η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Σε ποιον τομέα, έκαναν κάτι;
Δήλωση του Πασχάλη Χριστοδούλου {*}, 23.08.2005

Πολλοί όφειλαν, απευθυνόμενοι προς τη νομαρχιακή αρχή, να της ζητήσουν να επιστρέψει προς στιγμήν έστω, στην τόσο ακριβοπληρωμένη όσο προπαγανδισμένη ιστορία του «Έβρος 2010» και να της προτείνουν να μπει στον κόπο να αναρωτηθεί: τι «Έβρος 2010» -ακόμη κι αν δεν ήταν για ανακύκλωση το σύνολο εκείνο- μπορεί να αναμένεται, όταν ο ομώνυμος του 2005, είναι αυτός που έζησαν, ζουν ως σήμερα, και θα ζήσουν και αύριο οι πολίτες του; Τι είδους δηλαδή, με τα δικά της έστω μέτρα και σταθμά, οιωνοί υπάρχουν;

Εγώ θα έλεγα, κρίμα που στον κώδικα της αυτοδιοίκησης δεν προβλέπεται και η παραίτηση του Νομάρχη εκείνου που μετά των θεσμικών επιτελών, αποτυγχάνει παταγωδώς στην άσκηση των καθηκόντων του. Όμως και να προβλέπονταν, ποια αντιπολίτευση θα το ζητούσε; Ιδού, ένα ακόμη ερώτημα.

Απέναντι στο τοπίο αυτό, τόσο με τους πρώτους που διατείνονται ότι κυβερνούν το Νομό -αλλά τότε προς τι, όπως έγινε πριν λίγες μέρες με την απρόβλεπτη όντως πλημμύρα, τα κατεβασμένα τηλέφωνα και τα κλειστά κινητά- όσο και τους αντιπολιτευόμενους οι οποίοι ψελλίζουν, αν δεν συμπολιτεύονται πλέον από συνήθεια, οι μόνοι που έμειναν να κάνουν κάτι είναι οι ίδιοι οι πολίτες του Νομού. Αυτοί ίσως μπορέσουν να βάλουν τα πράγματα σε μια λογική σειρά. Πέραν του ότι οφείλουν να ανταμείψουν, όταν έρθει η στιγμή, τον καθένα κατά τα έργα του.

Ποια όμως είναι αυτά; Ας μη μιλήσουμε αυτή τη στιγμή για τα χρυσωρυχεία. Θα το κάνουμε μια άλλη φορά. Απλά αυτή τη στιγμή να πούμε ότι έστω και σε μια Δημοκρατία σαν τη σημερινή, δεν έχουν καμιά θέση οι ομηρίες. Πόσο μάλλον οι εξ αυτών κουτοπόνηρες. Να εμπορεύεται δηλαδή κανείς τα αυτονόητα, όπως επί του προκειμένου, το «όχι». Κάτι βέβαια που σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει αθώωση των όποιων αναμεμειγμένων φίλων, και κάτι που δεν μπορεί να ενδιαφέρει κανέναν ως προς άλλες πτυχές. Όπως είναι το όποιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Ας πάρουμε ενδεικτικά, τα πιο πρόσφατα, τα φετινά, με πρώτη και καλύτερη τη διασπάθιση, αν μη τι άλλο, κονδυλίων η οποία έγινε με το σχέδιο της, προδιαγραφών Ταταρένκωφ, επενδυτικής τουριστικής φούσκας. Δεύτερο, το διαρκές «ναι σε όλα», σε γειτονικές υποδείξεις για ανατινάξεις αναχωμάτων, τις οποίες το πανελλήνιο θυμάται από απευθείας τηλεοπτικές αναμεταδόσεις. Τρίτο, τα σαφώς έχοντα σχέση με τους παρακείμενους ορυζώνες, απειράριθμα σμήνη κουνουπιών απέναντι στα οποία, ούτε πριν ούτε κατά ούτε μετά την επέλασή τους που συνεχίζεται, έπραξαν κάτι, οτιδήποτε. Τέταρτο, το προκληθέν, μετά τις καινούργιες και πάλι ανατινάξεις, κιτρινοπράσινο έως καφέ των Θρακικών ακτών, σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων, που επί ημέρες τώρα επιμένει ενώ ταυτόχρονα απαγορεύει το κολύμπι και επόμενα τον τουρισμό.

Δεν λέω, ίσως όλα αυτά σε λίγο να ξεχαστούν. Αφού εκείνα που αναμένονται να έλθουν, αν μη τι άλλο, θα τα παραμερίσουν. Αυτό όμως που θα παραμείνει και θα εγείρει το ερώτημα στο οποίο καλούνται, τόσο οι μεν όσο οι δε να απαντήσουν, είναι: σε ποιον τομέα, έκαναν κάτι;

_________

{*} Ήταν υποψήφιος Νομάρχης Έβρου στις εκλογές του 2002,

Έβρος, Αύγουστος 2005

pashalsf@otenet.gr

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)