η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

  

ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο ΜΕΛΑΝΑΣ ΖΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 4,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ
Γράφει ο Σπύρος Γκάρος, 24.10.2004

Ο αριθμός των ανέργων στην Γερμανία παραμένει μονίμως στα τεσσεράμισι εκατομμύρια με τάση πάντοτε την άνοδο. Επίσημα δηλωμένοι στο Ομοσπονδιακό Ίδρυμα Εργασίας, τον Ιούλιο του 2004 ήταν 4.233.417 άνεργοι από αυτούς οι 531.773 ήταν αλλοδαποί (12,6%).*

Ο αριθμός των Ελλήνων ανέργων ανέρχεται στους 23.003. Στην Γερμανία ζούνε 365 000 Έλληνες από αυτούς οι 110 000 χιλ. υπάγονται σε υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Αυτό σημαίνει, ότι το 22% των Ελλήνων εργαζομένων συντηρείται από το επίδομα ή το βοήθημα ανεργίας.

Ένα μεγάλο πλήγμα γι΄ αυτούς πού επιδοτούνται από το ταμείο ανεργίας:

Από τον Γενάρη 2005 με βάση της μεταρρύθμισης "Χαρτς" (Hartz IV), αλλάζει ο χρόνος στην χορήγηση επιδόματος και μειώνεται στους δώδεκα και δεκαοχτώ μήνες . Ανάλογα με την ηλικία του ανέργου τα χρονικά όρια είναι, μέχρι και το τέλος του χρόνου 2004, από 12 έως 32 μήνες. Αυτός που σήμερα στα 40 ή 50 μείνει άνεργος είναι καταδικασμένος να ζήσει με τον "μέλανα ζωμό" της κοινωνικής πρόνοιας αφού είναι πολύ δύσκολο, και ανέλπιστο για να ξαναβρεί μία θέση εργασίας. Η γερμανική βιομηχανία και οι επιχειρήσεις προτιμούν τους εικοσάρηδες και τους τριαντάρηδες εφόσον βέβαια είναι επαγγελματικά ειδικευμένοι.

Το δράμα μεγαλώνει από το Γενάρη το 2005 με το νέο σύστημα του "βοηθήματος ανεργίας":

Από τον Ιούλιο τρέχοντος έτους, το ταμείο άρχισε ήδη να στέλνει, μέσω ταχυδρομείου, σε όλους αυτούς που επιδοτούνται με βοήθημα, μια 16σέλιδο αίτηση να την συμπληρώσουν ώστε να συνεχιστεί αυτό το επίδομα και μετά τον Γενάρη 2005. Τι συμβαίνει όμως εδώ; Βάση της μεταρρύθμισης "Χαρτς-HartzIV" μετατρέπεται, το βοήθημα ανεργίας, στο χαρακτηριζόμενο βοήθημα ανεργίας τύπου ΙI". Το ύψος αυτού του βοηθήματος μειώνεται και εξισώνεται με αυτό του κοινωνικού βοηθήματος, δηλαδή αυτό που χορηγείται από τα δημοτικά ταμεία στους άπορους. Με λίγα λόγια το οικονομικό βάρος θα το αναλάβουν από το 2005 τα ταμεία των δήμων και κοινοτήτων, εκ των οποίων πολλά είναι ήδη χρεοκοπημένα. Στην μεταρρύθμιση του "βοηθήματος ανεργίας ΙΙ" υπάρχουν πολλά κενά, γι' αυτόν το λόγο πρόκειται να κατατεθεί από την "Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων" και άλλες κοινωνικές οργανώσεις, καταγγελία στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο. Εάν θέλετε να πάρετε εγκαίρως από τον Γενάρη αυτό το επίδομα πρέπει να καταθέσετε προ του Δεκέμβρη την αίτηση σας.

Η αλλαγή αυτή οδηγεί καθαρά, και με διπλωματικό τρόπο, στην κατάργηση αυτού του βοηθήματος.

