η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Τείχος - Αίσχος - Μαύρα - κόκκινα
Μάγειρας, 7.10.2006
 

«Δρόμοι

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Κάθε γενιά...
... χτίζει τα δικά της μνημεία, με την ελπίδα πως θα μείνουν υποθήκη στην Ιστορία. Η Αίγυπτος έχει τις πυραμίδες της. Οι Ρωμαίοι κατασκεύασαν το Κολοσσαίο και τα υδραγωγεία τους. Οι Ευρωπαίοι τους καθεδρικούς ναούς τους. Και η σύγχρονη γενιά των Αμερικανών, χάρη στο Κογκρέσο, το μέγα τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Μέγα...
..πραγματικά, με διπλές μεταλλικές πλάκες ύψους πέντε μέτρων και με συρματόπλεγμα, κάμερες, αισθητήρες και μικρόφωνα για να εντοπίζουν τους Λατινοαμερικάνους που δεν μπορούν να επιζήσουν αλλιώς παρά μόνο αναζητώντας δουλειά στις ΗΠΑ. Το τείχος θα έχει μήκος 1.100 χιλιόμετρα και θα κοστίσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. «Θα είμαστε περήφανοι να ξεναγούμε τους τουρίστες εκεί, στην καυτή έρημο», λέει ο δημοσιογράφος Ντέιλ Μακφέτερς. «Το βλέπετε αυτό το τείχος; Κόστισε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Βάζω στοίχημα πως δεν έχετε κάτι τέτοιο στην πατρίδα σας τη Νορβηγία». Πολλά χρόνια αργότερα, οι απόγονοι των σύγχρονων Αμερικανών θα καμαρώνουν για τους προγόνους τους: «Αυτοί οι άνθρωποι ήξεραν πραγματικά να χτίζουν τείχη». Ίσως, όπως λένε για το μέγα σινικό τείχος, το αμερικανικό τείχος να είναι ορατό ακόμη και από το Διάστημα, στο γέρμα του ήλιου που θα ρίχνει τη σκιά από το συρματόπλεγμα πάνω στη σκόνη της ερήμου.

Ο Ντέιλ Μακφέτερς...
... επιχειρεί μια σύγκριση με άλλα ιστορικά τείχη. Το μέγα σινικό τείχος εκτείνεται σε μήκος 6.600 χιλιομέτρων στο εσωτερικό της Κίνας. Κτίστηκε για να κρατάει έξω από τα όριά του τις άγριες φυλές της στέπας. Όμως για τους Μογγόλους αποδείχτηκε παιχνιδάκι. Οι Μαντσού ξεγλίστρησαν δωροδοκώντας τις φρουρές και οι Ιάπωνες το πέρασαν μέσα σε δύο μονάχα ημέρες. Ίσως αυτό να μην ήταν το καταλληλότερο παράδειγμα. Υπάρχει όμως και το τείχος του Αδριανού. Κτίστηκε στη βόρεια Αγγλία για να κρατάει τις άγριες σκωτσέζικες φυλές μακριά από τη ρωμαϊκή Βρετανία. Δεν έπιασε ούτε αυτό. Οι Ρωμαίοι έφυγαν. Και οι Σκωτσέζοι και οι Ιρλανδοί κατέβηκαν στην Αγγλία. Σύμφωνοι, ούτε αυτό ήταν καλό παράδειγμα. Ας πιάσουμε τότε τη Γραμμή Μαζινό: 650 χιλιόμετρα από οχυρά, σήραγγες και πολυβολεία ανάμεσα τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, που είχε σκοπό να αποτρέψει γερμανική εισβολή, αν οι Γερμανοί θα έκαναν την ανοησία να την επιχειρήσουν. Οι Γάλλοι άφησαν ένα κενό στο δάσος των Αρδενών, που το νόμιζαν αδιαπέραστο κι όταν οι Γερμανοί έκαναν εισβολή από εκεί, η Γαλλία έπεσε μέσα σε 33 ημέρες. Ας το αφήσουμε κι αυτό. Ίσως...
... το «Σιδηρούν Παραπέτασμα», όπως το είπε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ; Συρματοπλέγματα, ναρκοπέδια, πυργίσκοι, σκυλιά και μεθοριακές περίπολοι από το Στετίνο της Βαλτικής μέχρι την Τεργέστη της Αδριατικής. Ή μήπως το τείχος του Βερολίνου; Εκατόν είκοσι χιλιόμετρα από μπετόν και συρματόπλεγμα γύρω από το Δυτικό Βερολίνο. Ούτε αυτά στάθηκαν όρθια. Όλα τα τείχη προορίζονται να σωριαστούν κάποτε σε ερείπια

ΤΑ ΝΕΑ , 06/10/2006 , Σελ.: N51
Κωδικός άρθρου: A18658N513
ID: 539995

Αίσχος

«μα έχεις δρόμο μη ζητάς το μονοπάτι». μα έχεις τόσα τείχη, μη ζητάς και άλλα τείχη. Τις παράξενο; Αναφέρονται τόσα τείχη, όχι βέβαια στην τύχη. Το σιωνιστικό τείχος του παγκόσμιου αίσχους που περικυκλώνει ένα παλαιστινιακό λαό δεν τολμούν οι κονδυλοφόροι να το αναφέρουν. Αίσχος.

Στο βιβλίο του ο Michael Moore «Volle Deckung Mr. Bush»  Γερμανική έκδοση μέσα Νοεμβρίου 2003. (Dude, Where's My Country?,  USA Oktober 2003).
Στη σελίδα 26 αναφερόμενος στο φιάσκο τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ρωτάει.: «Γιατί όλοι οι Βούλγαροι που εργαζόντουσαν στο Trate.Center, ειδοποιήθηκαν έγκαιρα και δεν πήγαν στη δουλειά τους εκείνη τη μέρα; Εσείς τι γνωρίζετε για Βούλγαρους στο Trate center; Εγώ όπως διάβασα εκείνοι που δεν πήγαν στη δουλειά τους ήσαν μόνο Εβραίοι.

metanastis@t-online.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)