η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

«Γυρνάτε στην Ανατολή τη Δύση της Ζωής»
Αφιέρωμα στους χρήστες - θύματα της κοινωνίας
Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας, 28.12.2004

Γιορτινές μέρες και απανταχού γιορτάζονται με λαμπρότητα -και καλώς- για να αλλάζουμε και λίγο το εφήμερο και να αναζωογονούμε την ελπίδα για ένα καλλίτερο αύριο. Νέος χρόνος έρχεται, ο 2005, περνώντας πάνω από τα ερείπια που άφησε ο γίγας σεισμός στην Ασία εξολοθρεύοντας χιλιάδες ανθρωπάκια που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. (Ίσως για μερικούς, που έχουν μεγάλα στόματα, βγει σε καλό. Συνήθως έτσι γίνεται μετά από ένα κακό έρχεται το «καλό», καλό που συνήθως μένει σε χαρτιά και εξαγγελίες).

Παραμονές της Πρωτοχρονιάς, έστω και κάτω από το πέπλο του θανάτου, που ακόμα δεν έχει στεγνώσει το σπαθί του απ' το αίμα, για μας ο χορός κρατά. Μέρες γιορταστικές και από τη μια βλέπουμε στις κάμερες ζητιάνους και άστεγους, άρρωστους, άνεργους και συνταξιούχους πείνας απ' τις ληστρικές επιδρομές στα ταμεία τους, πόρνες και χρήστες εξοφλημένους και παραδομένους στα νύχια της πολιτείας και των ανθρώπων. Και από την άλλη ακούμε τα κούφια και ανούσια μηνύματα αρχηγών κρατών και λοιπόν, που εύχονται από και προς πάσα κατεύθυνση επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ευχές, φτύνουν στους κόρφους τους λέγοντας μακριά από μας η τάδε κατάρα ή η αρρώστια, φυσική ή παραφυσική και καλού κακού κλείνουν την πόρτα. Με άλλα λόγια έξω από το σπίτι μου και ας είναι και ο αδελφός μου. Κι αυτό έχει μεταφερθεί και στην κοινωνία μας, προϋπήρχε βέβαια αλλά τώρα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το θάνατο ενός γείτονα του πάνω ορόφου τον αντιλαμβανόμαστε μόνον όταν το πτώμα αλλοιωθεί. Πόσο λοιπόν μπορούμε να αντιληφθούμε τη ζωντανή σκιά ενός χρήστη, μιας πόρνης και άλλων απόκληρων;

Ας μείνουμε στους χρήστες και ας αναρωτηθούμε, πόσοι άραγε από τους υγιείς Πολίτες έχουν έρθει σε επαφή με έναν ή με μία «ναρκομανή», να μίλησαν μαζί του και να τον αφουγκράστηκαν; Πού να ξέρεις! Θα έπρεπε να ρωτούσε, ίσως, κανείς κι αν όχι το καύχαλό του (μυαλό) δε φτάνει ως εκεί, τουλάχιστο να αναρωτηθεί: Ποιανού δημιούργημα είναι αυτός ο «καταραμένος» «ιός» που δεν μπορεί να εξολοθρευτεί; Μάλιστα, ακατανίκητος «ιός», προϊόν της ματεριαλιστικής-καπιταλιστικής, κυρίως κοινωνίας, που προσφέρει γιγάντια κέρδη σε λίγους με αντάλλαγμα το θάνατο ή τον κοινωνικό αποκλεισμό-αργό θάνατο στους χρήστες. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο είναι η εξολόθρευσή του, που σημαίνει ακαριαία επέμβαση στο φαύλο κύκλο και στα βρώμικα πλοκάμια του, πλοκάμια, που δεν είναι παρά όλοι οι μηχανισμοί μιας οργανωμένης αναχρονιστικά κοινωνίας και βεβαίως και της δικής μας. Επιπλέον εξολόθρευση σημαίνει και κάτι άλλο. Για ΟΛΟΥΣ τους χρήστες να ανοίξουν οι πόρτες, όχι των σωφρονιστικών καταστημάτων, που εκεί γίνεται το σώσε, και πάραυτα μερικοί την προτιμούν!!! αλλά των θεραπευτικών κέντρων, όπου «πουλάνε» θεραπεία για τα μάτια ή όπου θέλουνε. Κι αυτό το επιβεβαιώνει η μαρτυρία του Δημήτρη ενός τοξικομανή, που αποτελεί «κίνδυνο» για την κοινωνία και γι' αυτό τον φυλάκισαν. (βλέπε περισσότερα http://www.grportal.com/gr)

