η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Το Φυσικό μένος της Κατρίνα = Εφιάλτης χωρίς τέλος

Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας , 04.09.2005

Στα πρατήρια της Γερμανίας βλέπουμε τα εφιαλτικά άλματα της Κατρίνας να απεικονίζουν τις εικόνες και της τεράστιας καταστροφής, ανθρώπων και ύλης, του Αμερικανού Προέδρου Μπους να μαϊμουδίζει, να σαλιαρίζει και να προσεύχεται σε αόρατους και ανύπαρκτους θεούς και βεβαίως βλέπουμε και εικόνες του Ιράκ.

1.45,- Ευρώ η βενζίνη και εντός ημερών θα ξεπεράσει το 1.50,- Ευρώ και βλέπουμε. Βέβαια, για να λέμε την αλήθεια, όσο αφορά την άνοδο των υγρών καυσίμων, οι ευρωπαίοι φωστήρες- ανδράποδα ή λύκοι αν θέλετε που συνεχώς εγκαταλείπουν ή κατασπαράζουν τα πρόβατα, εμάς δηλαδή τα ανθρωπάκια, είχαν δηλώσει την άνοδο των υγρών καυσίμων εδώ και βδομάδες και η καταστροφή από το Φυσικό Μεγαθήριο στις ΗΠΑ τους ήρθε κουτί. Έτσι η ευρωπαϊκή και γενικότερα η δυτική κρίση θα γονατίσει ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές, θα αυξηθεί η ανεργία και παράλληλα θα αυξηθούν τα κέρδη στους ΛΗΣΤΕΣ, που μέσω των κυβερνήσεων καλύπτονται και ενισχύονται.

Ας μείνουμε όμως στη δυστυχία των άμοιρων πληγέντων συνανθρώπων μας που δεν μπορούν να την αντιληφθούν ηγέτες τύπου Μπους και της παρέας του και βεβαίως ούτε οι ευρωπληκτόμενοι ηγέτες των Χωρών της Ε.Ε., παρά μόνο οι απλοί άνθρωποι, αδύναμοι όμως να βοηθήσουν. Και -για να λέμε και του στραβού το δίκιο- τέτοιες αδυναμίες ανοχύρωτων πόλεων ή πολιτειών δεν είναι μόνο στις ΗΠΑ, δυστυχώς. Μόνο που στις ΗΠΑ, η καταστροφή που προκλήθηκε αποτέλεσε την πιο οδυνηρή έκπληξη του αιώνα. Αυτή την ισοπέδωση δε την περίμενε κανείς (ενδεχομένως ούτε η Κατρίνα).

Οι Αμερικανοί συμπολίτες υποφέρουν και οι Αμερικανοί πολιτικοί αποδείχτηκαν και τούτη τη φορά ανίκανοι και άχρηστοι να προσφέρουν ακαριαία βοήθεια όπως όφειλαν μια και διαθέτουν και την τεχνολογία και το χρήμα που τους επέτρεπε την οχύρωση των πόλεων. Δεν έχουν καταλάβει ακόμα οι δόλιοι ότι ο μ ε λ λ ο ν τ ι κ ό ς τ ρ ο μ ο κ ρ ά τ η ς δεν είναι πλέον οι τρομοκράτες και η παγκόσμια (δυτική) τρομοκρατία που έχουν εξαπολύσει (πάει, ξέφτισαν κι αυτοί) αλλά ο ίδιος ο Πλανήτης μας, που εξελίσσεται σε αμείλικτος κατήγορος και ακαταπολέμητος τρομοκράτης; Αλλά τι περισσότερο θα μπορούσε να περιμένει κανείς από μια χώρα, ευνομούμενη και δημοκρατική, αντιρατσιστική και αντιφασιστική, ευημερούσα και ελεύθερη (όπως την χαρακτηρίζουν μερικοί) άλλο από αδυναμίες, «βερμπαλισμούς, εγκατάλειψη του λαού της στους βυθούς της φτώχειας, της ανεργίας, της ανοχύρωτης ζωής του και στην επιλεκτική διάκριση, όπως «ξεσκέπασε» η Κατρίνα τούτες τις μέρες μέσα από τη δυστυχία των άμοιρων συνανθρώπων μας; Και μέσα στη δυστυχία οι ρατσιστικές τάσεις έναντι των μη λευκών Πολιτών δεν απουσίασε.

