η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

Ένας... φτωχός αρχιεπίσκοπος.
Γράφει ο Διονύσης Ε. Κονταρίνης, Νέα Υόρκη, 4 Μαρτίου 2005

«Ου ψευδομαρτυρίσεις» Είναι μιά από τις δέκα εντολές, δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο, πάνω στις οποίες στηρίζεται η ορθόδοξη θρησκεία. Και είναι αυτή η εντολή, που οι ιεράρχες μας, όπως φαίνεται από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, δεν την έχουν σε καμμιά απολύτως υπόληψη. Ψεύδονται όλοι τους ασύστολα και ο ένας διαψεύδει τον άλλον. Τοποθέτησαν το ψέμα σε ημερησία διάταξη. Τόσο πολύ ψέμα που ξεχνούν την επομένη τι έχουν πει την προηγουμένη.

Στην κορυφή αυτής της κατάστασης βρίσκεται δυστυχώς ο αρχιεπίσκοπος της ελλαδικής εκκλησίας, ο κ. Χριστόδουλος, ο οποίος είναι γεγονός ότι έχει χάσει τον έλεγχο των γεγονότων στην προσπάθειά του να διασώσει όχι το κύρος της εκκλησίας όπως διατείνεται και έχει υποχρέωση, αλλά τον θρόνο του, την θέση του, την καρέκλα του και κατ' επέκταση, την καλοπέρασή του.

Αρχικά αντιμετώπισε την κρίση σαν έναν πόλεμο εναντίον του. Το είπε πολλές φορές ότι εχθροί δικοί του κρύβονται πίσω από όλα αυτά. Όμως είναι δυνατόν ένας αρχιεπίσκοπος να έχει εχθρούς; Και αν ναι, γιατί; Αργότερα θα ανασκευάσει τα λεγόμενά του και θα επιρρίψει τις ευθύνες στους δημοσιογράφους. «Οι δημοσιογράφοι πολεμούν την εκκλησία» θα δηλώσει στο κήρυγμα του στον ναό των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα. Βέβαια οι λόγοι αυτοί από το στόμα ενός αρχιεπισκόπου κάθε άλλο παρά την τιμιότητα του χαρακτήρα του μαρτυρούν. Ο κ. Χριστόδουλος γνωρίζει καλύτερα από τον καθ' έναν ότι οι δημοσιογράφοι κάνουν απλά την δουλειά τους. Είχαν υποχρέωση να δημοσιοποιήσουν όλα όσα είχαν υποπέσει στην αντίληψή τους και αυτό έπραξαν. Είχαν υποχρέωση να δώσουν στην κοινή γνώμη τα ντοκουμέντα που είχαν συλλέξει. Είχαν υποχρέωση με την πράξη τους αυτή να διαφυλάξουν το κύρος και την αξία της εκκλησίας. Της δικής μας εκκλησίας. Της εκκλησίας των απλών πιστών. Και αυτό ο κ. Χριστόδουλος το γνωρίζει καλύτερα από τον καθ' έναν.

Η τρικυμία στην οποία έχει μπλεχτεί ο αρχιεπίσκοπος ήταν καταφανής στο έξω από κάθε λογική κήρυγμα που έκαμε την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στον ναό των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα. Έξω από κάθε λογική και κάθε εκκλησιαστική δεοντολογία ο κ. Χριστόδουλος, με λόγους πύρινους, κατακεραύνωσε τους πάντες εκτός από τον εαυτόν του. Με ύφος που θύμιζε περισσότερο πολιτικό πρόσωπο, αρχηγό κόμματος παρά αρχιερέα, ο κ. Χριστόδουλος καταφέρθηκε κατά πάντων. Μετέτρεψε τον ιερό ναό σε χώρο προεκλογικής συγκέντρωσης επιτρέποντας στους υποτιθέμενους πιστούς να χειροκροτούν τις πυρήνες κορώνες του. Δεν σεβάστηκε τον ιερό χώρο μέσα στον οποίον βρισκόταν και τον μετέτρεψε σε γήπεδο, σε θέατρο. Κανείς όμως δεν βρέθηκε να του πει ότι αυτή τη μάχη δεν πρόκειται να την κερδίσει με τέτοιους τρόπους και τέτοια συμπεριφορά.

