η φωνή σου

πρώτη σελίδα
           

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

ΤΟ ΑΓΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Δήλωση για τη δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ
Του Χρήστου Κηπουρού, 22.01.2007

Ναι μεν ο «κανόνας» του «διαίρει και βασίλευε» είναι γνωστός από πολύ παλιά, όμως κι η τουρκική του εκδοχή, δεν υπολείπεται. Θα έλεγα μάλιστα ότι προηγείται τόσο ως προς τη χρονική διάρκεια, όσο και ως προς την ένταση. Ο λόγος για το «διαίρει και σουλτάνευε», όταν βέβαια η διαίρεση αυτή δεν γίνεται αφαίρεση ή και εξαφάνιση λαών. Άλλωστε ούτε μια ούτε δύο φορές ο λεγόμενος τουρκισμός όπλισε και εξόπλισε τον έναν υπόδουλο λαό κατά του άλλου. Αυτό είναι κυρίως το κοινό που διακρίνει τις, όχι και λίγες, γενοκτονίες ιστορικών λαών της Ανατολικής Μεσογείου.

Η αυτοκριτική του Οτζαλάν για όσα οι ομοεθνείς του πρόγονοι διέπραξαν σε βάρος άλλων λαών τον τιμά. Αντίθετα δεν τιμά καθόλου το συγκεκριμένο εκείνο τμήμα εκ της Πολιτικής Ελλάδας που δεν ζήτησε συγνώμη για την πράξη και το υπόλοιπο για την ανοχή της κατάδοσης του Κούρδου ηγέτη. Ούτε καν αποφυλάκιση δεν ζήτησε κανείς. Μια στάση που ναι μεν επιβεβαιώνει προφανώς τον «κανόνα», που έλεγα, αποτελώντας και την πιο μαύρη κηλίδα στην Ελληνική ιστορία, όμως, από την άλλη, έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε βαποράκι της γειτονικής, κατά το ταξίδι της προς τη Γηραιά Ήπειρο. Άλλο τώρα αν αυτό δεν θα έχει τελειωμό. Ποια λοιπόν κριτήρια της Κοπεγχάγης, ποια παγωμένα και ξεπαγωμένα κεφάλαια. Μόνο τρυπημένα κεφάλια.

Δεν αποτελεί κάτι το διαφορετικό η δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Χράντ Ντινκ, με το τουρκικό κράτος να τον σέρνει σε δίκες επειδή μίλησε στο Βερολίνο για την Αρμενική γενοκτονία ή έγραψε την αλήθεια στην εφημερίδα του. Πάντως είτε αποδειχθεί είτε όχι ότι ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας είναι ο εκ Τραπεζούντας 17χρονος, που και οι δικοί του οι ομοεθνείς υπέστησαν πολύμορφες γενοκτονίες, ο κύριος ένοχος είναι ο ηθικός αυτουργός. Δεν μιλώ βέβαια για την κατασκευή τέτοιου ή τις περί βαθέος κράτους αστειότητες αλλά για όλο τον τουρκικό κεμαλισλαμισμό.

Και το ζήτημα φυσικά δεν μπορεί να περιορισθεί στη κοινωνιολογική διάσταση ή και στην ανθρωπολογική, ότι δηλαδή η γειτονική χώρα κουβαλάει ή ότι βαρύνεται με το άγος των γενοκτονιών. Εγώ μιλώ επίσης και για ένα άλλο άγος. Το όνομα ΑΓΟΣ της εφημερίδας που διεύθυνε ο Χραντ Ντινκ, το οποίο στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει την ενοχή, το μίασμα και την κατάρα που επακολουθεί. Αυτό το άγος επεδίωξαν και πέτυχαν να βγάλουν από τη μέση οι σχεδιαστές του νέου εγκλήματος, προκειμένου να μην ανακαλείται στη μνήμη κανενός η ιστορική όσο και ατιμώρητη ενοχή τους.

Αν ζούσε ο Μπρέχτ θα έλεγε τα ίδια, όπως έκανε μετά την κατάρρευση του φασισμού στην Ευρώπη, που δήθεν συνέβη και με τον τουρκικό ενώ ζει και σουλτανεύει. Θα σύστηνε να μη βιαστούν να πανηγυρίσουν. Εν προκειμένω η Ευρώπη και οι ταγοί της με πιο λίγο ή πιο πολύ άγος ο καθένας για όσα έκαναν ως τώρα υπέρ του, νερώνοντας το Δημοκρατικό τους κρασί που κατέληξε σκέτο νερό, αν όχι μπατάκι. Θα ξανάλεγε λοιπόν ο Μπρεχτ σε όλους αυτούς: «ναι μεν η κοιλιά που επί χρόνια επωάζει το αυγό του φιδιού είναι σαπισμένη, όμως εξακολουθεί να παραμένει παραγωγική».

Η Ευρώπη δηλαδή οφείλει να ξαναδεί τις σχέσεις της. Να χειριστεί δε το άγος της με πολιτικό τρόπο. Και εφόσον η καλύτερη αγωγή για τον εκδημοκρατισμό της γείτονος είναι η ίδια η Δημοκρατία, τότε, αντί να θλίβεται και αναπαραγάγει τα της τουρκικής εκδοχής, οφείλει να προωθεί τη Δημοκρατία. Από το Ευρωπαϊκό βραβείο στη μνήμη του Χράντ Ντινκ, έως την απαίτηση για αποφυλάκιση του έγκλειστου στο Ίμραλι.

xkipuros@otenet.gr

κείμενο σε .pdf

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)