η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

Βραβεύουν άλλες και άλλες
Του Χρήστου Κηπουρού {*}, 08.03.2005

Πολλοί θα θυμούνται ίσως τη σκηνή στα πλημμυρισμένα Λάβαρα Έβρου, με τη βάρκα και την επί αυτής ηλικιωμένη γυναίκα να σταυροκοπιέται: «να μη έρτ άλλου», εννοώντας το νερό. Μια σκηνή συγκινητική όχι τόσο για το ίδιο το συμβάν, το οποίο άλλωστε ούτε το πρώτο είναι ούτε θα είναι το τελευταίο στη χώρα ή στον κόσμο.

Δεν χρειάζεται να επεκταθεί κανείς ούτε σε αυτές καθαυτές τις θεομηνίες ούτε στις κρατικές προπαγάνδες της προστασίας ούτε και στα μακαρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους πλημμυροπαθείς, που μόνον αυτοί, δεν έμεινε σειρά να δοκιμάσουν.

Δεν χρειάζεται καν να μιλήσει για τις αθρόες επισκέψεις πρωθυπουργών, υπουργών και αρχηγών, που το καλό που έχουν είναι ότι μάλλον αισθάνονται ακόμη τύψεις, για όσα δεν έκαναν στις περιφέρειες της χώρας, όπως όφειλαν, από πολλών ετών. Και από δεκαετιών, οι όποιοι προκάτοχοι ή και ανιόντες τους συγγενείς.

Όμως έστω και τώρα δεν είναι πολύ αργά. Αν πράγματι ενδιαφερθούν, μπορούν να διαβάσουν και να μάθουν για τις σχέσεις του Έβρου με τον Ορφέα όσο και για την επωνυμία ως Κυρίου. Γιατί ο εξευμενισμός του αρχίζει από τη μυθολογία, περνάει στην ιστορία και το παρόν γίνεται παράκληση και συνεχίζει με την ίδια ταχύτητα των νερών, στο μέλλον.

Θα καταλάβουν τότε γιατί στην απέναντι όχθη έβαλαν τους ορυζώνες. Και γιατί η Ελλάδα όφειλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προτείνει για την εδώ, έναν αγροτικό και κτηνοτροφικό παράδεισο {1}, από την προηγούμενη ακόμη δεκαετία, αν όχι από πολύ πιο πριν. Αυτός τελικά να αντιδιαστέλλονταν με τη σημερινή κόλαση. Γιατί είναι πολύ μεγάλη κοροϊδία να λένε ότι τώρα θα γίνουν μελέτες για το τι πρέπει να γίνει. Γιατί σήμερα τα αναγκαία έργα, θα είχαν ολοκληρωθεί τρεις φορές.

Αυτό σημαίνει ότι η πολιτεία ενδιαφέρεται για τα μέλη της. Είτε είναι άνθρωποι είτε τόποι. Ούτε τα πήγαινε έλα των επισήμων από την πρωτεύουσα σημαίνουν κάτι ούτε και το ανεβοκατέβασμα των τοπικών αρχών. Ναι μεν τρέχουν αλλά τρέχουν χωρίς να ξέρουν γιατί. Ακόμη και αν κάποιοι ξέρουν, ποσώς ενδιαφέρει την ουσία.

Η ουσία είναι τα απλά λόγια της γιαγιάς. Η διαπίστωση, η αποδοχή, η παράκληση. Αυτήν έπρεπε να αναζητήσουν, αντί να περνούν transit οι υπουργοί. Να συναντηθούν μαζί της και να της ζητήσουν μια απλή όσο και ταπεινή συγγνώμη, για όσα αυτό το κράτος δεν έκανε επί δεκαετίες στην περιοχή.

Να την πουν: «Γιαγιά οι προτεραιότητες της Αθήνας τέρμα». Είτε υπόγειες είτε επίγειες είτε υπέργειες. Θα παλέψουμε για την περιφερειακή Ελλάδα. Γιατί βρίσκεται πολύ πιο πίσω ακόμη και από το 1922.

Τότε που ο πρόσφυγας από το Σαλιχλί Τρύφων Ιωαννίδης, έγραφε στα παιδιά της Νιόβης: «Τελειώνει η εβδομαδιαία μου περιοδεία στην Πελοπόννησο. Νοστάλγησα την προσφυγομάνα Αθήνα. Οι Ελληνικοί σιδηρόδρομοι δεν παραβάλλονται με της Μικράς Ασίας...».

Επόμενα, οφείλει κανείς να συμπληρώσει, και ο σημερινός βορειοελλαδικός, που είναι επίσης από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, και ο Παρέβριος, που είναι μια δυο δεκαετίες ακόμη πιο αρχαίος. Ποιος εικοστός πρώτος αιώνας λοιπόν. Αν υπάρχει τέτοιος, τον ζει μόνο η εθνική μητριά.

Και να κάνουν και κάτι ακόμη για να μπορεί να τους συγχωρήσει και ο κόσμος. Είτε έχουν προσωπικές ευθύνες είτε τις κληρονόμησαν. Σήμερα οκτώ Μαρτίου είναι η ημέρα της γυναίκας. Μπορούσαν να τη βράβευαν στο πρόσωπο αυτής της γιαγιάς. Βραβεύουν άλλες και άλλες.

_____________

Σημείωση

{1} Τρίτο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, Κομοτηνή Αύγουστος 1996, ομιλία συγγραφέα και προτάσεις. Βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης,

{*} Διετέλεσε Βουλευτής Έβρου επί δυο τετραετίες {1993-2000},

Διδυμότειχο, 8 Μαρτίου 2005,

xkipuros@otenet.gr

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)