η φωνή σου

πρώτη σελίδα
           
η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Απ' όπου και αν κοιτάξεις την κατάρα έχει το ίδιο πρόσωπο
Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας, 24.02.2009

Παλιά μύριζαν τα μπαλκόνια από τις μυρουδιές των λουλουδιών και της ασβέστης. Στα σοκάκια και στους δρόμους ακούγονταν ο ρομαντικός ήχος της λατέρνας και οι ερωτικές καντάδες τα βράδια έδιναν μια ξέχωρη διάσταση. Οι αυλές και οι εξώπορτες των σπιτιών μένανε πάντα ανοιχτές και το παιδί, αν και ξυπόλυτο, έτρεχε χαρούμενο έχοντας στις μασχάλες χαρτόνια και φιγούρες να φτιάξει τον καραγκιόζη. Στην ύπαιθρο η ζωή έσφυζε από κόσμο και οι εκκλησιές άσπιλες και γιομάτες από πιστούς. Έβγαινε και καμιά εφημεριδούλα, που με τα πενιχρά μέσα τής εποχής, προσπαθούσε να μεταφέρει μια είδηση, καλή ή κακή, κοντινή ή μακρινή. Στην τότε κοινωνία είχαμε και τη Χωροφυλακή(Αστυνομία) και ο χωροφύλακας της τότε εποχής, αν και πολυχρησιμοποιημένος και με το ενεργητικό του επιβαρημένο από τις τότε άθλιες φασιστικές κυβερνήσεις και ο Πολίτης τρομοκρατημένος, πάραυτα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τον τότε χωροφύλακα, φύλακά του, όταν τον έβλεπε να τον τρώνε τα ξεροβόρια, οι βροχές, τα χιόνια και τα λιοπύρια. Δουλειά του να προσέχει τους Πολίτες απ' τους κλέφτες (και τότε υπήρχανε). Απ' τα ναρκωτικά (και τότε υπήρχανε). Απ' τις πόρνες, τους μαχαιροβγάλτες, τους νταβατζήδες, τους εμπόρους, μαστροπούς και παιδεραστές (και τότε υπήρχανε). Παρόλα αυτά, λοιπόν, ο τότε «μπάτσος», όσο αφορά τη δημόσια φύλαξη, έκανε τη δουλειά του σωστά. Κι αν είχαμε, τότε, δημοκρατικές κυβερνήσεις (έτσι λέγονται οι σημερινές!!) ο Έλληνας χωροφύλακας-αστυφύλακας σήμερα θα μπορούσε να ήταν πρότυπο και πέρα από τα σύνορά μας. Όμως, δυστυχώς, απ' όσα προαναφέραμε, έχει εξελιχθεί ακριβώς το αντίθετο. Και αυτό είναι ό, τι πιο άσχημο και επικίνδυνο μπορεί να υποστεί μια κοινωνία μια Χώρα και οι Πολίτες της και οι ίδιοι.

Την αφορμή για τη σύντομη εισαγωγή την αδράξαμε με αυτά που συμβαίνουν σήμερα, στο τρίτο δεκαήμερο του Φλεβάρη του 2009. Αυτό το λίγο του Φλεβάρη, ρεζίλεψε την Ελλάδα κατά κράτος διεθνώς, ελαχιστοποίησε (για να μην πούμε εξάλειψε) την εμπιστοσύνη των Πολιτών έναντι της ΕΛ.ΑΣ και κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε σαν Χώρα τρομοκρατική χάρη δύο ληστών ή όπως αλλιώς θέλουμε τους λέμε. Αλλά τι να πει κανείς; Θα επαναλάβουμε μικρό απόσπασμα άρθρου μας που πρόσφατα γράφαμε: «Μετά τον ευρωεπίλογο, διευρύνονται οι αυλαίες των παράλογων πολιτικοκοινωνικών θεάτρων», τα αθεράπευτα εκτρώματα της ευρωατλαντικής «κουλτούρας» -αλαζονεία, δήωση, σκάνδαλα κ. ά, προϊόντα της καθεστηκυίας τάξης, εκείνο που κατάφεραν να κάνουν ήταν να μεταβάλλουν το ελληνικό κράτος σε κράτος απατεώνων και ληστών, «κουκουλοφόρων» και «τρομοκρατών», μεγαλόστομων και υποκριτών, νηστικών, ανέργων και συνταξιούχων ντροπής, σε κράτος βολεμένων και αβόλευτων, σε κράτος έμπορα-αρπάχτρα και άλλων, γνωστών μυρίων δεινών...»(14.02.2009).

