η φωνή σου

πρώτη σελίδα
           
η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Στον απόηχο των πυρκαγιών του Ιούνη-2007
Μικρό κράτος σημαίνει φωτιά
Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας, 01.07.2007

Ευχόμαστε να βρισκόμαστε στον απόηχο της οικολογικής καταστροφής, τουλάχιστο για το φετινό καλοκαίρι, και τούτο το λέμε διότι με απόλυτη βεβαιότητα το επόμενο καλοκαίρι (ίσως και νωρίτερα) θα έχουμε νέα κυβέρνηση και με ολίγον τι μεγαλύτερο κράτος, που θα εγγυάται αυτό που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του Πασόκ όχι μόνο δεν λειτούργησαν προς τον περιορισμό, αποφυγή και αποτροπή των «πυρκαγιών», αλλά με διάφορα «εκσυγχρονιστικά» τερτίπια μεταβλήθηκαν σε πυροδοτικοί μηχανισμοί, ικανοί να καταστρέψουν, να κ ά ψ ο υ ν την Ελλάδα, πότε Νεοδημοκρατικά και πότε Πασοκικά.

Οι «κριτικές» που το «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα» ασκεί στη «Νέα Δημοκρατία» (τίτλοι ε!!!, να φάνε και οι κότες που λέμε στο χωριό) απ' αφορμή τις πυρκαγιές του Ιούνη του 2007 που μετέτρεψαν τον Εθνικό Δρυμό για ποιον Ε θ ν ι κ ό Δρυμό μιλάμε; Αν υπήρχε σταλιά σεβασμός προς τα πανέμορφα δάση της Χώρας μας, που κι αυτά χάρη στη δασοκτόνα αντιπεριβαλλοντική πολιτική και αξιώσεις του κεφαλαίου πυρπολήθηκαν, δεν θα αναζητούσαμε σήμερα τα «γιατί» και τα «πώς» τα οποία το «επανιδρυθέν» Κράτος της ΝΔ δημιούργησε και βεβαίως δε θα περιμέναμε «λύσεις» από το «σοσιαλιστικό» κόμμα της Αντιπολίτευσης, που αυτόν τον καιρό τραβάει τους «καλλίτερους» άσσους απ’ τα μουχλιασμένα «σοσιαλιστικά» μανίκια του.

Το «μικρό» Κράτος (επιβολή του διευθυντηρίου των Βρυξελλών) το οποίο εκσυγχρονιστές και νεοφιλελεύθεροι πέσανε πάνω του και σαν γύπες το κατασπάραξαν (αναφερόμαστε στον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) έχει και τα κόστη του. Σαφώς ο Δημόσιος τομέας είχε κομματικοποιηθεί από τα δυο μεγάλα κόμματα και δεν λειτουργούσε. Ας καταλάβουν λοιπόν οι κύριοι του δικομματισμού, που με θρασύτητα τολμούν να διεκδικούν την ψήφο των Πολιτών, ότι το Δημόσιο ήθελε νοικοκύρεμα και όχι ξεπούλημα, Και δε φτάνει μόνο που κατασπαράξανε το Δημόσιο, λες και ήταν χτήμα του πατέρα τους, αλλά φρόντισαν και για περικοπές σε έμψυχο και άψυχο υλικό όσο αφορά τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος στην προκειμένη περίπτωση.

Και αυτό λέγεται κομματικός εμπρησμός. λλωστε όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες υπολειτουργούν και οι καταγγελίες βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, ιδιαίτερα στους χώρους τής υγείας, των κοινωνικών ασφαλίσεων και της Ελληνική Αστυνομίας, όσο αφορά τα «εσωτερικά» μας. Ελλείψεις λοιπόν παντού αλλά τα λόγια, δηλαδή η κομματική λογοδιάρροια έχει φτάσει σε επίπεδο επικίνδυνης επιδημίας. Όλα αυτά μαζί μάς δίνουν το μικρό Κράτος του κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος προτίθεται να το… μεγαλώσει δημιουργώντας την Αγροφυλακή. Ουδέν σχόλιο προς το παρόν· οι φωτιές που τα κομματικά εν Ελλάδι κράτη δημιούργησαν μας καίνε.

