η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

AGENDA CHILE 2010
ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΣΚΟΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑGENDA 2010
Σπύρος Γκάρος, Νυρεμβέργη, 23.02.2005

"... Δεν μπορώ ν' αναγνωρίσω την αιτία, και τον λόγο, μια χώρα επειδή ο λαός της είναι παράλογος... θα πρέπει να κυβερνάται απο τον κομμουνισμό..." (Henry Kissinger)
Ο πρώην υπουργός εργασίας του δικτάτορα στρατηγού August Pinochet στην Χιλή, Josef Pinera, εφεύρε και εφάρμοσε στους Χιλιανούς εργαζόμενους το σχέδιο "Agenda 2010". Δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις στον κοινωνικό τομέα και στην αγορά εργασίας.

Μία μικρή αναδρομή στο παρελθόν:
Στις 11. Σεπτέμβρη 1973 μετά από ένα στρατιωτικό αιματηρό πραξικόπημα και την δολοφονία του δημοκρατικά εκλεγέντα σοσιαλιστή προέδρου Salvador Allende, κατέλαβε την αρχή στην Χιλή ο στρατηγός Πίνοσετ. Στην οργάνωση του πραξικοπήματος συνεργάστηκαν η CIA με την εταιρία ΙΤΤ η οποία εκμεταλλευόταν τα ορυχεία χαλκού της Χιλής, αυτά που ο Αλλιέντε επεδίωξε να κρατικοποιήσει για να τα εκμεταλλεύεται ο λαός. Η εταιρία ΙΤΤ είναι γνωστό ότι στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, προμήθευε στους Ναζί τηλέτυπα, ασυρμάτους και άλλες παρόμοιες συσκευές τηλεπικοινωνίας, σε μια εποχή που οι Αμερικανοί στρατιώτες πολεμούσαν και σκοτώνονταν στην Ευρώπη ενάντια στον φασισμό. Με λίγα λόγια εξόπλιζε τους συμμάχους με ασύρματο υλικό κατασκοπίας ταυτόχρονα πουλούσε το ίδιο υλικό και στον Χίτλερ... Σύνεργοι στο πραξικόπημα ήταν επίσης οι εταιρίες Pepsi-Cola, Kennecot, και η τράπεζα Chase Manhattan. Όλοι αυτοί σε συνεργασία με τις χιλιανές φασιστικές οργανώσεις και ένα μέρος της στρατιωτικής ηγεσίας ενήργησαν το πραξικόπημα, δολοφόνησαν τον Αλλιέντε και αντικατέστησαν την κυβέρνηση της χώρας με την στρατιωτική χούντα υπό την ηγεσία του στρατηγού Πίνοσετ. Κατά την διάρκεια της δικτατορίας χιλιάδες Χιλιανοί δημοκράτες, εργάτες, διανοούμενοι, συνδικαλιστές, απλοί πολίτες αντίθετοι στο καθεστώς, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν. Πρωτεύοντα ρόλο σ' αυτή την επιχείρηση έπαιξε ο υπουργός εξωτερικών επί Νίξον, Henry Kissinger έχοντας συνεργάτη τον Ελληνοαμερικανό, γνωστό σταθμάρχη επί Χούντας στην Αθήνα, Θωμά Καραμεσσίνη, αξιωματούχο της CIA επί αρχηγίας του Richard Helms. Πως έβλεπε ο Kissinger την δημοκρατία;.. το ανέφερε σε μία συνέντευξη που έδωσε σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους λέγοντας τα εξής: ..."δεν μπορώ ν' αναγνωρίσω τα αίτια, ή τον λόγο μια χώρα, επειδή ο λαός της είναι παράλογος... ότι θα πρέπει να κυβερνάται από τον κομμουνισμό..." μ' αυτό εννοούσε την Χιλή.

Το 1980 , με την υποστήριξη του Πινοσετ, ο υπουργός εργασίας , Jose Pinera, κατήργησε τις κοινωνικές ασφαλίσεις για τους χιλιανούς εργαζόμενους και εφάρμοσε την ιδιωτική ασφάλιση για περίθαλψη και σύνταξη. Ο Pinera ίδρυσε το "Διεθνές Κέντρο για την μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης". Λομπιστής και προπαγανδιστής ο Πινέρα μεταφέρει το σύστημα της ιδιωτικής ασφάλισης στις βιομηχανίες και άλλων χωρών. Η εισφορά καταβάλλεται καθ' ολοκληρία από τον μισθό του εργαζόμενου. Καταργείται το αμοιβαίο κοινωνικό συμβόλαιο. Τοιουτοτρόπως δεν επιβαρύνεται ο εργοδότης με τα παράλληλα έξοδα. Τα χρήματα των εισφορών κατατίθενται σε ιδιωτικές επενδυτικές εταιρίες ή απ΄ ευθείας σε μετοχές. Με αυτό το σύστημα επωφελείται έμμεσα το ιδιωτικό κεφάλαιο και οι μεγάλο-ασφαλιστικές εταιρίες. Πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Μεγάλη Βρεττανία, η Αυστραλία και ο Καναδάς, ξεκίνησαν να εφαρμόσουν το σύστημα Πινέρα.

Με αφορμή το δημογραφικό πρόβλημα!!! στοχεύει διπλωματικά και η ΟΔΓ να θέσει το σύστημα Πινέρα/Πίνοσετ σε εφαρμογή. Μέχρι ο εργαζόμενος να μπει στο νόημα τι σημαίνει η "Agenda 2010", το σύστημα του Πινέρα/Πίνοσετ θα έχει ήδη περάσει από την θεωρία και θα έχει γίνει πράξη.

Spiros Garos

athinaios@t-online.de

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)