Αυτές, λοιπόν, οι αυλαίες έχουν ήδη ανοίξει και στήσει τα παράλογα κομματικά θέατρα, ιδιαίτερα των δύο κομμάτων εξουσίας. Τα φερέφωνα-τηλεοπτικά κανάλια (σάπιες, γιομάτα από λογής μικρόβια, πατερίτσες των κομμάτων εξουσίας), πολλαπλασιάζουν την αποβλάκωση επικίνδυνα. Αυτά πρώτα ρεζιλεύουν την Ελλάδα και επιδίδονται συστηματικά στην άθλια κονόμα, γι' αυτούς, λοιπόν, τους καναλάρχες (με ελάχιστες, μηδαμινές εξαιρέσεις) δεν γίνεται καμία αναφορά. Δε μας λένε ότι οι μεγάλοι κλέφτες και απατεώνες είναι το πολιτικό σύστημα και το κεφάλαιο που γδέρνει και πετσοκόβει το λαό, το ευρωτραπεζικό σύστημα, οι φόροι και όχι οι μικροληστές (εκ των πραγμάτων θα πολλαπλασιαστούν κι αυτοί και αλίμονο σε κάτι ανήμπορα ανθρωπάκια) που έχουν γεμίσει τα αποτυχημένα από πάθε άποψη σωφρονιστικά καταστήματα.

Όλη η κοινωνία έχει αποκτήσει τον τρισάθλιο τίτλο της κατάρας. Απ' όπου και να την κοιτάξει έχει το ίδιο πρόσωπο. Πού θέλει να τη βρει κανείς; Στις κομματικές, πονηρές υπέρ των συμφερόντων αντιπαραθέσεις; Στα τηλεοπτικά κανάλια; Στις κομπίνες του Χρηματιστηρίου, Siemens κλπ; Στο ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας, την οποία η Μεσαιωνική Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εξανδραποδισμένες κυβερνήσεις ξεπούλησαν; Στα καρτέλ γάλατος, στις υποκλοπές, στο κεφάλαιο Ζαχόπουλου, στα Ομόλογα και στον Εφραίμ; Στην Παγκόσμια οικονομική «κρίση»; (δικό τους δημιούργημα των μεγαλοαρπαχτών, αλλά ο λαός(οι) θα πληρώσουν). Στις μαθητικές εξεγέρσεις-που μας τις παρουσιάζουν αλλιώς-και στη δολοφονία του μαθητή; Στα θύματα αγρότες και στην κομμένη Ελλάδα; Στις τρομοκρατικές επιθέσεις στα ΜΜΕ (προβοκατόρικες δουλειές μεγάλων μεγεθών με σκοπό την τρομοκρατία των Πολιτών, ας μη γελιόμαστε Πολίτες, ξυπνάτε όσο είναι καιρός και καταδικάστε όλους αυτούς, πολιτικούς, διευθυντές, διοικητές, ΜΜ-Αποβλάκωσης & αποπροσανατολισμού. Και να φτάσουμε στη Β` Απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλκέτ Ριζάι. Αυτή η επαναλαμβανόμενη με μαθηματική ακρίβεια ιστορία, δε ρεζίλεψε μόνο την ΕΛ.ΑΣ., η οποία κι αυτή αποτελεί μεγάλο θύμα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά το μεγάλο ρεζίλη το τρώει ο λαός και τα κόμματα ρεύονται.

Το φιάσκο, όπως ακούγεται να λέγεται (Κορυδαλλός, ελικόπτερα, αδυναμία φύλαξης κλπ) και μεταφράζεται σε αποφράδα μέρα για τη Χώρα μας, είναι φιάσκο καταδικαστέο και διχάζει την ΕΛ.ΑΣ και τους Πολίτες. Πώς δηλαδή ο παλιός χωροφύλακας με ανύπαρκτα μέσα λειτουργούσε, ακόμα και κάτω από ατέρμονες φασιστικές συνθήκες και σήμερα με τόσα μέσα είναι ανίκανος ή αναποτελεσματικός; Να 'ναι άραγε όλο το Σώμα αποσαθρωμένο, διεφθαρμένο, άχρηστο; Θέλουμε να πιστεύουμε πως όχι. Η ενοχή του κοινωνικού εγκλήματος του λαού είναι τα ίδια τα κόμματα, τα κομματικά τζάκια που φτάνουν, όπως και ο χωροφύλακας, από τον παλιό καιρό, στις μέρες μας.

Αυτοί έχουν την α π ό λ υ τ η ευθύνη, οι οποίοι έδωσαν τόπο «δράσης» και ευκαιρίες και στους καναλάρχες να αλωνίζουν σαν θηρία με τις πολυπλόκαμες ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία. Απ' αυτή την πολυπρόσωπη και πολυπλόκαμη κατάρα, πρέπει οι Έλληνες να αφυπνιστούν και να φυλαχτούν.

Ε.Ε. Ελλάδα, Τρίκαλα -Φεβρουάριος 24 2009

pelasgos@fasoulas.de
www.fasoulas.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)