Μέσα και κάτω από τις στάχτες των εμπρηστικών πυρκαγιών (έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς τις φωτιές) ο κόσμος «βουίζει». Τα ΜΜΕ βουίζουν. Μια βοή που μοιάζει με κατάρα. Μια κατάρα αφύσικη και εγκληματική και, ευτυχώς, ανατρεπτική, φτάνει οι Πολίτες να βρουν το δρόμο τους που δε οδηγεί σε στάχτες αλλά στο πράσινο και στην ευημερία.

Εν κατακλείδι για την παραπάνω εγκληματική κατάσταση επιλέξαμε ένα απόσπασμα μιας έρευνας και φωτογραφίας του «Ριζοσπάστη», 01.07.2007 μεταξύ των οποίων δείχνει και τη λειτουργία της Δημοκρατίας (αν μπορούμε να μιλούμε για κάτι τέτοιο). Διαβάζουμε λοιπόν μεταξύ άλλων και τούτα:

«Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αρνήθηκαν να υλοποιήσουν βασικές προβλέψεις του άρθρου 24 του Συντάγματος του 1975, όπως τη σύνταξη του Εθνικού Δασολογίου και τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό. Αντίθετα, ψήφισαν:

Το νόμο 998/1979 (κυβέρνηση ΝΔ), μέσω του οποίου επιχειρήθηκε να χαρακτηριστούν «χορτολιβαδικά» 25 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων και έτσι να αποδεσμευτούν από τη «δασική προστασία».

Το νόμο 1734/1987 «περί βοσκότοπων» (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), με τον οποίο επιχειρήθηκε να αποχαρακτηριστούν 45 εκατομμύρια στρέμματα.

Το 1997-98 ο τότε υπουργός Γεωργίας του ΠΑΣΟΚ Στ. Τζουμάκας, επιχείρησε να ψηφίσει νομοσχέδιο με το οποίο έπαυαν να θεωρούνται αναδασωτέες όσες εκτάσεις κάηκαν πριν το 1974, ενώ χάριζε χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων στους καταπατητές.

Το 1999 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εγκαταλείπει κάθε πρόνοια πρόληψης και συντονισμού κατά των δασικών πυρκαγιών, διαλύοντας τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης.

Το 2001, με τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 24 που προώθησε το ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους.

Το 2003, με το νόμο 3208/2003, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εφαρμόσει τις δασοκτόνες αυτές προβλέψεις.

Την ίδια χρονιά και με πρόσχημα τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου με νόμο του ΥΠΕΧΩΔΕ (3127/2003) χαρίζονται χιλιάδες δασικές εκτάσεις που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης, στους ίδιους τους καταπατητές που τις έχουν εκχερσώσει και τσιμεντοποιήσει.

Το 2004 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ Ευ. Μπασιάκος, με εγκύκλιό του επιχειρεί να εφαρμόσει το δασοκτόνο νόμο του ΠΑΣΟΚ.

Το 2004 έως σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία παραμένει αποδεκατισμένη με ελλείψεις 4.000 πυροσβεστών και υλικοτεχνικής υποδομής.

Το 2007 η ΝΔ ψηφίζει τη νέα, ακόμη πιο καταστροφική, αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος.

Την ίδια χρονιά, με την αντιεπιστημονική μελέτη οριοθέτησης των δασών και δασικών εκτάσεων, οδηγεί στον αποχαρακτηρισμό έως και του 30% του δασικού πλούτου της χώρας...»

Εδώ, Πολίτες, η Δημοκρατία δε λειτουργεί. Η επαναλειτουργία της προϋποθέτει ριζική αλλαγή.

Καλό μήνα, Β. Φ.
Ε.Ε. Ελλάδα, Τρίκαλα - Ιούλης 01 2007

pelasgos@fasoulas.de
http:\\www.fasoulas.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)