η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Σχολιάζοντας το θρύλο της Εθνικής Αντίστασης
«Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ»

«Καρδιτσιώτισσα ισχυρίζεται ότι είναι κόρη της Ειρήνης Παπά και του ρη Βελουχιώτη»

είναι ο τίτλος τοπικής εφημερίδας «Νέος Αγώνας» της Καρδίτσας σε σχόλιο που διαβάζουμε. Στο ίδιο σχόλιο-ρεπορτάζ που δίνει η εφημερίδα, μαζί και φωτογραφικό υλικό παλιών συναγωνιστών του ρη Βελουχιώτη, (μάρτυρες υπεράσπισης) μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Εκδικάστηκε χτες (06.06.2005) από το πολυμελές Πρωτοδικείο της Καρδίτσας η αγωγή της κ. Αικατερίνη Μακρυγιάννη με την οποία ζητά τη δικαστική αναγνώριση ως κόρη της διάσημης ελληνίδας ηθοποιού Ειρήνης Παππά και του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ ρη Βελουχιώτη». λλού διαβάζουμε: «αρνείται οποιαδήποτε σχέση η διάσημη ηθοποιός» και «σε δυο μήνες η απόφαση του Πρωτοδικείου».

Έχουμε ασχοληθεί με το θέμα του Πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε διότι, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, η αναγνώρισή του δεν αφορά μόνο την κ. Αικατερίνη Μακρυγιάννη, που υποστηρίζει ότι είναι ο πατέρας της, αλλά και μια μερίδα του ελληνικού λαού, ίσως τη μεγαλύτερη. Πολύ δε περισσότερο αποτελεί τμήμα της ιστορίας μας και υποχρεούμαστε να τη φυλάξουμε και να τη μεταφέρουμε στη νέα γενιά.

Προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης για το θρύλο τής Εθνικής Αντίστασης 'Αρη Βελουχιώτη, ασφαλώς «πρωταγωνίστρια» είναι η κ. Αικατερίνη Μακρυγιάννη και οι ακατάβλητες προσπάθειες να ενημερώνει συνεχώς τα ΜΜΕ, που όμως δεν κατάφερε να τα προσεγγίσει και να αγγίξει την ευαισθησία τους ώστε να δώσουν την ανάλογη διάσταση σ' αυτό το μέγα θέμα που δε μπορεί να κρυφτεί και να αποσιωπηθεί.

Βέβαια υπάρχουν και λίγες εξαιρέσεις, εφημερίδες, ραδιόφωνα, ιστοσελίδες κλπ που έχουν την τόλμη και το θάρρος να δημοσιεύουν και να αναμεταδίδουν κατά καιρούς κείμενα της κ. Μακρυγιάννη, προβάλλοντας έτσι τον Πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ. Πέρα από κει η απορία μας βρίσκεται στην ευρύτερη σιωπή ή στην αδιαφορία των ΜΜΕ και εδώ πράγματι δεν κατανοούμε αυτή τη θέση τους και ιδιαίτερα των «αριστερών» εφημερίδων. Αυτή λοιπόν η σιωπή σε ένα τέτοιο θέμα από πλευράς των ΜΜΕ, κατά την άποψή μας, δε τους τιμά εκτός κι αν έχουν να αντιπαραθέσουν κάτι που δεν γνωρίζουμε. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα ευαισθητοποιηθούν.

Καρδίτσα λοιπόν με τη μάχιμη διεκδικήτρια, που ως φαίνεται θα τη φτάσει ως το τέλος αυτή την ιστορία με τους δυο στόχους της: Την αναγνώριση του ρη Βελουχιώτη και την αναγνώριση της ταυτότητάς της. Για το δεύτερο θέμα αν και θεωρείτε προσωπικό-οικογενειακό, όπως έχουμε πει κι άλλες φορές δε μας πέφτει λόγος, υπάρχουν αρμόδιοι να δώσουν λύσεις, ωστόσο όλος αυτός ο θόρυβος που σηκώθηκε δεν μπορεί να μας κρατά αδιάφορους. λλωστε το ένα θέμα δένει το άλλο. Δεν μπορεί να διεκδικείται το ένα και να απορρίπτεται το άλλο. Η εμμονή και επιμονή της καθώς και οι δεκάδες μαρτυρίες -καταθέσεις ότι όντως είναι κόρη, όπως υποστηρίζει, της Ειρήνης και του ρη, μας οδηγεί σε πάμπολλες σκέψεις και ερωτηματικά. Ρωτάμε λοιπόν:

