η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Ευρωπαϊκό αφιέρωμα στην Ευρώπη της Ανατολής
(Prost, Europa! Saglikli Aurupa!
Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας, 5.10.2005

Για κάθε εξέλιξη της Ε.Ε., για κάθε συνάντηση κορυφής ηγετών, συνάντηση απολαβών πολυτέλειας-χλιδής, τον εμπαιγμό των Πολιτών και αλαζονεία προς αυτούς, για οποιοδήποτε θέμα που την αφορά, στα έσω και στα έξω πώς θα ποδοπατήσουνε των λαών αξίες, πάντα πίνουμε ένα κρασί στην υγειά της και αναφωνούμε, το καθιερωμένο από μας, Prost, Europa! Prost! Στην υγειά σου, Ευρώπη στην υγειά σου!».

Αυτή τη φορά δε θα συμμετέχουμε στο γιορτινό κλαμπ των Βρυξελλών με τους εκλεκτούς και εξαίρετους «ιππότες» της ρεμούλας, της αρπαγής, της απάτης και της υποταγής, που μια ολόκληρη Ήπειρο 500 εκατομμυρίων Πολιτών, εκτός των άλλων υπαρκτών και ποικίλων κακών, στις 04.10.2005 τη διαμόρφωσαν σε ανατολίτικο παζάρι και καμπαρέ.

Μοιρασμένοι οι Ευρωπαίοι Πολίτες στα μεγάλα διλήμματα τόσο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και το υπό σύσταση Ευρωσύνταγμα (σύντομα θα αναφερθούμε σ' αυτό) και γενικότερα στο ευρωβαρόμετρο που «γέρνει» υπέρ της διάλυσης αυτού του «γίγαντα» με τα γυάλινα πόδια και τους ανεγκέφαλους πολιτικούς, εγκαταλείπουν αυτούς του κυρίους, προβοκάτορες και αλχημιστές της «Ε. Ε.» αφήνοντας μόνους τους να πιούνε στην υγειά των ανατολίτικων εκβιασμών που άναντρα δέχτηκαν μέσω της οδού των «διπλωματιών» made in USA.

Η νέα εξέλιξη, της οποίας οι «καρποί» θα αποδώσουν μετά την πάροδο πολλών ετών -ζήσε Μάη και ίσως ο Τουρκικός λαός καταλάβει ότι δεν πρόκειται για «παράδεισο» αλλά για επίγεια κόλαση- δε θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο τον ελληνισμό της Ε.Ε., όσο αφορά τις αμέσως δηλώσεις ηγετικών στελεχών, διπλωματών, αρχηγών κρατών, υπουργών εξωτερικών και δε συμμαζεύεται, αλλά ας μη γελιόμαστε άνθρωποι ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι.

Ξεκινώντας με τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Ζ. Μπαρόζο ο οποίος δήλωσε ότι: «Η Ευρώπη πρέπει να μάθει περισσότερα για την Τουρκία και η Τουρκία να κερδίσει τις καρδιές των Πολιτών», θεωρούμε ότι ο κ. πρόεδρος είναι φοβερά νυχτωμένος και ανίδεος συνεπώς άχρηστος και επικίνδυνα επιζήμιος με τις παροτρύνσεις του και τις συστάσεις του όσο δεν γνωρίζει (κάνει πως δεν γνωρίζει ο κ πρόεδρος) ότι η Τουρκία όφειλε να κερδίσει πρώτα τις καρδιές των γειτόνων της, Ελλήνων, Κυπρίων, Αρμενίων, Κούρδων κλπ και μετά των ευρωπαίων.

Όσο για τα δικά μας; Εδώ είναι που πρέπει να γελά κανείς τόσο πολύ και με διάρκεια όσο θα κρατήσει και η ολοκλήρωση τής πλήρης ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. της ρεμούλας. Λοιπόν σαν πρώτη μέρα: 36 παραβιάσεις στον εναέριο χώρο. Δηλαδή τρώμε «γράψιμο» στα αχαμνά των Τούρκων όσο δε χωράει. Απ' την άλλη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίν Ερντογάν με τη «μουσική» γλώσσα (που αφήνει γεύσεις ζεϊμπεκιάς και κουμπαριάς) η πρώτη του δήλωση λέει: «Η στρατηγική στα καυτά θέματα δεν αλλάζει. Σήμερα όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο οδικός χάρτης της πολιτικής μας έχει χαραχτεί απ' το λαό μας και κάθε πολίτης πρέπει να είναι σίγουρος πως δε θα υπάρξει αλλαγή αυτής της πορείας» Απ' την πλευρά του ο μεσονύχτιος ανατολίτης ταξιδιώτης με το εισιτήριο της «προξενήτρας» Αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών, βρέθηκε στο γιορτινό κλαμπ των Βρυξελλών κ. Αμπτουλάχ Γκιούλ, δήλωσε: «Το Κυπριακό δεν έχει ακόμα επιλυθεί και αν δεν βρεθεί λύση η Τουρκία θα κάνει αυτό που ισχυριζόταν ως τώρα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η πλατφόρμα είναι στον ΟΗΕ και όχι στην Ε.Ε.». (Allas mag ladik κ. Γκιούλ.)

Θα κλείσουμε με την ταλαίπωρη Ελλάδα την οποία οι πολιτικοί της, άλλοτε σαν προδότες, άλλοτε σαν κούροι και πότε σαν δούλοι την έφτασαν εδώ που την έφτασαν: «Η Ελλάς και η Κύπρος έχουν πετύχει να κατοχυρώσουν πλήρες όλες τις θέσεις και επιδιώξεις τους βάσει κειμένων νομικά δεσμευτικών», (Allas mag ladik και για σας Έλληνα υπουργέ των εξωτερικών).

Το επόμενο βήμα είναι το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων. Επειδή, με όσα αναφέραμε, θα πρέπει να συνηθίσουμε και στις μακάβριες δηλώσεις τύπου Ζοζέ Μαρόζο, ας αναφωνήσουμε: Prost, Europa! Saglikli Aurupa! και Allas mag ladik.

Ε .Ε. Οκτώβρης 05 2005

www.fasoulas.de
Vaios@fasoulas.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)