η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

   Αναδημοσίευση από το www.kalami.net

Δυναμική, νέα, Ελληνοαμερικανίδα, υποψήφια
γιά πρόεδρος του ΣΑΕ

Μ' ένα δριμύ κατηγορώ εναντίον του πολιτικού και ομογενειακού κατεστημένου, που ''εξευτελίζει τους Απόδημους'', η νέα -στην ηλικία- ομογενής από τη Νέα Υόρκη, δ/νίς Φίμπη Σκυλάκη, αναγγέλλει την υποψηφιότητά της γιά την προεδρία του ΣΑΕ. Χωρίς άλλα σχόλια, παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο της εξαγγελίας- διακήρυξης:

To ΣΑΕ ανήκει στους Απόδημους και όχι στα ''λαμόγια'' της Αθήνας και των ομογενειακών ''γκέτο''...
Κατάντησαν τους Απόδημους και το ΣΑΕ, ένα ''νομοσχέδιο'', ένα ''συμβουλευτικό όργανο'', που θυμίζει την ''Συμβουλευτική'' της χούντας

«Απόδημες και απόδημοι, Ελληνίδες και 'Ελληνες. Αντιπρόσωποι στην παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αναγκάζομαι να θέσω υποψηφιότητα γιά πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, γιά τους ακόλουθους λόγους:

Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες μιάς πρωτοφανούς φαρσοκωμωδίας: Οι μόνιμοι -σερνικοί- καρεκλοκένταυροι του ΣΑΕ, υποψήφιοι γιά την προεδρία του, μας βομβαρδίζουν με τις θέσεις τους και τ' άρθρα τους, γιά να μας πείσουν ότι αξίζουν την ψήφο μας. Μαζί με αυτούς και τα λαμόγια των ΜΜΕ της Ομογένειας, που παίρνουν θέσεις ανάλογα με τα μικροσυμφέροντά τους. Θυμήθηκαν όλοι αυτοί, παραμονές της παγκόσμιας Συνέλευσης, ότι υπάρχει ΣΑΕ, ότι υπάρχουν Απόδημοι. Αυτοί, που την ανυπαρξία τους την ζήσαμε 11 ολόκληρα χρόνια; Αυτοί που ''ανακάλυψαν'' ότι έχουν ''οραματισμούς'' γιά τους Απόδημους, μετά 11 χρόνια; Αυτοί, που μαζί με τους πάτρωνές τους πολιτικούς της Αθήνας, σπατάλησαν 35 εκατομ. ευρό των Ελλήνων φορολογούμενων γιά το τίποτα, γιά ''στημένες φιέστες'' στην Θεσσαλονίκη, που βάφτισαν παγκόσμιες Συνελεύσεις του Απόδημου Ελληνισμού; Αυτοί που την αξιοπρέπεια των Απόδημων την εξίσωσαν μ' ένα νομοσχέδιο της Βουλής, που μιλά γιά τον συμβουλευτικό ρόλο των Απόδημων; Αυτοί που κατάντησαν τους Απόδημους και το ΣΑΕ ''συμβουλευτικό όργανο'' που θυμίζει την χούντα με την ''Συμβουλευτική'' της;

Το ''ενδιαφέρον'' τους γιά τους Απόδημους, εκδηλώνεται λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, με προφανείς τους σκοπούς: Να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια, νομίζοντας ότι οι Απόδημοι έχουν έλλειψη μνήμης και κρίσης ή ότι τρώνε κουτόχορτο. Πρόκειται γιά τα γνωστά λαμόγια, που εξέθρεψαν ο Νιώτης, ο Μαγκριώτης, ο Σκανδαλάκης, ο Κασσίμης, γιά μικροκομματικά συμφέροντα, νομίζοντας ότι οι Απόδημοι είμαστε κάφροι.

