η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

Δημοψήφισμα για την Κύπρο
Χρήστος Κηπουρός, Θράκη, 25.03.2004

Το ζήτημα με το σχέδιο Ανάν δεν είναι η άρνηση. Είναι πιο βαθύ. Αφορά την πολιτική. Τις ιδέες, τις προτάσεις του μυαλού, του λόγου, της ιστορικής και της ηθικής ίριδας της διαδρομής του Ελληνισμού. Στην περίπτωση της μαρτυρικής Μεγαλονήσου, οι ενδιάμεσοι σταθμοί μιας Ευρωπαϊκής πολιτικής παιδείας και ηθικής όφειλαν κατ αρχήν να ταυτίζονται με συγκεκριμένες στιγμές, διαστήματα, αποστάσεις. Από την εισβολή ως τη διαιωνιζόμενη κατοχή και από το Κυπριακό κεκτημένο στην Ευρώπη μέχρι το Ευρωπαϊκό κεκτημένο στην Κύπρο. Κάθε πρωί χρειάζεται κανείς να τα υπενθυμίζει αυτά στον εαυτό του. Δεν μιλώ για την Κύπρο. Εκεί όσο μπορούν το κάνουν. Μιλώ για εδώ. Αυτή η χώρα ούτε το έκανε ούτε το κάνει. Ξέρω περιπτώσεις πρωθυπουργών της που σημείωναν εκ των υστέρων, προκειμένου να πουν κάτι. Όταν δεν έκαναν φυσικά λόγο περίπου περί λαχνού.

Τα κείμενα που έγραψα για την Κύπρο όλα αυτά τα χρόνια αυτό επιχειρούν. Να φωτίσουν τους δρόμους της επεξεργασίας. Μακάρι να υπήρχαν και άλλες από το χώρο της Ελλαδικής πολιτικής. "Λίγες φωνές μείναμε" μου έγραψε προχτές, μετά το τελευταίο κείμενο, φίλος ακαδημαϊκός. Αν σε αυτές περιλαμβάνονται -που περιλαμβάνονται και είναι προς τιμή τους, ελάχιστοι από τους εκτός της πολιτικής χώρους, όπως ο συνομιλητής μου- φαντάζεται κανείς δυο πράγματα.

Πρώτον, πόσοι μένουν αν από λίγους αφαιρεθούν ακόμη μερικοί.

Δεύτερον, που οφείλεται η σιγή της λεγόμενης πολιτικής Ελλάδας. Τόσο της "διανοητικής" εκδοχής της, όσο της τυπικής και της συνήθους του "όσα έρθουν και όσα πάνε".

Ας υποθέσουμε ότι εγώ έκανα λάθος στο πως η χώρα οφείλει και κατά τη γνώμη μου, είναι σε θέση με έξυπνο όσο αξιοπρεπή τρόπο να αναλάβει τις ευθύνες της ως εγγυήτρια δύναμη.

Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τους παλιούς και νέους πρώην συναδέλφους εκ των πτερύγων της νέας Βουλής. Για τον απλούστατο λόγο δεν έχουν θέσεις πλην εκείνης του εδράνου.

Μετά οι επικεφαλείς τους διατείνονται ότι έχουν όραμα και σχέδιο. Κολοκύθια τούμπανα έχουν. Τουλάχιστον μέχρι πριν λίγα χρόνια, έστω μεμονωμένα, ακούγονταν στο κοινοβούλιο ενδιαφέρουσες προτάσεις. Γι αυτό άλλωστε και προσυπογράφονταν σωρηδόν. Τώρα ούτε αυτό υπάρχει. Αυτή είναι η Ελλάδα, όπως θα έλεγε ένας δικός της άνθρωπος. Εγώ πάλι λέω, αυτή η πολιτική Ελλάδα είναι η χειρότερη. Συμπολιτευτική ή αντιπολιτευτική. Επελθόντες, απελθόντες και επανελθόντες. Το κοινό τους γνώρισμα είναι ότι δεν έχουν πολιτική. Καλοί και άγιοι, και πολλοί εξ αυτών γνωστοί, πολιτική όμως, yok. Φίλοι, όμως φιλτέρα η αλήθεια.

Μη σπεύσουν να προσφύγουν, όπως συνηθίζουν, στα περί του να "μην τα ισοπεδώνουμε όλα". Ε λοιπόν ναι. Όταν μια χώρα, όπως η δική μας, έχει όσο ποτέ ανάγκη από σχέδιο και πολιτική, είναι αυτονόητο ότι καταρχήν χρειάζεται τη θεμελίωση της πολιτικής αυτής με βάση φυσικά μελέτη. Και η ισοπέδωση προηγείται κάθε οικοδομικής εργασίας. Ακόμη και στα αυθαίρετα. Δεν απαιτείται μόνον όταν δεν έχει κανείς κατά νουν να χτίσει. Μια τέτοια περίπτωση είναι η ενοικίαση πολιτικής.

Έχει παρατηρηθεί άλλωστε ιστορικά. Όταν μεταξύ δυο χωρών μόνο η μια έχει πολιτική -όποια κι αν είναι αυτή- η άλλη δεν διαθέτει, τότε, αργά ή γρήγορα η τελευταία θα αποδεχτεί την πολιτική της πρώτης. Εκτός και αν της προτείνουν άλλη, και πάλι απ΄έξω. Εάν τόσο το ένα όσο το άλλο ή συνδυασμοί τους, θυμίζουν Ελλάδα, επειδή δεν θέλω να συγκαταλέγομαι ανάμεσα σε εκλογικευτές πόσο μάλλον σε θιασώτες παρόμοιων επιλογών, κάνω όσα κάνω.

Στην περίπτωση του σχεδίου Ανάν το δια ταύτα μια επεξεργασμένης Ελλαδικής στάσης είναι το Δημοψήφισμα για την Κύπρο. Αν δεν αλληθωρίζει στο ναι, έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να απαντήσει στο ερώτημα: ναι μεν όχι, αλλά πως;

Θράκη 2004
xkipuros@otenet.gr

Δημοψήφισμα για την Κύπρο
Ολόκληρο το κείμενο σε pdf (676 KB)

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει" το μέλλον
George Orwell

 

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
(θα ξεσκεπαστούνε)
ο σχολιαστής

 

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

 ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)