η φωνή σου

πρώτη σελίδα
           

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Πραξικόπημα ή εμφύλιος;
Μάγειρας, 17.05.2007

Οι στατιστικές υπηρεσίες στις τελευταίες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να προβλέψουν τον παράγοντα: συνάντηση του υποψήφιου G.Bush με το θεό, από τον όποίο πήρε το χρίσμα να γίνει Πρόεδρος. Αρχίζουμε σιγά, σιγά να καταλαβαίνουμε ότι οι κοινωνικές εξελίξεις ναι μεν γίνονται βάσει σταθερών νόμων, αυτές όμως, ως προς το χρόνο τον τόπο και την ποιότητά τους, δεν μπορούν να προκαθοριστούν και να προβλεφτούν.

Έτσι ήταν άστοχη και η «ντετερμινιστική» πρόβλεψη του Karl Marx ότι η προλεταριακή επανάσταση θα γινόταν στην Αγγλία και έγινε στη Ρωσία. Ότι αυτή θα προκαθόριζε το τέλος του Καπιταλισμού και τελικά αντικαταστάθηκε από αυτόν με τον Νεοφιλελευθερισμό. Ο ίδιος ο ιμπεριαλιστικός Νεοφιλελευθερισμός συνάντησε στο Ιράκ το Ντετερμινιστικό Χάος, το οποίο με τη σειρά του έχει τους δικούς του νόμους και εμπνέει νέες μέθοδες πειραματισμού, όσον αφορά την εξελικτική πορεία των κοινωνιών. Λακωνικά:της ληστρικής Παγκοσμιοποίησης από μια κλίκα οπορτουνιστών. Δημιουργούν δραματικές καταστάσεις που δεν μπορούν εκ των υστέρων να τις ελέγξουν.

Η σημερινή Τουρκία προ των πυλών της ΕΕ και μέσα από την αγκαλιά του ισλαμικού κόσμου, με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, όσον αφορά την αντιπαράθεση κεμαλικών και ισλαμιστών, σαν απομεινάρι της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποτελεί σπαζοκεφαλιά για τους πλοηγούς του Νεοφιλελευθερισμού.

Η πολιτική που βρίσκεται σε εξέλιξη στις μέρες μας με τις ογκώδεις, πρωτοφανείς, καλά οργανωμένες αντίισλαμιστικές διαδηλώσεις στην Τουρκία δεν είναι έξω από το πολιτικό χώρο ελέγχου των γερακιών του Νεοφιλελευθερισμού.

Μια περίοδος εξέλιξης που στηρίζεται σε κοινωνικές σχετικές λογικές που η μια καταργεί την άλλη και προκαλούν το ντετερμινιστικό χάος και μέσα από οποίο είναι καταδικασμένος να περάσει και ο ίδιος Νεοφιλελευθερισμός, διαμορφούμενος και διαμορφώνοντας. Λακωνικά: αναπόφευκτο στάδιο της παγκοσμιοποίησης.

Η σημερινή Τουρκία ισλαμιστική ή κεμαλική, σαν γεωγραφικός χώρος και σαν πολιτική σύνθεση είναι ένα αγκάθι στο μάτι του δυτικού Νεοφιλελευθερισμού και ιδιαίτερα «επικίνδυνη» για τα γεράκια των ΗΠΑ.

Α) Επειδή μια ισλαμιστική Τουρκία μακριά από την ΕΕ θα μπορούσε να γίνει βασικός παράγοντας της ενότητας των ισλαμοαραβικών χωρών του πετρελαίου και τη δημιουργία μιας ισλαμικής αγοράς. Φράση με την οποία «απείλησε» πριν λίγο τον «πιάσει» η καρδιά του ο μακαρίτης Οζάλ. Ρόλο που προσπαθεί να αναλάβει το σημερινό Ιράν με τη δημιουργία αγωγού πετρελαίου από το Τουρκμενιστάν διαμέσου Αφγανιστάν στο Περσικό Κόλπο. Αιτία ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και οι απειλές κατά του Ιράν με αφορμή, της δήθεν, υπό κατασκευή, ατομικής βόμβας.

B)Επειδή, σε περίπτωση που η Τουρκία θα γινόταν μέλος της ΕΕ, θα συνέδεε την ΕΕ με τις ισλαμοαραβικές χώρες κάνοντας την ΕΕ ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ και το σιωνιστικό κοσμοπολίτικο κεφάλαιο.

Γι αυτό οι σημερινές ογκώδεις διαδηλώσεις είναι πολύ καλά οργανωμένες από τις μυστικές υπηρεσίες -CIA, MOSSAD- που συνεργάζονται με τους στρατοκράτες, προωθημένα πιόνια σε καίριες θέσεις κλειδιά, και δρουν ανενόχλητες στην Τουρκία υπό τη σκέπη του Κεμάλ. Αυτές οξύνουν μια ιστορική πολιτική διαφορά του τουρκικού λαού, που μπορούσε και μπορεί ακόμη να λυθεί με πολιτικές διαπραγματεύσεις, αν οι αόρατοι ινστρούχτορες δεν έχουν στόχο έναν εμφύλιο, με αποτέλεσμα τη διαίρεση της Τουρκίας σε κομμάτια και χωρίς να αποκλείεται να της αποκοπούν και εδάφη.

Χαρακτηριστική ήταν η δημόσια ερώτηση του Ερντογάν προς τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Yasar Büyükanit.: «Αν υπήρχε πολιτικό πρόβλημα γιατί δεν το βάλατε σε προσωπική βάση να το συζητήσουμε και απειλήσατε ανοιχτά με τη βία;» Και ακολούθησαν φυσικά οι ογκώδεις διαδηλώσεις.

Στην κρίσιμη αυτή περίοδο, όπου η ΕΕ βρίσκεται βαθιά διαμελισμένη, όσον αφορά της Εξωτερική της πολιτική της. Στη Γαλλία, βασική διαμορφώτρια της πολιτικής της ΕΕ, αναλαμβάνει την Προεδρία ο αμερικανόφιλος, αυταρχικός, Σαρκοζύ που φώναξε στο προεκλογικό του λόγο ένα αποφασιστικό «ΟΧΙ», όσον αφορά τη μελλοντική εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ. Γεγονός που δεν σημαίνει καθόλου καλό μαντάτο για την Τουρκία, αλλά και για την ίδια την ΕΕ. Οι ΗΠΑ ενώ ερωτολογούν και το μουρμουρίζουν ότι τάχα θέλουν την Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ, για να διατηρήσουν τις στρατιωτικές τους βάσεις στα εδάφη της. Όμως στα αόρατα, μυστικά τραπέζια όπου παίρνονται οι βασικές αποφάσεις, η θέση των ΗΠΑ είναι αρνητική πάνω στο θέμα αυτό.

Δεν μπορεί το «δίδυμο», Σαρκοζύ, Μέρκελ, να είναι ενάντια στην εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ και να είναι ταυτόχρονα και τα αγαπημένα παιδιά των ΗΠΑ.

Για την Ελλάδα δεν συμφέρει, στην γείτονα χώρα, να φύγει ο έλεγχος της πολιτικής εξέλιξης από τα χέρια των νόμιμων πολιτικών κομμάτων και σε καμία περίπτωση να διασαλευτεί η περιοχή από έναν εμφύλιο.

Ο νοών τι, λοιπόν, ότι είναι τι, νοεί, ορθώς. Ο νοών τι ότι είναι τι και δεν είναι τι, νοεί παραλόγως.

metanastis@t-online.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)