Που ήταν ο Τομαράς, ο Ταμβάκης, ο Ασλανίδης 11 χρόνια; Τους βλέπαμε μόνο σε φωτογραφίες. Τι έκαναν γιά τους Απόδημους; Το έπαιζαν ''ηγέτες'' χωρίς λαό, αφού ποσοστό 90% των Απόδημων δεν ασχολήθηκε και δεν ασχολείται με το ΣΑΕ, το οποίο θεωρεί κατασκεύασμα της (κομματικής) Ελλάδας γιά την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών-κομματικών συμφερόντων και ''μάντρωμα'' του υπερήφανου Απόδημου Ελληνισμού. Και οι κύριοι αυτοί έπαιξαν πρόθυμα και συνειδητά τον ρόλο τους, νομίζοντας ότι θα ''δαμάσουν'' τους Απόδημους και θα τους μαντρώσουν, ανάλογα με τις κομπλεξικές ορέξεις τους.

Γελάστηκαν όμως. Η αδιαφορία των Απόδημων, που αντιλήφθηκαν τις προθέσεις τους, ήταν η ανταμοιβή τους. Κι αντί να μπουν στ' αζήτητα, οι ''επαγγελματίες'' και μόνιμοι ''παράγοντες'', έχουν το θράσος, γιατί περί θράσους πρόκειται, να ζητούν την ψήφο μας. Αυτοί που μας θυμήθηκαν παραμονές εκλογών, οι ''νεροκουβαλητές'' των πολιτικών της Αθήνας, που ως σύγχρονοι ''εφιάλτες'' πρόδωσαν την αξιοπρέπεια των Απόδημων, γιά την προσωπική αναγνώριση. Αυτοί που κατάντησαν πιόνια.

Τομαρά, υποστηρίζει η ''Νέα Δημοκρατία'', Ταμβάκη το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Μα δεν έχουμε εκλογές βουλευτικές στην Ελλάδα. Με τι δικαίωμα τα κόμματα ασχολούνται μ' εμάς τους Απόδημους και μας χωρίζουν σε γαλάζιους και πράσινους, κόκκινους και μπλε;

Γιά μιά ακόμα φορά, την 6η, καλούμεθα να πάμε στην Θεσσαλονίκη ουσιαστικά γιά μία ημέρα, γιά ν' ακούσουμε πολιτικούς να βγάζουν ''δεκάρικους'' και να ψηφίσουμε. Γιά μία ημέρα, θα στοιχίσουμε στον Έλληνα φορολογούμενο 3 εκατομ. ευρό. Αυτοί είναι οι πολιτικοί μας, αυτοί είναι οι ''ηγέτες'' μας. Στήνουν μία φιέστα αξίας 3 εκατομ. ευρό, καλώντας στην παγκόσμια Συνέλευση τους γνωστούς και ηλικιωμένους ηγέτες της Ομογένειας -σαν τον φίλο μου τον Νικολάκη, της Ομοσπονδίας Ν. Υόρκης, που το παίζει και γαμπρός στα 80 του- που έχουν το ένα πόδι στον τάφο, αλλά ομιλούν -ακόμα- γιά τους νέους μας. Τους νέους που δεν ασχολούνται μαζί τους, που τους σιχάθηκαν, αφού οι ''ηγέτες'' μας δεν λένε να ξεκολλήσουν από τις καρέκλες τους.

Και θα τους ταΐσουν τους αντιπροσώπους 8-10 Δεκεμβρίου, θα τους ποτίσουν, θα τους διασκεδάσουν στα ''σκυλάδικα'', θα τους έχουν και ιερόδουλες και θα τους ''υποδείξουν'' ποιόν να ψηφίσουν, γιά να ''ενώσει'' τους Απόδημους (γιά 11 χρόνια δηλαδή χώριζαν τους Απόδημους, τώρα θα τους ενώσουν;). Και μετά οι αντιπρόσωποι θα συνεχίσουν γιά μιά ακόμα εβδομάδα ή δύο, τις πληρωμένες διακοπές από τους 'Ελληνες φορολογούμενους, στα χωριά τους.