Δηλαδή, όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν μια ρίζα; Δεν έχουν έναν πατέρα και μια μητέρα; Ασφαλώς! Ακόμη και οι «νόθοι» έχουν γονείς. Και η τεχνολογία, όπως ακούμε, θα αργήσει λίγα χρόνια ακόμα να δώσει παιδιά σε όποιον θέλει και ανεξάρτητα από το φύλο. Κι εδώ την Αικατερίνη Μακρυγιάννη τη βοηθά η τύχη της. Δε φαίνεται να είναι παιδί από «ανεμογκάστρι» ή να γεννήθηκε από μια πέτρα ή από ένα δέντρο ή να το έφερε ένας πελαργός. Κάποιος λοιπόν άφησε τη σπορά του και κάποια τη δέχτηκε. Αυτό ψάχνει να βρει η «κόρη της Αντίστασης».

Και παρά το γεγονός, όπως αποδεικνύουν καταθέσεις των ίδιων θετών γονιών της, το πρόβλημα της «άρνησης» ή και της απόρριψης, όπως η ίδια η κ. Μακρυγιάννη δηλώνει, εξακολουθεί να υφίσταται. Γιατί άραγε; Μήπως τελικά δε λειτουργεί κάτι καλά μαζί της; Μήπως έχει φτιάξει ένα φανταστικό σενάριο να θέλει να είναι σώνει και καλά γόνος του Βελουχιώτη και της κ. Παππά; Μήπως όλοι αυτοί οι μάρτυρες είναι εργαλεία της που τα χρησιμοποιεί για σκοπούς εξωπραγματικούς; Πολλά ερωτήματα θα μπορούσε να θέσει ένας απλός παρατηρητής. Και γι' αυτό το λόγο υποστηρίζουμε την άποψη ότι τα ΜΜΕ θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν.

Με όλα τα παραπάνω στη σωρεία των καταθέσεων που πιστοποιούν ό,τι υποστηρίζει η κ. Μακρυγιάννη, νομίζουμε πως μόνο η κατάθεση των θετών γονιών της είναι αρκετή και είναι υπεράνω κάθε υποψίας. Τι άλλη μαρτυρία να αναζητήσει κανείς όταν οι ίδιοι θετοί γονείς της ενόρκως βεβαιώνεται η μαρτυρία τους; «Το έτος 1945 τον Απρίλιο», λέει ο θετός πατέρας της, Θωμάς Κούλπας», κατέβηκε ο ρης Βελουχιώτης μαζί με την Ειρήνη Παππά από το βουνό στην πόλη των Σοφάδων και πήγαν στο γιατρό Νασιάκο για να γεννήσει η Ειρήνη...» και αλλού καταλήγει: «Επειδή τώρα πλέον είμαι 88 ετών και θεωρώ πως δε πρέπει να κρύψω την αλήθεια άλλο από την Αικατερίνη (το παιδί μου) θέλησα με αυτόν τον τρόπο να το φανερώσω και να φύγω ήσυχος από τη ζωή...». 18.04.2002 και αντίστοιχα τα ίδια δήλωσε και η θετή μητέρα Βασιλική Θ. Κούλπα στις 12.03.2004. Περισσότερα ντοκουμέντα μπορεί να τα ζητήσει κανείς από την ίδια κ. Αικατερίνη Μακρυγιάννη. Εμείς θα επανέλθουμε.

ΕΕ.-Γερμανία, 22 Ιουνίου 2005
www.fasoulas.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)