η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

Οι αμαρτίες των κληρικών
Γράφει ο Β.Α. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, 12.02.2005

Κάθε φορά που ηθικολόγοι αναμορφωτές εμφανίζονται στο δημόσιο βίο, πίσω τους ακολουθούν ένα σωρό σκάνδαλα. Σκάνδαλα οικονομικά, νεποτισμού και χυδαίων ανωμαλιών. Ο δημόσιος βίος, τα τελευταία χρόνια, στην πολιτική ζωή, στην εκκλησιαστική, στη δικαιοσύνη μαστίζεται από τις αποκαλύψεις των ροζ και των οικονομικών σκανδάλων. Τελικά πολλοί εκκλησιαστικοί ηγέτες και δικαστικοί είναι ανακατεμένοι πίσω απ΄ αυτά τα σκάνδαλα. Και, φυσικά, δεν είναι αθώοι οι πολιτικοί. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε παρασκηνιακές συμμετοχές πολιτικών με εκκλησιαστικούς ηγέτες ή με επιχειρηματίες ή με δικαστικούς. Καθόλου δεν εκπλησσόμεθα με όσα βγαίνουν στη φόρα σήμερα. Το 1982 είχαμε εκδώσει ένα βιβλίο με τίτλο «Αρσενοκοίτης;», όπου καταλήξαμε σε δικαστική διαμάχη με ιεράρχες, τους οποίους αναφέραμε. Οι ίδιοι που βγαίνουν σήμερα στη φόρα. Ο ένας αποκαλείται Κάλας, ο άλλος Μπούλης ή Μπέμπα Μπλάνς, ο τρίτος θεία, κοκ. Τότε, στη δικαστική διαμάχη, είχαμε υποστεί πιέσεις από μυστικές υπηρεσίες, πρόσωπα της ασφάλειας, πολιτικούς, να μην προχωρήσουμε την υπόθεση και να αποσύρουμε τις μηνύσεις ή να δώσουμε συγχωροχάρτι, πράγμα που έγινε, γιατί πιέστηκε το ίδιο και ο εκδότης μας. Τώρα μερικοί θυμηθήκανε τα περασμένα και μας ρωτάνε, αλλά είναι πια αργά, γιατί άλλοι είναι υπουργοί, άλλοι είναι βουλευτές, άλλοι μητροπολίτες και άλλος αρχιεπίσκοπος. Δείτε το περιβάλλον του Πρώτου, γεμάτο αμφιβόλου ποιότητας κληρικούς και λαϊκούς, που βαρύνονται με διάφορες ατασθαλίες. Θου Κύριε φυλακί τω στόματί μας Θου και πάλι Θου.

Κι όλοι αυτοί είναι ηθικολόγοι, που υπήρξανε σημαιοφόροι της κάθαρσης και προερχόντουσαν από διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις! Μία σημαντική μερίδα θρησκευόμενων κυριών και ανδρών αποτελούν την ασπίδα τους, και ορκιζόντουσαν στο Ευαγγέλιο ότι οι ιεράρχες ή άλλοι κληρικοί ήταν άγιοι. Και τι άγιοι με χρωματιστά εσώρουχα, με γυναικεία ψευδώνυμα και με δισεκατομμύρια στις τράπεζες, με πανάκριβα αμερικάνικα ή γερμανικά αυτοκίνητα. Με περιουσίες σε συγγενείς και φίλους τους (ή εραστές τους).

Ορισμένα μοναστήρια είναι άντρα στρατολόγησης νεαρών, οπαδών, θρησκευόμενων και αφορολόγητου χρηματισμού. Δισεκατομμύρια εισρέουν σε τσέπες ιεραρχών και ηγουμένων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την αφέλεια του λαού ή την θρησκευτικότητά τους.

Και τώρα δείτε τι γίνεται. Ο Πρώτος, με περισσό θράσος, αντί να εξηγήσει στο λαό πώς άνθρωποι του περιβάλλοντός του είναι πρωταγωνιστές σ΄ όλα όσα βγαίνουν στη δημοσιότητα, μας λέει ότι γίνεται πόλεμος εναντίον του. Ε, και; Είναι αλήθεια όσα λέγονται; Είναι δικοί του άνθρωποι αυτοί; Δεν έχει ο Πρώτος στο επιτελείο του άνθρωπο που βούτηξε 30 εκ. δρχ. το 1993 και εξαφανίστηκε στην Αμερική. Επέστρεψε μόλις εκλέχτηκε αρχιεπίσκοπος ο τωρινός. Να γράψουμε κι άλλα; Προς τι το όφελος. Γιατί λ.χ. πήδηξε τη μάντρα του μοναστηριού της Χρυσοπηγής ο Θεσσαλιώτιδος και τον συμμάζεψε ο τότε Δημητριάδος; Τι να γράψουμε τώρα; Δεν πρέπει να μας πει ο λαλίστατος Πρώτος αν τα γεγονότα τον αγγίζουν; Είναι αλήθεια όσα αποκαλύπτονται, κι αν τον αγγίζουν, επιτέλους, ήρθε η ώρα να έχει το θάρρος να αποσυρθεί σ΄ ένα μοναστήρι του Αγίου Όρους ως ταπεινός μοναχός, όπως ο Γρηγόριος ο Ε΄. Αλλά πού τέτοια μεγαλωσύνη. Μόνο σε φανφάρες είναι επιτήδειοι όλοι αυτοί οι χρυσοκάνθαροι ηθικολόγοι ιεράρχες, που τραβάνε στα δίχτυα τους και δικαστικούς, και δημοσιογράφους και πολιτικούς. Βέβαια, δεν είναι αθώοι όλοι αυτοί, ούτε οι παρουσιαστές των τηλεοράσεων, που μερικοί είναι βρώμικοι, αλλά αυτά για άλλη φορά.

Από τους θρησκευόμενους οι πιο αφελείς είναι όσοι δεν θέλουν να μάθουν κι όσοι δεν θέλουν να πιστέψουν τα γεγονότα. Είναι αφελείς και για τους αφελείς δεν υπάρχει παράδεισος.

 lvassilis@hotmail.com

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)