η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

«Η Έκθεση Ομογενειακού Τύπου & Βιβλίου πρέπει να γίνει θεσμός για να θυμίζει σε όλους το εξαιρετικής σημασίας έργο που επιτελούν τα ΟΜΜΕ και ο πνευματικός κόσμος της ομογένειας»

Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης: 1η Μαρτίου 2005

Η «Έκθεση Ομογενειακού Τύπου & Βιβλίου» που προετοιμάζει για να παρουσιάσει το Αριστοτέλειο Ίδρυμα Έρευνας Μελέτης &Αρωγής Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τις 9 έως τις 12 Απριλίου στην Αλεξάνδρεια και στη συνέχεια Γερμανία, Γαλλία, Ν.Αφρική, Αυστραλία και Ελλάδα, έχει δημιουργήσει όχι μόνο μεγάλη εντύπωση αλλά και αισθήματα βαθιάς ικανοποίησης τόσο στον δημοσιογραφικό όσο και στον πνευματικό κόσμο της Ομογένειας.

Κύριος υποστηρικτής αυτής της εντυπωσιακής Έκθεσης που οργανώνει το Αριστοτέλειο Ίδρυμα στην Κύπρο, είναι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ κ.Στέφανος Ταμβάκης. Ο κ. Ταμβάκης έχει αγκαλιάσει αυτή την μεγάλη προσπάθεια του Αριστοτελείου με ιδιαίτερη θέρμη και έχει καλέσει μάλιστα τον πνευματικό κόσμο της διασποράς να σταθεί ως σύμβουλος στο πλευρό του ΣΑΕ.

«Δεν ξεχνούμε ούτε λεπτό το έργο που επιτελούν τα Ομογενειακά ΜΜΕ και ο πνευματικός κόσμος του απόδημου Ελληνισμού » είπε ο κ. Ταμβάκης. «Οι άνθρωποι αυτοί κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, πολλές φορές ολομόναχοι, αγωνίζονται για να κρατηθεί ζωντανή η Ελληνική γλώσσα, η ιστορία, και οι παραδόσεις του Ελληνισμού εκεί στις ξένες πατρίδες. Αυτοί ενίσχυσαν την εθνική συνείδηση και κρατούν ζωντανή την κοινωνία των αποδήμων και αυτός ο κόσμος θα πρέπει όχι μόνο να τύχει μια ιδιαίτερης προσοχής αλλά και συμπαράστασης. Έχουμε καθήκον και ηθική υποχρέωση να βοηθήσουμε, και να προβάλλουμε το εξαιρετικής σημασίας εθνικό έργο που επιτελεί μέσα στα 7.000.000 Ελλήνων της διασποράς.

Η Κύπρος ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος «είναι μια μικρή χώρα αλλά έχει εφαρμόσει από πολλά χρόνια τώρα μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για τον πνευματικό κόσμο της. Αγοράζει ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων από όλους τους συγγραφείς και ενισχύει τα Κυπριακά ΜΜΕ της διασποράς. Σήμερα σε ολόκληρη την ομογένεια υπάρχουν αξιόλογοι συγγραφείς που αγωνίζονται χωρίς καμιά βοήθεια να προβάλουν το πνευματικό τους έργο και τα τυπωμένα με χίλιες δύο στερήσεις βιβλία τους βρίσκονται «δίπλα από κουτιά με σαρδέλες και βαρέλια με ελιές» στα διάφορα μπακάλικα της ομογένειας όπως έγραφε με πίκρα προχθές ομογενής συγγραφέας από τις ΗΠΑ.

Στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις πρόσθεσε ο κ. Ταμβάκης την «Έκθεση Ομογενειακού Τύπου και Βιβλίου» που οργανώνει το Αριστοτέλειο Ίδρυμα και πιστεύω πως είναι καιρός πλέον τόσο το ΣΑΕ, όσο και η Πολιτεία να αντικρίσουμε με πραγματικό ενδιαφέρον το έργο τους, τα προβλήματα τους,, αλλά και τις υποχρεώσεις μας απέναντί σε αυτό τον κόσμο. Επίσης, η «Έκθεση Ομογενειακού Τύπου και βιβλίου» πρέπει να γίνει θεσμός, για να θυμίζει σε όλους το εξαιρετικής σημασίας έργο που επιτελούν τα ΟΜΜΕ, και ο πνευματικός κόσμος της ομογένειας.»

Αριστοτέλειο Ίδρυμα, 01.03.2005
Limberopoulos Michalis
echo-limp@cytanet.com.cy

 

Γερμανία 02-03-2005

Από το χώρο της διασποράς

 Αγαπητοί φίλοι καλημέρα από Γερμανία και καλό μήνα.

Διαβάζω σήμερα σε ιστοσελίδες για την Έκθεση Ομογενειακού Τύπου και Βιβλίου και σκέφτηκα να σας μεταφέρω αυτή την είδηση.

Η ΕΕΛΣΠΗ έχει αναφερθεί πολλές φορές στην αξιέπαινη, πολύπονη και επίπονη προσπάθεια που καταβάλει το «Αριστοτέλειο Ίδρυμα» για την προβολή και του δικού μας έργου -και θα αναφερθεί και στο μέλλον- καθώς και για τη συμμετοχή του κ. Σ. Ταμβάκη, ο οποίος είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ από το ΣΑΕ που επανειλημμένα εξέφρασε το ενδιαφέρον του για μας.

Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω και μια φιλική -προσωπική επισήμανση ή παράπονο αν θέλετε προς τα ΟΜΜΕ, που ναι μεν έχουν προβάλει κείμενα, όπως κι αυτό το σημερινό, αλλά δεν είδα επώνυμα έναν δημοσιογράφο να σχολιάζει αυτήν την προσπάθεια.

Ξέρετε, άλλο πράγμα να διαβάζει κανείς ένα έτοιμο κείμενο είτε από το ΣΑΕ είτε από το «Αριστοτέλειο Ίδρυμα» είτε και από μας σε κάποια ιστοσελίδα και άλλο πράγμα να βλέπει έναν δημοσιογράφο της Ομογένειας με το σχόλιό του. Και απ' όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω υπάρχουν αξιόλογοι δημοσιογράφοι- συγγραφείς πάρα πολλοί. Σ' αυτούς αναφέρομαι και, όπως προείπα, εντελώς φιλικά. Αν κάποιος έχει γράψει κάτι και δεν το είδα τότε ζητώ συγνώμη με την παράκληση να μου αποσταλεί το κείμενο-σχόλιο.

Επίσης πρέπει να τονίσω ότι και από την Ελλάδα σε ιστοσελίδες γίνεται ανάλογη παρουσίαση κειμένων για το «Αριστοτέλειο Ίδρυμα» και την έκθεση καθώς και σχόλια έχουν γραφεί από δημοσιογράφους κι από αυτή τη θέση σαν Έλληνας Ομογενής τους ευχαριστώ θερμά.

 Από το χώρο της διασποράς
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Φασούλας Βάιος

 

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)