Αυτό είναι το ΣΑΕ; Αυτό είναι το ενδιαφέρον της πατρίδας γιά τους Απόδημους; Η πατρίδα μας θέλει ''πρόβατα''; 'Η είμαστε όλοι σαν τον Θεόδωρο, που τον έκαναν περιφερειάρχη ΗΠΑ, γιά να μην ''γαβγίζει'';

''Άρχοντες'' δηλώνουν του Πατριαρχείου οι δύο βασικοί υποψήφιοι (ο Πόντιος, ο τρίτος δεν έγινε, γιατί ασχολιόταν μ' ελληνοποιήσεις Ποντίων κι έθεσε υποψηφιότητα γιά βουλευτής στην Θράκη, αλλά τον μαύρισαν και οι Πόντιοι). Και λοιπόν; ''Άρχοντες'' του Ελληνισμού δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν. Ποια η προσφορά τους στον Ελληνισμό; Την αγάπη και την αποδοχή του Απόδημου Ελληνισμού δεν πρόκειται ποτέ να την κερδίσουν, όσα και να ξοδέψουν, ότι (ψεύτικα λόγια) και να πουν.

Η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια των Απόδημων δεν εξαγοράζεται. Ούτε με δωρεάν εισιτήρια αεροπορικά, ούτε με δείπνα, ούτε με σκυλάδικα, ούτε με ιερόδουλες.

Γι αυτό και απευθύνομαι στους νοήμονες, ζητώντας την ψήφο τους, γιά να μπει τάξη στο ΣΑΕ, γιά ν' αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια των Απόδημων...

και (επίσης)...

Επειδή, ο Απόδημος Ελληνισμός είναι πολύ σπουδαία υπόθεση και δεν πρέπει να τον εξευτελίζουν οι πολιτικάντηδες της Αθήνας.

Επειδή, ο Απόδημος Ελληνισμός δεν μπορεί άλλο να στραγγαλίζεται από τους πολιτικούς της Αθήνας και το Πατριαρχείο.

Επειδή, ο Απόδημος Ελληνισμός δεν μπορεί ν' αφεθεί στα χέρια των ''λαμόγιων'' της Αθήνας και των μόνιμων ψευτοηγετών των ομογενειακών ''γκέτο''

Επειδή, ο Mr. Gyros  και ο ''αλεξανδρινός αέρας με καβαφική ευγένεια'' που λέει η Καναδέζα κυρία με τα ψηλά τακούνια και αναμασά το λαμόγιο από την Κύπρο, ευελπιστώντας και σε άλλες εκθέσεις- έδωσαν εξετάσεις 11 χρόνια και απότυχαν.

Επειδή, τα ''λαμόγια'' της Ομογένειας, που ως μόνιμοι αντιπρόσωποι και αποδέκτες των δωρεάν διακοπών γιά 6η φορά, καιρός είναι, αφού έχουν μέσο όρο ηλικίας 60, να καθίσουν στην άκρη και να δώσουν τόπο στις επόμενες γενιές.

Επειδή, η κοροϊδία γιά δήθεν ελληνομάθεια στα παιδιά των ομογενών πρέπει να σταματήσει, γιατί με όλους αυτούς τους συνταξιούχους, ελληνομάθεια δεν πρόκειται να υπάρξει, αν δεν ασχοληθούν οι νεότεροι Ομογενείς.

Επειδή, η πολιτιστική μας κληρονομιά και λαμπρή παράδοση δεν προωθείται με σουβλάκια, μπακλαβάδες και τσάμικο, όπως γίνεται μέχρι τώρα από τους υπέργηρους ''ηγέτες'' μας.

Επειδή, στήριξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, δεν γίνεται με αμόρφωτους ηλικιωμένους, που αφού απόκτησαν χρήματα, πασχίζουν γιά αναγνώριση, αυτοπροβολή και έχουν ''κολλήσει'' στ' αξιώματα, αδιαφορώντας γιά τα υπόλοιπα. Με νοοτροπίες του '60 και του '70 που πρεσβεύουν οι καρεκλοκένταυροι, ούτε πανηγύρια με σουβλάκια και μπακλαβάδες μπορούν να προωθηθούν.

Επειδή, το όραμα των Απόδημων δεν πραγματοποιείται με συνταξιούχους και νεόπλουτους.

Επειδή, η κοροϊδία και η απάτη στ' όνομα των Απόδημων πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσουν.

Επειδή, τα ''ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα'' τέλειωσαν»

Νέα Υόρκη, 4 Δεκεμβρίου 2006

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)