Το ερωτηματολόγιο των 16 σελίδων είναι τόσο πολύπλοκο που ένας άνεργος, και ιδιαίτερα ένας αλλοδαπός, αποκλείεται χωρίς την βοήθεια ενός νομικού συμβούλου να το συμπληρώσει. Όλα είναι μια εξονυχιστική γραπτή αναφορά περιουσιακών στοιχείων, όχι μόνο του ενδιαφερόμενου αλλά και των υπολοίπων συγγενικών του προσώπων. -Πόσα χρήματα έχουν τα παιδιά σας στον κουμπαρά; Ποιο είναι το ύψος της ασφάλειας σπουδών για το παιδί σας; Ο "Σύνδεσμος Προστασίας του παιδιού", ονόμασε την μεταρρύθμιση "Χαρτς IV" καταστροφική. Μία λανθασμένη απάντηση χαρακτηρίζεται "ψευδή δήλωση" και υπόκειται σε αυστηρή τιμωρία.

Από φόβο πολλοί άνεργοι αποφεύγουν να υποβάλλουν αυτή την αίτηση. Ένα καθαρό πλήγμα για τα οικονομικά τους. Όλα αυτά τα μέτρα που ήδη έχουν εφαρμοστεί και μελλοντικά θα εφαρμοστούν στα κοινωνικά ταμεία, ανεργίας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σύνταξης, οδηγούν σύντομα στην εξαφάνιση της μεσαίας οικονομικής τάξης. Το φάσμα της φτώχειας βρίσκεται προ των θυρών για πολλές γερμανικές οικογένειες, ιδιαίτερα για τους αλλοδαπούς ανέργους μεταξύ αυτών πολλούς Έλληνες. Αυτοί θα είναι τα πρώτα μεγάλα θύματα της οικονομικής ύφεσης αυτή που τα γερμανικά βιομηχανικά τραστ χρησιμοποιούν για καταπίεση και εκβιασμό των εργαζομένων.

Ήδη οι πρώτες απειλές για μαζικές απολύσεις, από την SIEMENS την DAIMLER BENZ την OPEL και άλλες μικρότερες επιχειρήσεις ξεκίνησαν την άνοιξη του 2004. Στόχος αυτών των πιέσεων είναι ν' αλλάξουν τις συμβάσεις εργασίας, να μειώσουν όσο μπορούν τα μεροκάματα και τους μισθούς και παράλληλα ν' αυξήσουν τις ώρες εργασίας. Το συνδικαλιστικό κίνημα στην Γερμανία περιορίζεται σήμερα να συγκρατήσει τα κεκτημένα. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στρέφονται στο να μην καταργηθούν οι μέχρι τώρα συμβάσεις. Ένα θερμό φθινόπωρο θα αντιμετωπίσει, φέτος, η κυβέρνηση Σρέντερ (SPD/Πρασίνων). Οι μεγάλες διαμαρτυρίες των εργαζομένων έχουν ήδη ξεκινήσει. Δεκάδες χιλιάδες κατεβαίνουν κάθε βδομάδα στους δρόμους των μεγαλουπόλεων ζητώντας εργασία και όχι την μεταρρύθμιση "Χαρτς". Μία σεισμική δόνηση ήταν η τελευταία είδηση από την OPEL να καταργήσει 12χιλ. θέσεις, δώδεκα χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων θα πεταχτούν στον δρόμο Αλλά ποιες πολιτικές δυνάμεις κρύβονται πίσω από αυτήν την απόφαση της OPEL; Μην ξεχνάμε ότι η GENARAL MOTOR είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες των ΗΠΑ. Και επ' αυτού υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που πιθανώς μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ θ' απαντηθούν.

Σπύρος Γκάρος

*Αgentur für Arbeit Nürnberg Information und Controlling

e. Mail: athinaios@t-online.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)