Όμως το αποκορύφωμα της ανάρμοστης συμπεριφοράς ήταν όταν υποτιμώντας για μια ακόμη φορά την νοημοσύνη του ελληνικού λαού, μίλησε γιά την...φτώχια του.

«Δεν έχω ούτε μιά δεκάρα. Την πατρική μου περιουσία την δώρισα σε μοναστήρι....»

Ήταν η επίσημη δήλωση που ακούστηκε από τα χείλη του αρχιεπισκόπου. Αυτό βέβαια ξεπερνά ακόμη και τα όρια του θράσους. Όταν μπορεί να στέκει μπροστά σε κάποιους από τους πιστούς του και να διατυμπανίζει ότι δεν έχει ούτε μια δεκάρα, το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι ο αρχιεπίσκοπος πιστεύει πως απευθύνεται σε υποανάπτυκτους.

Ο κ. Χριστόδουλος κυκλοφορεί με αυτοκίνητο αξίας 100.000 εύρο. Ο κ. Χριστόδουλος λειτουργεί με άμφια η αξία των οποίων ξεπερνάει τις 40.000 εύρο. Ο κ. Χριστόδουλος περιστοιχίζεται από ομάδας σωματοφυλάκων οι μισθοί των οποίων είναι αρκετά υψηλοί. Ο κ. Χριστόδουλος διαμένει δωρεάν σε επισκοπικό μέγαρο πολυτελείας και σιτίζεται δωρεάν. Ο κ. Χριστόδουλος κυκλοφορεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με έξοδα πληρωμένα απ΄ την εκκλησία των πιστών. Όσο για την...διατροφή του μιλάει από μόνη της η σωματική του διάπλαση. Μια τέτοια φτώχια φίλοι μου μακάρι να την είχα κι' εγώ.

Θα μας είχε πείσει για την φτώχια του ο αρχιεπίσκοπος αν έστω και μια μόνο φορά είχε ρίξει ένα βλέμμα συμπάθειας σε κάποιον φτωχό, σε κάποιον πονεμένο, σε κάποιο ορφανό. Θα μας είχε πείσει για την φτώχια του ο αρχιεπίσκοπος αν από τα αμύθητα πλούτη της εκκλησίας είχε βοηθήσει κάποιον ανθρώπινο πόνο. Δεν το έπραξε ποτέ. Δικαιολογία δεν υπάρχει καμιά.

Στο σημείο που έχει φτάσει η κρίση στους κόλπους της εκκλησίας η γιατρειά δεν θα έλθει ούτε με τις προεκλογικές κορώνες, ούτε με την λάσπη στο πρόσωπο και την δουλειά των δημοσιογράφων. Η γιατρειά έχει το όνομα κάθαρση. Και όταν λέμε κάθαρση θα πρέπει να την εννοούμε. Χρειάζεται να απομακρυνθούν όλοι όσοι αρχιερείς εμπλέκονται σε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη. Χρειάζεται όλοι αυτοί να δώσουν λόγο στην δικαιοσύνη. Χρειάζεται να επέλθει μια πλήρης εξυγίανση. Αν αυτό ο κ. Χριστόδουλος το τολμήσει τότε να είναι σίγουρος ότι οι πιστοί, οι πραγματικοί πιστοί και όχι οι θεατρίνοι, θα είναι και πάλι στο πλευρό του. Τότε να είναι σίγουρος ότι «η έξωθεν καλή μαρτυρία» θα έχει αποκατασταθεί και η εκκλησία της Ελλάδας θα έχει ξαναβρεί τον σωστό της δρόμο και την σωστή αποστολή της.

Dennis Kontarinis
denniskontarinis@yahoo.com

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)