η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

  Κεντρική και Τοπική Εξουσία-Κράτος και Δήμος!(Β 13ον)
Σφυγμομετρήσεις!!! Όχι! Ευχαριστούμε.

Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας, 04.08.2006

«Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει» λέει μια λαϊκή παροιμία και καλά είναι να τη θυμόμαστε πού και πού ιδιαίτερα σε περιόδους εκλογικών αναμετρήσεων, όπως και τώρα με τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές.

Πριν ο γράφων προχωρήσει στο σύντομο σχόλιό του, θα ήθελε να κάνει μια διευκρίνηση προς κάθε κατεύθυνση προς αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων: Οι ποικίλες διαφορές που προκύπτουν δεν προέρχονται από πρόσωπα αλλά από πολιτικές-κομματικές σκοπιμότητες που αλλοιώνουν πρόσωπα. Όλα τα κόμματα ό, τι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Μείνανε μόνο τα αχυρένια «ευαγγέλιά» τους τα οποία δε διαβάζει πλέον κανείς ούτε τα «Αριστερά» ούτε τα «Δεξιά» και πολύ περισσότερο εκείνα που έχουν «Κεντρώα» απόχρωση. Έτσι έμεινε μόνο η κομματική ρουτίνα που δεν είναι παρά υποκουλτούρα (άγνωστη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα) την οποία οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις όχι μόνο δεν μπόρεσαν να αποφύγουν ή να ανατρέψουν αλλά την επιδίωξαν. Μια απλή ματιά πανελλαδικά και στην περιφέρεια και στην πόλη το επιβεβαιώνει.

Έτσι λοιπόν φτάσαμε να ζούμε στη σημερινή Ζ ο ύ γ κ λ α που ό λ α πλέον επιτρέπονται. Τάχα πόσα δεν είδαμε αυτόν τον καιρό στις κομματικές παρατάξεις! Εκείνο που ακόμα δε είδαμε, κι ούτε φαίνεται πως κάποτε θα συμβεί, το ΔΗΜΟ σε λειτουργία. Και λέγοντας Δήμο εννοούμε το λαό.

Λογικό είναι στις κομματικές «τούρτες» και την κατάλληλη στιγμή να πέφτει και το ανάλογο κερασάκι. Στις ποικίλες «αντιπαραθέσεις» που άπτονται με την Τ. και Ν. Αυτοδιοίκηση δε θα μπορούσε να μην συμμετέχει και ο φαύλος κύκλος των σφυγμομετρήσεων που σώνει και καλά θέλουν άλλοτε να ισοπεδώνουν και άλλοτε να προδιαγράφουν τα εκλογικά αποτελέσματα πριν ακόμη ο ψηφοφόρος προσέλθει στις κάλπες. Όλα λοιπόν επιτρέπονται μεταξύ και οι παραβάτες και οι παραβιάσεις όπως, για παράδειγμα, και οι σφυγμομετρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη μερίδα του λέοντος. Μια τέτοια σφυγμομέτρηση έλαβε χώρα και στα Τρίκαλα, «φωτογραφίζοντας» τον «καλό» και τον «κακό» όσο αφορά τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους διεκδικητές της. «Τρικλοποδιά» ή τεχνητό «άουτ» θα λέγαμε με αποτέλεσμα: από τη μια μεριά οι Πολίτες-Δημότες να «ψάχνονται» λες κι έχουν ψείρες και από την άλλη οι κομματικές παρατάξεις, μόνιμες και οικογενειακές, η μια να «χαίρεται» θεωρώντας δεδομένη τη νίκη τής «Δεξιάς» -Ν.Δ. και η άλλη, «Κεντροαριστερά» να ανησυχεί από τα ποσοστά (%) που εισπράττει από τη λέσχη που παράγουν σφυγμόμετρα.

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση αυτά τα θερμόμετρα μάς είναι αδιάφορα, ιδιαίτερα σε προεκλογικές αναμετρήσεις και κατά συνέπεια τα αμφισβητούμε καθώς γνωρίζουμε ότι η «πρόσβαση» της «Πέμπτης» εξουσίας έχει και εδώ απλώσει τα πλοκάμια της διεκδικώντας μετρικό για λογαριασμό του κόμματος ή του συνδυασμού που προβάλει.

Ασφαλώς δεν είναι μόνο οι σφυγμομετρήσεις που, κακά τα ψέματα, επιδρούν αρνητικά στους Πολίτες, μέρος των οποίων υφαρπάζοντας τη νοημοσύνη τους τούς οδηγούν ομαδικά σε αδιέξοδα, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ίδιοι όταν ο εκλογικός πυρετός περνά και η αναμονή τους, πάνω σε υποσχόμενα έργα, μεγαλώνει. Πάρα αυτά όλοι φωνάζουν και όλοι διαμαρτύρονται γιατί εξαπατήθηκαν για μια ακόμα φορά και μείνανε με τις υποσχέσεις, όμως το θλιβερό είναι ότι πάλι ψηφίζουν στα ίδια και στα ίδια. Να γιατί συχνά λέμε ότι ο Πολίτης δεν είναι ανεύθυνος και είναι άξιος της «μοίρας» του.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες σε προηγούμενες δημοτικές εκλογές διαφόρων συνδυασμών να ανατρέψουν τα σύνδρομα που εγκλωβίζουν Δήμους και Νομαρχίες, το πολιτικό κατεστημένο συγκροτημένο και συντονισμένο πνίγει κυριολεκτικά κάθε κίνηση και φωνή. Λοιπόν, Κεντρική και Τοπική Εξουσία-Κράτος και Δήμος, εύκολα θα μπορούσαμε να πούμε: «Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει».

Πέρα από κόμματα και συνδυασμούς, πάντα υπάρχει και μια ευκαιρία, μια εναλλακτική λύση, ένα «πείραμα» ή πιο καλά μια «σφήνα» -που μπορεί να τινάξει το σαπισμένο βαρέλι στον αέρα- στην οποία, στην Τρικαλινή σφυγμομέτρηση που διαβάσαμε με αναφορά τη Ν. Α. δε δίνεται καμιά διάσταση στα πρόσωπα, αλλά στα ποσοστά και στα κόμματα.

Εν κατακλείδι για να μην κουράζουμε, σε προηγούμενο άρθρο μας, 14.07.2006, μεταξύ άλλων αναφέραμε: «Πιστεύοντας στο ανθρώπινο ανάστημα ο ρ ι σ μ έ ν ω ν υποψηφίων δε θα διστάσουμε να καταθέσουμε τον καλό μας λόγο εάν κρίνουμε ότι ναι, αξίζει ο κόπος. Είναι κι αυτή μια επιλογή. Μια επιλογή που απορρίπτει τις κούφιες υποσχέσεις, που διεκδικεί μόνο δ ε σ μ ε ύ σ ε ι ς και φτάνει μέχρι τη σύγκρουση των κατεστημένων».

Αυτά δεν τα είδαμε στην εν λόγω σφυγμομέτρηση εξού και η αμφισβήτησή μας, τουλάχιστον μέχρι να μάθουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Τέλος αν και οι επιλογές του υποψήφιου Νομάρχη κ. Σάκη Παπαδόπουλου δεν συμπίπτουν με τις απόψεις του γράφοντος, η στήριξή του στον αγώνα που κάνει είναι δεδομένη.

Ε.Ε.-Τρίκαλα, 04-08-2006

www.fasoulas.de

pelasgos@fasoulas.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)