η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

Mά το Ιράκ, το χάος
Γράφει ο Διονύσης Ε. Κονταρίνης, Νέα Υόρκη, 18 Οκτώβρη 2004

Με ακρίβεια και συνέπεια ο χρόνος προχωράει προς την Τρίτη 2 Νοεμβρίου ημέρα όπου οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο. Οι τρεις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, μεταξύ του νυν προέδρου Τζωρτζ Μπους και του υποψηφίου των δημοκρατικών Τζων Κέρρυ, ολοκληρώθηκαν και το προβάδισμα έχει πάρει ο Μπους με ποσοστό 56%. Η αμηχανία, τα λάθη και οι κωμικές αντιδράσεις του προέδρου Μπους, στις επιθέσεις του Κέρρυ φαίνεται ότι δεν μέτρησαν στις αποφάσεις του λαού των ΗΠΑ. Μάλλον έδειξαν να ενοχλήθηκαν από το ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών αναφέρθηκε στις σεξουαλικές προτιμήσεις και τις ιδιαιτερότητες της κόρης του αντιπροέδρου Τσένυ. Κάτι, που όχι μόνο η κόρη Τσένυ έχει παραδεχτεί αλλά και ο πατέρας αντιπρόεδρος έχει ομολογήσει δημοσίως.

Οι ΗΠΑ δεν δικαιούνται να περηφανεύονται για τον πουριτανισμό τους και την σεξουαλική σεμνοτυφία τους. Οι ομοφυλόφιλοι είναι ένα αποδεκτό κομμάτι της αμερικανικής ζωής. Κάθε χρόνο η 5η λεωφόρος πλημμυρίζει από εκατοντάδες χιλιάδων ομοφυλόφιλους, οι οποίοι δίνουν το παρών στην καθιερωμένη πλέον ετήσια παρέλασή τους. Χιλιάδες οι σύλλογοι και οι οργανισμοί τους. Αμέτρητα τα κέντρα συγκέντρωσης και διασκέδασης των ομοφυλοφίλων είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Καθημερινά γονείς παρουσιάζονται σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια και δηλώνουν ότι τα παιδιά του είναι ομοφυλόφιλα χωρίς καθόλου να ενοχλούνται. Η ομοφυλοφιλία αποτελεί πλέον ένα κομμάτι της καθημερινής ζωής των ΗΠΑ και όλοι δείχνουν πως δεν ενοχλούνται. Κι' όμως ο λαός αυτός έδειξε πως ενοχλήθηκε από την αναφορά του Κέρρυ στην ιδιαιτερότητα της κόρης του αντιπροέδρου Τσένυ. Για ποιο λόγο;

Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Μάλλον θα πρέπει να έχουν κάποιο βάθος. Οι στρατιές των μπράβων του προέδρου Μπους εκμεταλλεύτηκαν το σημείο αυτό της τηλεοπτικής αναμέτρησης και με δόλιους τρόπους επηρέασαν την γνώμη των απλών ανθρώπων. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει κατά πόσο αυτό θα κρίνει την εκλογική αναμέτρηση της 2ας Νοεμβρίου. Πάντοτε η τελευταία στιγμή ανατρέπει τα πάντα.

Όμως ο Κέρρυ θα πρέπει να εύχεται να χάσει τις εκλογές. Ν' αφήσει τον πρόεδρο Μπους να χρεωθεί τη συμφορά που πλησιάζει να χτυπήσει τη χώρα.

Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ότι ο πόλεμος στο Ιράκ είναι "παράνομος" έχει ξεσηκώσει τον κόσμο. Στο Ιράκ οι πρώτες αντιδράσεις των στρατιωτών έχουν αρχίσει, ενώ οι επιθέσεις από μέρους των Ιρακινών έχουν γίνει πλέον μόνιμη και καθημερινή φονική ενόχληση. Τα πρώτα κρούσματα ανυπακοής και απειθαρχίας έχουν ήδη κάμει την εμφάνιση τους. Στρατιώτες που αρνούνται να υπακούσουν στις διαταγές ανωτέρων. Κάποια γράμματα που φτάνουν από εκεί και γράφουν στους δικούς τους "Ξεσηκωθείτε. Σταματήστε τούτον τον ηλίθιο πόλεμο"

Το τι πρόκειται να επακολουθήσει είναι πλέον ορατό και αναμενόμενο. Το τέλος του πολέμου στο Ιράκ, έτσι όπως θα έρθει, θα είναι πολύ πιο τραγικό και από το τέλος του πολέμου στο Βιέτ-Ναμ. Οι επιπτώσεις στην ζωή των ΗΠΑ θα είναι καταλυτικές. Το χάος που θα επακολουθήσει είναι εύκολο στον καθ' έναν να το φανταστεί.

Προς τι λοιπόν όλα αυτά να τα χρεωθεί ο υποψήφιος των Δημοκρατικών αν εκλεγεί; Μήπως θα μπορέσει να διορθώσει τίποτα; Μήπως θα καταφέρει να αποφύγει την καταστροφή;

Ο πρόεδρος Μπους, που τόσο ανεύθυνα και προκλητικά εξαπάτησε τον λαό και προχώρησε σ' αυτόν τον πόλεμο εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της οικογενείας του και της ολιγαρχικής τάξης των πλουσίων, ας αναλάβει τις ευθύνες του. Ας χρεωθεί την καταστροφή που έρχεται κι' ας γράψει το όνομά του στην ιστορία με μια από τις πλέον μαύρες σελίδες.

Dennis Kontarinis
patrinos12@hotmail.com

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

 

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
 

 

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)