η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΣΠΗ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

Αθήνα 2004

Athens 2004

 

  

Ο επαρχιακός τύπος Τρικάλων για την «Ανθολογία της Ξενιτιάς»
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Τηλέφωνο 04310 24230, Τηλεομοιότυπο 04310 24953

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Πολιτιστικά, Πέμπτη, 04.04.2002

Κυκλοφόρησε πρόσφατα Η «Ανθολογία της Ξενιτιάς»
Έλληνες Πέντε Ηπείρων γράφου και δημιουργούν

Ο συμπολίτης ποιητής, συγγραφέας και συνεργάτης της εφημερίδας μας κ. Βάιος Φασούλας που ζει και εργάζεται από χρόνια στη Γερμανία είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές υλοποίησης της ιδέας, να εκδοθεί η «Ανθολογία της Ξενιτιάς» με πνευματικά δημιουργήματα ξενιτεμένων Ελλήνων.
Το βιβλίο που εκδόθηκε στην Γερμανία και διατίθεται από τον Εκδοτικό Οίκο Β. Κυριακίδη στην Αθήνα(τηλ. 010 3609126) επιμελήθηκαν οι ίδιοι οι ξενιτεμένοι πνευματικοί άνθρωποι που μαζί με άλλους 15 και πλέον εργάστηκαν με όρεξη και μεράκι να παρουσιάσει ο καθένας από τη πλευρά του μια πτυχή από τη ζωή των Ελλήνων στην ξενιτιά και με προσωπικά βιώματα σε περιπτώσεις.
Η έκδοση έχει μεγάλη απήχηση μεταξύ των ξενιτεμένων Ελλήνων, αλλά και στους εντός της Ελλάδας φίλους του βιβλίου, έγινε ευμενώς δεκτό και τα κείμενά του είναι λίαν συγκινητικά.
Σχετικά ο δημοσιογράφος-ερευνητής κ. Βασίλης Κουτουζής έγραψε στις «ΣΕΛΙΔΕΣ» του Πειραιά τα παρακάτω:
Οι «ΣΕΛΙΔΕΣ» έλαβαν την «Ανθολογία της ξενιτιάς» που είχαν την καλοσύνη να μας στείλουν οι επιμελητές της, μέλη της ΕΕΣΠΗ (Ένωσης Ελλήνων Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων).
Δεν θα σταθούμε στο περιεχόμενο του βιβλίου όχι γιατί δεν αξίζει, αντίθετα μάλιστα, αλλά θα αναφερθούμε στην προσπάθεια που έχουμε στα χέρια μας.
Είκοσι λογοτέχνες, με ποικιλία έργων, έφεραν στα χέρια μας αυτό το βιβλίο, που πέρα από την οποιαδήποτε λογοτεχνική του αξία –που σημειωτέον είναι σημαντική – έχει μια άλλη τεράστια: Είναι η ανάδειξη του Ελληνικού Πνεύματος που ξεπηδάει από τους Έλληνες των πέντε Ηπείρων.
Είναι το επίτευγμα των ανθρώπων αυτών, που άλλος ζει στον Καναδά, άλλοι στη Νέα Υόρκη, άλλος στη Βενεζουέλα, άλλος στη Γερμανία, στην Αυστραλία και αλλού. Είναι το κατόρθωμα του ακατόρθωτου: Παρά τις τόσο μακρινές αποστάσεις, κατάφεραν να συνεννοηθούν και να μας παρουσιάσουν αυτό το έργο.
Γιατί περί έργου πρόκειται. Έργου σημαντικού. Που όλοι πρέπει να αγκαλιάσουμε, με περισσή αγάπη. Γιατί είναι η πρώτη και μοναδική ως τώρα παγκόσμια συνεργασία Ελλήνων, όχι μόνο σ αυτό τον τομέα, το λογοτεχνικό, αλλά σε όλους. Είναι μια μεγάλη άσβεστη σπίθα για να δώσει τη φλόγα της συνεργασίας των Ελλήνων των πέντε ηπείρων σε πάμπολλα θέματα, αυτό που οραματίστηκαν από την αρχή οι «Σελίδες» μας.
Αυτές τις τάξεις της ΕΕΣΠΗ, πρέπει να πυκνώσουν προς το παρόν όλοι οι Έλληνες λογοτέχνες του κόσμου –γιατί αναμφισβήτητα υπάρχουν πάρα πολλοί– και να δημιουργήσουν τον κεντρικό πυρήνα που θα οδηγήσει σε άλλες συνεργασίες και επαφές, με στόχο την ανάδειξη του Παγκόσμιου Ελληνισμού μέσα από κοινό καθρέπτη, κι όχι όπως σήμερα, οι Έλληνες της Αμερικής ή της Γερμανίας, ή, ή……
Όσο για την ΕΕΣΠΗ, μετά το πρώτο θετικότατο βήμα της ας ετοιμάζεται γα το επόμενο άλμα της!!!!! Σίγουρα θα βρει υποστηρικτές!!!!.

 

 

Όταν κοιμάσαι άλλος γράφει ιστορία
ο μετανάστης

κεντρική σελίδα