Απ' την άλλη όμως παίρνουν εύσημα από το σιωνιστικό κατεστημένο για την άριστη εξειδίκευση που έχουν στον πόλεμο, στην ισοπέδωση, εξαφάνιση των λαών και ασφαλώς στην υπερσυγκέντρωση του πλούτου στα συρτάρια των κηφήνων που δεν γνωρίζουν παρά μόνο τη ληστεία για την απόκτηση του χρήματος. (Μια επί πλέον παράμετρος για τις ανοχύρωτες πολιτείες...) Κόντεψε να περάσει μια βδομάδα πληθυσμιακής εγκατάλειψης με τα οδυνηρά αποτελέσματα των θυμάτων, που θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε «σύγχρονη» γ ε ν ο κ τ ο ν ί α, η οποία έχει ξεπεράσει κάθε άλλη, φτάνει να δούμε από ποιον ΕΧΘΡΟ τη δέχτηκε. Εχθρό που και η Αμερικανική πολιτική ηγεσία (ηγεσίες) έχουν το μεγαλύτερο μερτικό.

Τι να πει κανείς για τον ανίδεο και ανίκανο από κάθε άποψη Αμερικανό πρόεδρο, «πλανητάρχη» τρομάρα του, όταν δεν μπορεί να οχυρώσει τον ίδιο το λαό του, που να μπορεί να μετριάζει τις θεομηνίες όσο το δυνατό περισσότερο;

Κλέβουν και λεηλατούν καταστήματα οι κλέφτες, λένε, και έφεραν το στρατό να επιβάλει τάξη κι αν λάχει να σκοτώνουν. Στρατό που κι αυτόν, ένα μέρος του, τον έχουν προσαρμόσει στην πολιτική της βίας και της αρπαγής. Καλά κάνουν και κλέβουν και τα λεηλατούν κ. Μπους. Προκειμένου να επιβιώσουν τι να κάνουν; Να περιμένουν όπως το Αμερικάνικο όνειρο και το Αμερικάνικο μάνα; Να γλιτώνουν απ' το μένος της Κατρίνας, να πεθαίνουν από έλλειψη φαρμάκων και πείνας;

Να τα μαζέψει ο κ. Μπους όλα τα στρατεύματα από την κεντρική Ασία και όπου άλλού, να μετατρέψει τα τανκ σε τρακτέρ και ο στρατός με τσαπιά στα χέρια να επιδοθεί στο ξεθάψιμο των πτωμάτων από χαλάσματα και τη λάσπης και στην αμέσως ανοικοδόμηση των πολιτειών με μπροστάρη τον «άνθρωπο» του θεού «πλανητάρχη» προς παραδειγματισμό και μίμηση.

Νοερά συμπαραστεκόμαστε στη δυστυχία των συνανθρώπων μας ευχόμενοι να σταματήσει εκεί το κακό και σύντομα να βρουν την αποκατάστασή τους. Τέλος, ας μας επιτραπεί να πούμε ότι καμιά φορά μέσα από τη δυστυχία έρχεται και η ευτυχία, η ηρεμία, η ειρήνη. Κι αυτά είναι αγαθά που τα έχει ανάγκη όλος ο κόσμος. Οι Πολίτες του κόσμου δεν είναι αντιαμερικανοί, αλλά κάτι άλλο. Ας κάνουν ένα νέο ξεκίνημα οι Πολίτες της μεγάλης Χώρας, ένα νέο άλμα που θα περιορίζει και δε θα προκαλεί κάθε φυσικό εφιάλτη αρχίζοντας με την ανατροπή ή γκρέμισμα των επικίνδυνων μιασμάτων.

Ε.Ε., 04. Σεπτέμβρη 2005

www.fasoulas.de

vaios@fasoulas.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)