η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

ΣΑΕ. Ένας χάρτινος πύργος.
Γράφει ο Διονύσης Ε. Κονταρίνης, Νέα Υόρκη, Δεκέμβρης 2006

Κυριακή βράδυ, 11 Δεκεμβρίου 2006. Στο Βελίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στη Θεσσαλονίκη, η αυλαία του 6ου Συνεδρίου του ΣΑΕ κλείνει. Όλοι οι αυτοαποκαλούμενοι υπεύθυνοι, αφήνουν να περάσει προς τα έξω το μήνυμα για ένα νέο ξεκίνημα, για μια καινούργια σελίδα, για ένα καινούργιο ΣΑΕ. Πόσο όμως μπορεί να διορθωθεί κάτι που εδώ και έντεκα χρόνια έχει ξεκινήσει τόσο στραβά και τόσο ανάποδα; Πως θα μπορέσει να διορθωθεί; Και το μεγάλο ερώτημα. Μετά από αυτές τις προβλεπόμενες επιδιορθώσεις, εάν γίνουν και όποτε γίνουν, τι θα προκύψει;

Είναι γεγονός ότι το ΣΑΕ είναι ένα δημιούργημα της ελληνικής γραφειοκρατίας. Και σαν τέτοιο είναι επόμενο να βαδίζει στραβά, κουτσά και ανάποδα. Διαφαίνεται καθαρά από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του, ότι μέσα στους κόλπους αυτού του οργανισμού κυριαρχεί η ελληνική κυβέρνηση, με όλα όσα επακόλουθα, και επομένως θα σταθεί αδύνατο στην πορεία του να καταφέρει να βρει τον προσανατολισμό του. Μπορεί να πει κανείς ότι ο οργανισμός αυτός ξεκίνησε να υπάρχει χωρίς η ίδρυσή του να συνοδεύεται και από τους σκοπούς για τους οποίους υποτίθεται ότι ιδρύθηκε.

"Το ΣΑΕ υποφέρει εξαιτίας της δομής του και των οργανωτικών ανεπαρκειών που το καθιστούν μη αντιπροσωπευτικό της ελληνικής Διασποράς και ως αποτέλεσμα είναι ανίκανο να ξεκαθαρίσει ακριβώς ποιος είναι ο ρόλος του" έγραφε η Μαρίνα Φράγκου στο περιοδικό "Odyssey" τον Οκτώβριο του 2000.

Και πράγματι το ΣΑΕ υπέφερε και συνεχίζει να υποφέρει από όλα τα σύνδρομα που αναφέρει η Μαρίνα Φράγκου, η οποία υπήρξε και διευθύντρια του κεντρικού γραφείου του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη και βοηθός του ντριου θενς. ρα γνώστης πολλών πραγμάτων.

Η δομή του ΣΑΕ από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του έδειξε ότι δεν διαθέτει τις απαραίτητες βάσεις για τις οποίες υποτίθεται ότι ιδρύθηκε ο οργανισμός αυτός.

Οι σχέσεις του με την Διασπορά ήσαν ανύπαρκτες. Και κανείς όμως δεν φρόντισε να πλησιάσει αυτούς τους ανθρώπους της Διασποράς. Ο ντριου θενς θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον ότι οι νέες γενιές των Ελληνοαμερικανών δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τους προγόνους τους που μετανάστευσαν σε τούτη τη χώρα. Απλά, μπορεί να πει κανείς ότι αποτελούν ένα συμβολικό κομμάτι της Ομογένειας ενώ οι περισσότεροι από αυτούς δεν μιλούν ελληνικά. Ποιες ήσαν οι καταστατικές προβλέψεις του ΣΑΕ γι΄ αυτό το κομμάτι της Διασποράς;

Οργανωτικά το ΣΑΕ έδειξε από την πρώτη ημέρα πως δεν έχει βρει τον τρόπο επικοινωνίας με το αντικείμενό του που είναι ο Ομογενής. Οι "διορισμένοι" στις θέσεις των αξιωματούχων αντίκριζαν αδιάφορα όλους. Έντεκα χρόνια μετά υπάρχουν ομογενείς οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι είναι το ΣΑΕ. Έντεκα χρόνια αυτός ο οργανισμός των Αποδήμων δεν επικοινώνησε ποτέ μαζί τους. Απλούστατα διότι το ΣΑΕ έγινε για τις μερικές εκατοντάδες των προνομιούχων Αποδήμων και κάποιων πολιτικών, που κάθε δυο χρόνια ταξιδεύουν, οι μεν στην Ελλάδα οι δε ανά τον κόσμο και για λίγες μέρες ζουν και διασκεδάζουν εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.

Στην πορεία του χρόνου τα αφεντικά του ΣΑΕ που κατοικούν στην Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού αντελήφθησαν ότι "κάτι δεν πάει καλά" ότι ο χάρτινος πύργος, που είχαν στήσει - με όλη την κυριολεξία - κινδύνευε να γκρεμιστεί με όλα τα επακόλουθα και αποφάσισαν κάποιες αλλαγές Στις Γενικές Συνελεύσεις του 1997 και 1999 έγιναν κάποιες μετατροπές στο καταστατικό αλλά εκείνο που προέκυψε ήταν το ίδιο αποτέλεσμα. Το ΣΑΕ συνέχιζε να χωλαίνει. Ο κίνδυνος πλέον διαγραφόταν απειλητικός.

