η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Δυναμίτη έριξαν ασυνείδητοι στο λιμάνι των Αρκιών
Τους δράστες καταδίωξε κάτοικος γιατί τα σκάφη του Λιμενικού ήταν ... χαλασμένα

Γιώργος Αδαλής, Οικονομολόγος, Δ/ντης Aegean Times Internet Media
adalis@hol.gr

Δυο δυνατές εκρήξεις, συντάραξαν θάλασσα και στεριά τρομοκρατώντας τους κατοίκους του νησιού των Αρκιών, από δυναμίτη, τον οποίο έριξε φουσκωτό σκάφος μέσα στο λιμάνι του ακριτικού νησιού, 30 μέτρα από το φανάρι της εισόδου, και εκατό μέτρα από το σταθμό μέτρησης της διάβρωσης της υποθαλάσσιας περιοχής του νησιού, που έχει εγκαταστήσει το Ινστιτούτο θαλάσσιας έρευνας «Αρχιπέλαγος Αιγαίου».

Οι εκκλήσεις των τρομοκρατημένων κατοίκων στο λιμενικό σταθμό Λειψών, και στο λιμεναρχείο Πάτμου, να στείλουν τα περιπολικά τους για να καταδιώξουν τους ασυνείδητους τρομοκράτες, απέβησαν άκαρπες, γιατί τα περιπολικά των δύο νησιών είναι παροπλισμένα εδώ και ενάμιση χρόνο, εξαιτίας βλαβών. Στη συνέχεια, αναγκάστηκαν να ενημερώσουν το Λιμεναρχείο Λέρου, αλλά επειδή και τα δύο πολύ προηγμένα σκάφη του ήταν σε άλλες αποστολές, εστάλη το ένα, αλλά καθυστερημένα.

Βλέποντας οι κάτοικοι, ότι οι επιβάτες του φουσκωτού μετά τον δυναμίτη που έριξαν, ετοιμαζόντουσαν να μαζέψουν τα λάφυρα τους, τα σκοτωμένα ψάρια, ο Λευτέρης Ηλιού, κάτοικος των Λειψών, υπάλληλος στον υποσταθμό της ΔΕΗ, μπαίνει στο δικό του ταχύπλοο, και με κίνδυνο της ζωής του αρχίζει μια τρελή καταδίωξη, βοηθούμενος λίγο αργότερα και από το καθυστερημένο σκάφος της Λέρου, αλλά δυστυχώς, το φουσκωτό, πρόλαβε να πάει στο Αγαθονήσι, όπου εκεί σταμάτησε η καταδίωξη, γιατί όπως είπαν οι λιμενικοί της Λέρου, η περιοχή δεν είναι στα χορικά τους ύδατα. Οι δύο εκρήξεις υπολογίζεται ότι σκότωσαν ένα τόνο ψάρια, πολλά από τα οποία επωφελήθηκαν και οι λιμενικοί, που ήταν εκεί για την καταδίωξη τους. Αυτό όμως που θα μπορούσε να είχε συμβεί, ήταν να βρισκόντουσαν στο βυθό οι έξι ευρωπαίοι επιστήμονες- ερευνητές του Ινστιτούτου θαλάσσιας έρευνας «Αρχιπέλαγος Αιγαίου», που καταδύονται καθημερινά για την έρευνα του οικοσυστήματος της θαλάσσιας περιοχής και που για καλή τους τύχη, εκείνη την ημέρα δεν καταδύθηκαν.

Αντιλαμβάνεστε πόσα άτομα θα θρηνούσαμε, και πόσο θα διασυρότανε η Ελλάδα στα τηλεοπτικά δίκτυα και τις ιστοσελίδες του πλανήτη. Και όλα αυτά, γιατί σε μια εθνικά ευαίσθητη περιοχή εξαιτίας των συνόρων, δεν υπάρχει έλεγχος και περιπολίες από την λιμενική αστυνομία, αφού τα σκάφη των γύρω λιμεναρχείων είναι χαλασμένα. Ο Λευτέρης Ηλιού, ο θαρραλέος υπάλληλος της ΔΕΗ, είναι η τρίτη φορά που αναγκάζεται να επιδοθεί σε παρόμοια τρελή καταδίωξη αδίστακτων δυναμιτιστών, διακινδυνεύοντας τη ζωή του και το ταχύπλοο του. Τον ρωτήσαμε να μας πει για την εμπειρία του από την έκρηξη , την καταδίωξη, και την κατάσταση στην περιοχή. Ο κ. Ηλιού, μας είπε:

«Η έκρηξη ήτανε τρομακτική γιατί το δυναμίτη τον έριξε ένα φουσκωτό μέσα στο λιμάνι. Είναι φοβερό και αποδεικνύει ότι εκτός από ασυνείδητοι, είναι και αδίστακτοι αυτοί που το τόλμησαν. Φοβηθήκαμε, αν και δεν ήτανε η πρώτη φορά, αλλά μέσα στο λιμάνι είναι εξωφρενικό. Τηλεφωνήσαμε στα λιμεναρχεία των Λειψών και της Πάτμου για να στείλουν τα σκάφη του λιμενικού, αλλά δυστυχώς και τα δύο ήταν χαλασμένα, και τους κυνήγησα με το δικό μου ταχύπλοο, αλλά πώς να συναγωνιστώ το φουσκωτό που πιάνει τα 40 μίλλια. Είναι αδύνατον. Τουλάχιστον τους δείξαμε ότι είμαστε εδώ και θα τους κυνηγάμε. Γνωρίζουν ότι δεν γίνονται περιπολίες στην περιοχή και έχουν αποθρασυνθεί. Απόδειξη ότι δεν σταμάτησαν, αλλά εξακολουθούν και ρίχνουν δυναμίτες στην περιοχή. Θα πρέπει λοιπόν να γίνονται περιπολίες για να αντιληφθούν ότι η περιοχή δεν είναι απροστάτευτη. Εκτός των ανθρωπίνων θυμάτων που θα μπορούσαμε να είχαμε, αν οι 6 ερευνητές ήταν στον βυθό, υπάρχει και το θέμα της καταστροφής των ψαριών. Η πλειοψηφία των κατοίκων στους Αρκιούς, ζει από το ψάρεμα. Δυστυχώς όμως έρχονται τα φουσκωτά, ρίχνουν δυναμίτη και σκοτώνουν όχι μόνο τα ψάρια αλλά και το γόνο, με αποτέλεσμα ο πλούτος της θάλασσας να μειώνεται και να ψάχνεις τα ψάρια με το κιάλι».

