«Αχ! ΕΤΟΥΤΟ ΤΟΝ ΑΙΩΝΑ.
Ανεργία-αμαρτία, του αιώνα μας πληγή
που όσο κι αν την καθαρίσεις πιο πολύ αιμορραγεί
τσέπες των λαών αδειάζουν, τα ταμεία δυστυχούν
κι όλοι νιώθουν ληστεμένοι, τους υπαίτιους ζητούν...»

ΕΕ-Γερμανία
20 Φεβρουαρίου 2005

www.fasoulas.de
Vaios@fasoulas.de

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)