Τον Απρίλιο του 2004 η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές και γίνεται κυβέρνηση. Το βλέμμα της στρέφεται και προς το ΣΑΕ αφού "κάποιοι" μπορούν να διακρίνουν στον χώρο αυτό σημαντικά πολιτικά και άλλα οφέλη. Έτσι, λίγο πριν από το Συνέδριο, κυκλοφορεί τον νέο νόμο "περί οργάνωσης, λειτουργίας και αρμοδιότητας του ΣΑΕ."

Παράλληλα ρίχνει στην μάχη τον Υφυπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Κασσίμη ο οποίος με την ιδιότητα του έμπειρου δημοσιογράφου θα καταφέρει να "σχεδιάσει" το Προεδρείο που θα πρέπει να προκύψει από τις εκλογές του Συνεδρίου. Και ο Υφυπουργός τα καταφέρνει. Επισκέπτεται όλες τις Ηπείρους και τις πόλεις, όπου εκεί θα συναντήσει όλους αυτούς, που βρίσκονται μέσα στο παιγνίδι και που θα δεχτούν να τον βοηθήσουν στους σχεδιασμούς του. Οι απλοί Απόδημοι δεν τον ενδιαφέρουν. Γι΄ αυτό και πουθενά, σε καμιά από τις πόλεις που επισκέπτεται δεν θα συναντηθεί μαζί τους. Πιστεύει πως σαν πρόβατα θα ακολουθήσουν το κοπάδι. Με αυτά τα δεδομένα στήνεται το σκηνικό του 6ου Συνεδρίου. λλη μια φιέστα για ολίγους.

Για το νέο νόμο του ΣΑΕ, θα μιλήσει λίγες μέρες πριν από το Συνέδριο, ο νεοεκλεγείς στη θέση του Αντιπροέδρου και Συντονιστή Περιφέρειας Αμερικής, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, σε συνέντευξή του στον "Εθνικό Κήρυκα" Νέας Υόρκης.

"Ο νέος νόμος χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά ακόμη. Ο προβληματισμός αρχίζει από την αρχή. Ποια είναι η αντιπροσώπευση του ελληνισμού; Πως πρέπει να είναι και ποια έννοια έχουν τα Συνέδρια; Ποιες είναι οι υπευθυνότητες των εκλεγμένων προς την Ομογένεια;"

Αυτά, μεταξύ πολλών άλλων, είπε ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος στη συνέντευξή του. Και επειδή, για την ώρα, δεν πρόκειται να δοθεί καμιά επιπλέον διόρθωση στον νόμο αυτόν, γεννάται το ερώτημα: Πως θα προχωρήσει το νέο ΣΑΕ, όπως το ονόμασαν; Μάλλον κουτσαίνοντας, αν καταφέρει να προχωρήσει.

Ο αποχωρών Πρόεδρος ντριους θενς δεν μπόρεσε ποτέ του να καταλάβει και να παραδεχτεί ότι δεν κατάφερε τα έντεκα αυτά χρόνια να έχει κάποια επίδραση πάνω στις Ομογενειακές Οργανώσεις, που θα έπρεπε να αποτελούν την βάση του ΣΑΕ. Και για ένα πράγμα δεν μπορεί να είναι περήφανος. Ότι σαν πρόεδρος αυτού του Οργανισμού για έντεκα ολόκληρα χρόνια και με εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο του δεν μπόρεσε να παράγει κανένα έργο για τους Απόδημους.

Ο νέος πρόεδρος Στέφανος Ταμβάκης, σίγουρος εκ των προτέρων για την εκλογή του, φρόντισε να δώσει στην κυκλοφορία το πρόγραμμά του και τα σχέδιά του μέσω ηλεκτρονικών εφημερίδων σε όλον τον κόσμο. Ένα πρόγραμμα καθαρά προεκλογικό που θύμιζε νεοέλληνα πολιτικό της ελληνικής επαρχίας. "Θα σας φτιάξουμε και… ποτάμια" Ένα κατεβατό από ΘΑ, έτσι όπως μας τα σερβίρουν οι υποψήφιοι πολιτικοί, που τόσο άστοχα υποτιμούν την νοημοσύνη μας. Ο Στέφανος Ταμβάκης, υποτιμώντας και αυτός την νοημοσύνη μας, υπόσχεται πάρα πολλά χωρίς να υπολογίζει τι θα συναντήσει στην πορεία της προεδρίας του. Και αυτός σαν τον ντριους θενς δεν έχει κάποια πρόσβαση στις Ομογενειακές Οργανώσεις. Που θα βασιστεί; Πως θα προχωρήσει;

Τελικά μπορεί να πει κανείς υπεύθυνα ότι από το τελευταίο Συνέδριο προέκυψε ένα ΣΑΕ ίδιο όπως και τα προηγούμενα. Ένας χάρτινος πύργος. Αν το ΣΑΕ δεν μπορέσει να καταφέρει να γίνει ο δυναμικός εκπρόσωπος της Διασποράς, σύντομα ο χάρτινος πύργος θα καταρρεύσει.

Να τελειώσω με μιά ακόμη παράγραφο από το άρθρο της Μαρίνας Φράγκου.

"Τρεις κατηγορίες ανθρώπων υπάρχουν στο ΣΑΕ. Οι ηγέτες του, οι σύνεδροι-μέλη και οι Έλληνες πολιτικοί. Όλοι φαίνεται να έχουν βολευτεί με την κατάσταση που επικρατεί μέσα στους κόλπους του οργανισμού."

Νέα Υόρκη, 16 Δεκεμβρίου 2006
patrinos12@hotmail.com

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)