Μετά από αυτή την αποκάλυψη, αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο, η έλλειψη προστασίας της ευαίσθητης αυτής εθνικά και περιβαλλοντικά περιοχής και των κατοίκων της. Το Λιμεναρχείο της Λέρου έχει δύο πλωτά λιμενικά σκάφη τελευταίας τεχνολογίας, που το καθένα κοστίζει γύρω στα 100 εκατ. επανδρωμένο με 6-7 άτομα, και θα έπρεπε ένα από αυτά να περιπολεί την περιοχή και να είναι πάντα σε ετοιμότητα. Το λιμεναρχείο Πάτμου και ο λιμενικός σταθμός Λειψών έχουν χαλασμένα σκάφη πάνω από ενάμιση χρόνο. Είναι σκανδαλώδες στην περιοχή μας η θάλασσα και τα νησιά μας να μη φυλάγονται. Είναι σαν να λέμε ότι τα αυτοκίνητα της αστυνομίας στην Αθήνα και την ηπειρωτική Ελλάδα, που κάνουν περιπολίες και ανταποκρίνονται στις κλήσεις των πολιτών είναι χαλασμένα.

Και το πλέον σκανδαλώδες απ όλα είναι, αν αληθεύουν οι πληροφορίες που πολλοί μας έδωσαν, ότι το φουσκωτό είναι από τη Λέρο, είναι γνωστό σε ποιον ανήκει, όπως είναι γνωστό και από πού προέρχονται τα εκρηκτικά, αλλά η έρευνα ακόμα δεν έχει φθάσει εκεί. Ρωτήσαμε για τους δυναμίτες και το χαλασμένο από έτους και πλέον σκάφος, τον λιμενάρχη Πάτμου κ. Κωνσταντίνο Παΐσιο και μας είπε: «Γνωρίζω την περίπτωση με τους δυναμίτες που έπεσαν στην περιοχή των Αρκιών. Το λιμεναρχείο μας δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην καταδίωξη τους, διότι το λιμενικό σκάφος ήταν χαλασμένο. Περιμέναμε ένα καινούργιο εξοπλισμένο πλωτό σκάφος να μας στείλει το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά επειδή δεν έχει σταλεί ακόμα, δώσαμε για επισκευή το παλιό». Συνομιλώντας με τον Θοδωρή Τσιμπίδη, και την Αναστασία Μήλιου, Υπεύθυνο Δράσης, Υδροβιολόγο και Υπεύθυνη Επιστημονικού Προγράμματος του Ινστιτούτου θαλάσσιας έρευνας «Αρχιπέλαγος Αιγαίου», αντίστοιχα, μας εξέφρασαν τη μεγάλη τους ικανοποίηση, που τη στιγμή της έκρηξης στην περιοχή του λιμανιού των Αρκιών, από καλή τους τύχη, δεν ήταν στον βυθό οι 6 νέοι ευρωπαίοι επιστήμονες-ερευνητές, αλλιώς σήμερα θα τους θρηνούσαμε, αλλά και την αγωνία τους για το μέλλον των συνεργατών τους, των κατοίκων των Αρκιών και του θαλάσσιου οικοσυστήματος, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. «Η καταστροφική δράση της συγκεκριμένης έκρηξης δυναμίτη στο θαλάσσιο οικοσύστημα των Αρκιών, ήταν τεράστια, μας είπαν. Το ωστικό κύμα αποψίλωσε την περιοχή σε πολύ μεγάλη έκταση. Τα καταστροφικά αποτελέσματα είναι μακροχρόνια. Καταστράφηκε το πλαγκτόν, ο γόνος και η φυκιάδα που αποψιλώθηκε, χρειάζεται εκατό χρόνια για να ξαναγίνει. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της καταστροφής που συντελέστηκε. Για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές, επιβάλλονται οι έλεγχοι και οι περιπολίες σε όλη την περιοχή από πλωτά περιπολικά του υπουργείου Ναυτιλίας, γιατί τα πλωτά των κατά τόπους λιμεναρχείων, δεν μπορούν να επέμβουν πέρα από τα χορικά ύδατα της περιοχής τους, εξαιτίας της νομοθεσίας. Το είδαμε και στην συγκεκριμένη έκρηξη των Αρκιών. Κατευθύνθηκαν στο Αγαθονήσι, τα ύδατα του οποίου ανήκουν διοικητικά στην Πάτμο, και το πλωτό του λιμενικού της Λέρου, οπισθοχώρησε. Αποτέλεσμα να μη συλληφθούν. Αυτά όλα είναι γνωστά στους ασυνείδητους και γι αυτό δρουν ανενόχλητοι στην περιοχή».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα του Αιγαίου στις 07.02.2005

 http://www.aegeantimes.gr

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)