Κοινωνία και Πολιτεία μοιράζονται εξίσου τις ευθύνες. Ενώ η δεύτερη, η πολιτεία, δημιουργεί τους μηχανισμούς και τις προϋποθέσεις, η πρώτη τις συντηρεί. Δηλαδή δεν έχουμε μόνο τη δημιουργία των δύστυχων χρηστών αλλά και τη μετατροπή της κοινωνίας σε αφιλόξενη, αποκρουστική και ψυχρή, με άλλα λόγια ρατσιστική. Έτσι έχουμε από τη μια τα αρνητικά φαινόμενα εξάρσεων ορισμένων χρηστών, που μέσω της κοινωνικής και πολιτειακής αδιαφορίας (προπαρασκευαστικά στάδια απόγνωσης), επιδίδονται ή οδηγούνται σε άκρα, όπως και αν αυτά λέγονται. Και από την άλλη να βρίσκουν άλλοθι και οι προαναφερόμενοι μηχανισμοί και, προκειμένου να απαλλαχτούν, επιδίδονται με τη σειρά τους στους εγκλωβισμούς στα σίδερα αφήνοντας στο έλεος της μοίρας την υγεία του ανθρώπου-χρήστη, άσχετα αν αυτός είναι κομουνιστής, τρομοκράτης ή φασίστας.

Η ανύπαρκτη -και αν όχι- ελάχιστη παρέμβαση της κοινωνίας, αποτελεί τη χαριστική βολή, όσο των Πολιτών «σπουδή» είναι το άμεσο βήμα, όταν αυτός, ο απόκληρος, τη χτυπά ζητώντας κάποια βοήθεια, ο Πολίτης να τον περιφρονεί και του κλείνει κατάμουτρα την πόρτα. Κι αυτό το είδαμε σε διάφορες σκηνές παράλογου θεάτρου και στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Και αυτό δείχνει την ωμή και άγρια πραγματικότητα: Πως η κοινωνία που ζούμε δεν είναι ούτε ευνομούμενη ούτε δημοκρατική παρά τυχοδιωκτική και ρατσιστική.

Οι κοινωνικές διαστάσεις που παρουσιάζουν σήμερα οι «εκσυγχρονισμένες» κοινωνίες όσο αφορά τις «προόδους» στο χώρο των θεραπειών για την απεξάρτηση, στο βαθμό που γνωρίζουμε δεν επαρκεί. Όπως δεν επαρκούν και οι «γλάστρες» στις αυλές με χασίς, όπως υποστηρίζουν μερικοί «ειδήμονες». Ο πληθυσμός των χρηστών συνανθρώπων μας μεγαλώνει, οι πόρτες της κοινωνίας μας όλο και περισσότερο κλείνουν και οι φωνές αυτών των δύστυχων συνανθρώπων μας αιωρούνται στους αιθέρες καρφώνοντας το δικό τους σταυρό στα σύμπαντα, ένα σταυρό με τα καρφιά της «σύγχρονης» κοινωνίας μας, γραμμένο ή βαμμένο με κόκκινα γράμματα τη λέξη: Βοήθεια!

"Πάλι εσύ εδώ Δημήτρη;
-Ναί, πάλι εδώ καί κλείσε τήν πόρτα καλά γιατί θάρθουν γρήγορα καί εδώ. Σέ καμμιά φυλακή δέν σέ αφήνουν πλέον ήσυχο. Εγώ προσπάθησα νά μήν ξανάρθω εδώ, όπως σού είχα πεί,αλλά.......»
Κλείνοντας ένα άλλο απόσπασμα του γράφοντα!
«Φορές νοσταλγώ τα μαύρα κάγκελα
Όπως κι εκείνα των απ' τα κίτρινα δόντια τους ανθρώπων χαμόγελα
Το χνώτο τους που μύριζε σαπίλα

Από τη βρόμα που αποτοξίνωνε όλη την κοινωνία
Κι έχουμε απ' τη μια το «κράμα» το φτιαχτό
Με κλέφτες, αλήτες, παραχαράκτες
Λαθρέμπορους, ναρκομανείς, χασικλήδες, ληστές, μαχαιροβγάλτες
Δολοφόνους, παιδοκτόνους, εμπρηστές, αρχοντοκερατάδες και κάποιους αναρχικούς
Και ελλιπή και εξαφανισμένη την παρουσία ή τη σκιά του παλιού μάγκα και λεβέντη,
που φαίνεται πολλές φορές η έντονη απουσία του
Με τη μορφή της νοσταλγίας, ας ήταν και καμιά φορά πικρή
φηνε μια σπουδή
Στην κοινωνία που είναι αμαρτωλή. (Από το «αράχνες και σκότη - ο απολυόμενος») Βλέπε περισσότερα
http://www.anatolikos.com/megaloi/baios133.htm )

Περιττεύουν τα λόγια όταν οι κραυγές προστάζουν. Κι είναι κραυγές των δικών μας παιδιών. Μη μένουμε κωφάλαλοι και μωροί και μη γινόμαστε συνεργοί στα έργα των νεκροθαφτών. Δίπλα μας, μπροστά μας και πίσω μας βρίσκονται περιμένοντας από μας την ανθρώπινη χειραφέτηση.

Κοινωνία μη θέλεις να ανήκεις στο μηδέν. Μην περιμένεις να πεθάνει το παιδί σου για να δεις το θάνατο. «Γυρνάτε στην Ανατολή τη Δύση της Ζωής».

Ε Ε.-Γερμανία, Δεκέμβριο 28 2004

www.fasoulas.de
Vaios@fasoulas.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)